skip to Main Content

Levertran er det Nye Sort

Levertran Er Det Nye Sort

Levertran til børn

Dette indlæg er senest opdateret juni 2022.

Hvordan sikrer du en optimal udvikling af dit barns hjerne, syn og nervesystem?

Tja … selv om man ikke kan trække et godt helbred i babyautomaten, så kan man hjælpe det lidt på vej.
Et af mine vigtigste råd til gravide, ammende og babyer er at tage omega-3 i form af levertran eller fiskeolie i topkvalitet.
Det samme anbefaler f.eks. den norske sundhedsstyrelse.

Fiskeolie/levertran indeholder fedtsyrerne DHA og EPA.
Mangel på dem kan påvirke dit barns indlæring, sprogudvikling, syn og hjernevækst negativt og øge risikoen for betændelse i tarmen.

Anbefalinger om levertran til børn, gravide og ammende

Gravide og ammende
1 tsk eller 4 kapsler Arctic Cod Liver Oil.

Babyer fra 4 uger som ikke ammes
1/2 tsk Arctic Cod Liver Oil

Babyer fra 6 måneder
1 tsk Arctic Cod Liver Oil (start med lidt og trap langsomt op)

Tumlinger fra 1 år
1 tsk eller 4 kapsler Arctic Cod Liver Oil

Hvis du vil vide mere

Du kan læse mere om kosttilskud til dit lille barn (under 1 år) i min bestellerbog BABY – 100 % naturlig.

I min bog Dit sunde barn – sådan! finder du alt om kosttilskud til børn fra 1 til 12 år.

I dette blogindlæg forklarer jeg mere om, hvorfor jeg anbefaler netop denne levertran og ikke fiskeolie.

 

fiskeolie til børn

Hvem sagde levertran smager dårligt?! Det var i gamle dage …

 

Hvorfor nu denne forkærlighed for Nordic Naturals?

Det er i hvert fald IKKE fordi jeg får procenter. Jeg har ingen økonomiske interesser.

Jeg må bare konstatere, at de laver markedets reneste, ikke-harske, bæredygtigste og mest velsmagende levertran uden klamme makrelbøvser.
Og så får du meget DHA/EPA for pengene.

De fleste fiskeolier og levertran på markedet er harske (lugt selv efter) og gør derfor mere skade end gavn.

Kniber det med budgettet, så giv hellere god levertran hver anden dag end harsk hver dag.

Kan man ikke bare spise noget fisk?

Nej, man kan desværre ikke få nok ved at spise selv pænt store mængder fisk, og da de fede fisk er belastede af miljøgifte, vil det også være meget usmart, især som gravid. Men spis endelig fisk fra min Fiskehitliste.

 

Hvad med vegetarer?

Hvis du lever vegetarisk, er fiskeolietilskud ekstra vigtigt. De færreste kan danne nok DHA og EPA fra f.eks. hørfrøolie. Vegetariske mødre har markant færre essentielle fiskefedtsyrer i modermælken end andre.
Læs f.eks. denne kommentar her på bloggen fra en skøn vegetarmor.

 

probiotika for begyndere

 

Gratis e-bog til dig

Glæd dit barn med en festlig fødselsdag uden sukkerchok!
Få genvejene i min gratis e-bog MUMS – Søde Sunde Sager.

 • Gratis e-bog med eventyrlige illustrationer.
 • Konkrete tips og gennemtestede opskrifter med naturlig sund sødme til dit barns fødselsdag.
 • Genvejene til lækre sunde sager, som er en sikker børnesucces.
 • Uden stress.

Klik her for at få e-bogen gratis.

This Post Has 32 Comments
 1. Fordi der er nogen læger der mener at det øger blødningen efter fødslen
  – jeg er ikke 100 % overbevist at det er et problem.
  Jeg tænker bløder eskimo eller japanske kvinder mere efter fødslen????
  – begge grupper har et meget højt indtag af omega 3.

 2. Mere præcist; det virker blodfortyndende – og det kan være et problem, hvis man også bløder meget i forbindelse med fødslen. Så for at være på den sikre side. Det anbefales bl.a. af læge/gynækolog Bjarne Stigsby i bogen ‘Spis dig gravid’.
  Men interessant tanke om eskimo/japanske kvinder…. jeg skal ikke gøre mig klog på det.

 3. Jeg har også læst det i BS bog – men som sagt køber jeg den ikke 100 %.
  Interesant er det til med at folk med type O blod har mere tyndt flydende blod end A typer ( AB og B ligger lidt i mellem)

  så måske er det især folk med O type der skal være obs ???

