skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 45 – 2013

SPØRGSMÅL

Hei

Jeg undrer om du har noen generelle råd om kosttilskudd for vegetarianere. Det gjelder en piger som ønsker å være vegetarianere allerede fra 14-15 års alder.

Hilsen tonemor

 

SVAR

Kære Tonemor

Tak for dit spørgsmål ang. kosttilskud til vegetarer.

Du spørger specifikt til en teenagepige.

Børn fra 12 år, dvs. også teenagere, skal som udgangspunkt have voksendosis af kosttilskud. Der er en række kosttilskud, som man med fordel kan have fokus på specifikt til teenagere og specifikt til vegetarer.

Som basis har det fleste gavn af en god multivitamin med organiske kilder til vitaminer og mineraler. Din datter kunne f.eks. vælge Vitamun eller Omnimin. Det er altid godt at veksle mellem de forskellige gode typer.
Alle har gavn af Omega-3. Selv om din datter gerne vil leve vegetarisk, så kan jeg ikke nok opfordre til at spise fiskeolie! Jeg vil anbefale f.eks. Omega-3 fra Nordic Naturals, 1 tsk. ELLER 4 kapsler dagligt, til valgfrit måltid. Det er meget vigtigt for hjernen, hormonsystemet oma. 

I vinterhalvåret kan vi her oppe nordpå ikke danne D-vitamin fra sollyset, og det er meget vanskeligt at dække fra kosten, ikke mindst som vegetar. Derfor anbefaler jeg D-vitamin, i dette tilfælde dagligt hele året, vælg f.eks. D-vitamin 35 mcg fra DFI (olivenoliekapsler er at foretrække og denne er bedst til prisen).

Teenagere må gerne få 50 mcg D-vitamin dagligt. Der er også lidt i multivitaminen. Tages sammen med fiskeolien.

Et vigtigt mineral for teenagere og vegetarer er zink. Det ville jeg tage 20-30 mcg af hver aften inden sengetid. Der findes flere gode mærker.

Vegetarer har ikke nødvendigvis brug for tilskud af jern, hvad man måske ellers skulle tro. Det skyldes, at vegetarer ofte får relativt meget C-vitamin til måltiderne, hvorved de optager jernet i den vegetariske kost godt. Man kan få målt jernstatus til lægen, og det anbefaler jeg, da det er uklogt at tage jerntilskud, med mindre man har konstateret behov.

Det er det allermest nødvendige. Jeg vil foretrække at medtage flere kosttilskud, men det fører for vidt her i brevkassen – og jeg vil også gerne vide lidt mere om din datter i så fald. På Grøn Stue kan du læse mere om, hvilke kosttilskud jeg anbefaler og spørge mig i min brevkasse om det mere individuelle. 

For en god ordens skyld vil jeg nævne, at