  Japanere har kun 30% O og 38 % A og rigtig mange B og AB typer..
  Grønlændere der imod ligger på 54 % O og 36 % A
  mens vi danskere ligger på 41 % O og 44 &% A

  Grønlændere er forøvrigt kendt for at få mange blå mærker netop pga deres tynde blod.

  Men min egen tilgang er at 1000 mg fiskeolie sikkert er ok også den sidste måned – men at jeg ikke ville spise mere. Man holde jo heller ikke op med at spise fisk den sidste måned. Jeg ville synes det var ærgelig ikke at få fyldt min bebs hjerne op med DHA/EPA den sidste måned eller 6 uger 😉

 4. Ja, TAK til Nordic Naturals for at man kan slippe for fiske-bøvser, adr! Vi har troligt spist vores fiskeoliepiller, kæresten og jeg, det skulle være så godt for leddene.
  Men siden jeg købte en flaske Nordic Naturals til min søn, er det på mærkelig vis svundet hurtigt i flasken, mens pakken med fiskeoliepiller ligger støvet bagerst i skabet….
  Slut med klam ånde og endnu klammere bøvser – og goddag masser af det gode fra fisk og intet andet end lidt tilsat smag af citrus :D.

  ….tror du at NN vil ansætte mig på deres PR-kontor? Hihi 😉

 5. Der har lige (igen igen) været tests af fiskeolier for miljøgift belastning. En del var meget rene – feks Eskimo 3, Møllers Tran, NN samt nogle andre. Så hvorfor er Nordic Naturals bedre selvom nogle af de andre “vandt” testen? Fordi % delen af EPA og DHA pr tsk er langt højere end de andre OG fordi den er mindst harsk. Derfor indeholder NN mindst miljøgift pr dosis EPA/DHA.. Så hvis du feks giver dit barn den væmmelige Eskimo 3 tutti frutti (der alene er tilsat denne overdøvende smag så man ikke kan lugte det harske) så husk at selvom NN er lidt dyrere (ikke meget) så er det langt bedre at tage halv dosis NN end hel dosis tuttifrutti eller lignende!

 6. @ Iben – jeg kan godt forstå dine overvejelser. Som du skriver, det er nok mere individuelt og komplekst end man lige kan skrive på en linje. BS har måske valgt ‘better safe than sorry’ – strategien? Jeg har det i baghovedet når jeg snakker med en Kloge Åge. Hvor ville det være fedt hvis vi/man/jeg havde evnen intakt til at MÆRKE hvad JEG havde brug for – også med kosttilskud….

  @ Saga – hæ hæ, kender det godt, når min lille datter på 1 1/2 står og plager om ‘a-min!’ (vitamin) og ‘ulu’ (fiskeolie/D-vitamin) – det mærkelige barn er helt pjattet med fiskeolie – til gengæld nægter hun pure at have kød og fisk i sin mund (forestil dig den stolte vegetarfar, tsk tsk). For øvrigt et godt tip; opbevar fiskeolien i køleskab, også kapslerne, så den ikke bliver harsk. Den er sart, lige som hørfrøolie, nøddeolier m.m.

  @ Maja – Ja det er supervigtigt at se på indeholdet af DHA/EPA, også når man sammenligner pris. NN har jo også et par børnevarianter med frugtsmag, som er mange gange dyrere i forhold til indhold af DHA/EPA OG jeg har ikke hørt om nogen børn, som kan li’ dem. Personligt synes jeg EyeQ smager hæsligt, men andre er glade for den, og den er da et værdigt alternativ.

 7. Hej Rose
  Jeg har altid spist “EPA-GLA+”, både som før gravid, og under graviditeten. Nu vil jeg dog overveje at stoppe, da jeg er i min 9. måned…og ikke anede man ikke måtte spise det, her.

  Men selve produktet, er det ok at blive ved med at bruge det?

 8. Hej Therese!
  Jeg anbefaler Omega 3 fra Nordic Naturals. Det indeholder lavest mængde miljøgifte pr. dagsdosis, da den er meget koncentreret. Den er fremstillet under specielle forhold for at undgå, at olien bliver harsk – hvilket er et problem ved de fleste fiskeolier. Erfaringsmæssigt giver den færrest klamme fiskebøvser 😉
  Og så benyttes kun bæredygtigt fiskeri.

 9. Ok 🙂

  Mht. harskhed, har Biosyms Epa-Gla+ dog ofte scoret toppoints i fiskeolie tests, så der er den bestemt god. Den har ingen klamme fiskebøvser (for så ville jeg slet ikke kunne ta’ den, bvadr, har prøvet sådan en skod-fiskeolie en gang)

  Jeg ved dog ikke noget om hvor bæredygtig den er, eller noget om miljøgiftene, så derfor kan jeg da godt evt komme til at overveje Nordic Naturals 🙂

 10. Hej Rose, du anbefaler jernstråpulver fra apoteket i din meget oplysende bog. Men dengang jeg var gravid fik jeg helt vildt meget kvalme, når jeg spiste jern. Jeg læste derfor en del om jerntilskud, og det er åbenbart både godt og skidt med jerntilskud. På den ene side er jern helt afgørende for blodlegemerne, men jerntilskud giver frie radikaler i maven og virker derfor kræftfremkaldende. Hver gang jeg giver min baby jerntilskud (eller min kæreste gør, for jeg kan ikke selv få mig selv til det), så tænker jeg på de frie radikaler, der svømmer rundt nede i hans tarmsystem og angriber ham indefra… Når du anbefaler jernstrøpulveret i din bog, er det så pga tilsætningsstofferne, eller er de mindre kræftfremkaldende?

 11. Hej Rose,

  Hvad er baggrunden for, at du anbefaler NN Omega 3, fra 1 år istedet for Arctic cod liver oil? Min søn på 10 mdr, får Arctic cod med d-vitamin hver dag, hvis jeg skifter over til Omega 3, når han bliver 1 år, skal jeg så give ham d-vitamin ved siden af?

 12. Hej….er der stor forskel på den levertran du anbefaler end eksempelvis en almindelig en. Grunden til at jeg spørger er fordi min pige har enormt tør hud….lidt eksem agtig og jeg ved at sundhedsmyndighederne i dk fraråder levertran til børn grundet det høje indhold af a vitamin samt det faktum at leveren jo renser blodet for affaldsstoffer og derfor kan indeholde en del selv.

  Hilsen wiera

 13. @Wiera, tak for kommentar. Jeg anbefaler Nordic Naturals (eller Green Pastures fra f.eks. naturebaby.dk), fordi det er så vigtigt, at olien ikke er harsk – ellers dræner den kroppen for antioxidanter. Det kræver særlige produktionsmetoder. Desuden fordi indholdet af miljøgifte er så lavt som muligt pr. koncentreret dagsdosis.

  Jeg mener, at de danske sundhedsmyndigheder er bagud af dansen på dette område. Den norske sundhedsstyrelse anbefaler levertran til alle fra 4 uger samt til gravide og ammende. De argumenterer meget grundigt omkring det. Der er ikke risiko for overdosering af A- og D-vitamin, når du spiser fiskeolie. Ved levertran skal man være obs på A-vitaminindholdet, hvis man også spiser multivitaminpiller.

  Fiskeolie og probiotika er rigtig vigtigt ved eksem, som tit bunder i ubalancer i tarmsystemet.

  kh Rose

 14. Hej rebecca
  Hvilken dosis af fiskeolie til 10 årig pige med børneeksem? Jeg tænker dosis både i flydende eller i kapsler? Og så også probiotika ikke- hvor meget?
  Mvh Joan

 15. @Joan – giv 1 tsk. Omega-3 Nordic Naturals. Giv probiotika dagligt, følg dosis og anvisning på pakken. Vælg f.eks. Udo’s Choice Children’s Blend Probiotic, NDS Probiotic Classic eller Bio Kult. Det er godt at skifte mellem mærkerne, så man får så mange forskellige af de gode bakteriestammer som muligt.
  Du er velkommen til at benytte min brevkasse i medlemsforum i Klub Sunde Børn, hvis du har brug for yderligere personlig rådgivning.
  KH Rose

 16. Hen
  Jeg har netop købt Arctic-D cod liver Oil til min søn på 11 mdr. Jeg er i tvivl om hvor meget han skal have.
  Du skriver nemlig babyer fra ) mdr. : 1tsk men børn fra 1 år skal kun have 1/2 tsk af omega 3.
  Skulle jeg hellere have købt omega 3?

  På forhånd tak 🙂

 17. Kære Rose…
  Har du et trick el. lign. til at få sin 4mdr. baby til at indtage olien? Jeg har prøvet med ske og en sprøjte… Hun spytter det ud og stinker så af fiskeolie resten af tiden… Har også prøvet at blande det med lidt me, men det lykkedes heller ikke… What to do? What to do?
  På forhånd tak
  G

 18. @Gerry – ammer du din datter eller får hun modermælkserstatning (eller kombi)? Så kan jeg svare derfra 🙂
  KH Rose

 19. Hej Rose,
  Vi er blevet ret glade for ‘Pure Arctic Oil’ fra EQ. Der er også tilsat D-vitamin og citron.
  Hvordan står den i forhold til Arctic-D cod liver Oil som du ellers anbefaler?
  Tusind tak for svar – og for at gøre det nemt at tage de sunde og miljørigtige valg i vores hverdag 🙂
  DBH Karin

  1. @Karin – tak for dit spørgsmål og de fine ord. Jeg anbefaler Nordic Naturals frem for EQ af de grunde, som jeg nævner i blogindlægget.
   Kærligst
   Rose

 20. Hej Rose
  Tak for en fin blog og en virkelig dejlig bog – Dit sunde barn:)

  Jeg er lidt forvirret over indtag af fiskeolie, E-vitamin og jern.

  Jeg har netop læst en test fra Tænk.dk der skriver, at NN Omega 3 Ultra pure fishoil indeholder 160% ADT E-vitamin der ikke er deklareret.
  I din bog skriver du, at man ikke bør tage E-vitamin sammen med jerntilskud.

  Jeg er gravid og tager derfor GraVitamin og AminoJern. GraVitamin indeholder 83% ADT E-vitamin.

  Hvad vil du anbefale i forhold til iskeolie, E-vitamin og jern?

  Hilsen
  Nadja

  1. @Nadja. Tak for de fine ord!

   Den korte version: ADT for E-vitamin er alt for lav, så du skal ikke være bekymret over indholdet af E-vitamin i fiskeolien (som i øvrige er på 10-20 mcg afhængig af, om det er kapsler eller flydende).

   Mht. dine kosttilskud, så anbefaler jeg ikke GraVitamin. Jeg vil anbefale dig at følge min pakkeløsning for kosttilskud til gravide. Den er sammensat, så der er taget højde for alle vitaminer og mineraler samt deres indbyrdes balance. Du finder anbefalingerne i min e-guide om Kosttilskud – se mere her:
   https://rosemaimonide.com/kosttilskud-2/

   Kærligst
   Rose

 21. Tak for god og nyttig viden!

  Jeg har forsøgt at undersøge om babyer kan få for meget fiskeoile.
  Helt specifikt drejer det sig om, at min søn på 8 mdr. har fået konstateret atopisk eksem, og jeg ønsker i første omgang at gå uden om diverse salver fra apoteket. I stedet ønsker jeg at se, om tilførelse af fiskeolie (at give gode fedtstoffer indefra) kan afhjælpe hans eksem.
  Han er blevet fuldammet indtil han var 6 mdr., og vi ammer fortsat ved siden af madindtag – og jeg tager fiskeolie. Jeg har indtil nu spist LYSI fiskeolie i flydende form. Jeg kan se, at du anbefaler et andet mærke – tak for tippet.

  Her kommer mit konkrete spørgsmål: Vil du anbefale, at jeg giver min søn fiskeoile, selvom jeg ammer og selv indtager fiskeolie? Og i så fald, hvor meget fiskeolie vil du anbefale dagligt? (Jeg kan umiddelbart ikke finde svar – kun i tilfælde af at han skulle få mme).

  På forhånd mange tak 🙂

  1. @Naja – tak for dine spørgsmål. Jeg anbefaler 1 tsk. Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals (som er levertran, ikke fiskeolie) til babyer fra 6 mdr., også dem, som ammes. Trap langsomt op, og undlad at give D-vit. derudover.
   jeg vil varmt anbefale dig at låne eller købe min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning. Der vil du finde masser af tips til at forebygge og lindre eksem, bl.a. via kost og kosttilskud.
   Kærligst
   Rose

 22. Hej Rose

  Jeg købte jo Omega-3 fra NN fordi du har anbefalet den. Men det så kommet mig for øje at du ikke gør dette længere. Er det stadig sådan? Og anbefaler du så Artic liver oil selvom der noget med retinol som du siger ikke er godt?

  Vh Sara

  1. @Sara – tak for din kommentar. Du har ret, dette indlæg er fra 2010. Jeg har netop opdateret med mine nye anbefalinger, som jeg offentliggjorde i november 2017. Dem kan du se her:
   https://rosemaimonide.com/2017/11/levertran-frem-fiskeolie/
   hvor jeg fortæller om baggrunden for de ændrede anbefalinger.

   Der vil nok være en del indlæg her på bloggen, som ikke er opdaterede med de nye anbefalinger. Det er jo vilkårene, når man som jeg anbefaler specifikke produkter fra et marked, som hele tiden ændrer sig.

   Jeg har nu revideret indlægget her på siden.

   Tak for at gøre opmærksom på det.

   Retinol er ikke noget problem. Det forklarer jeg også i indlægget, som jeg har linket til her i mit svar.

   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top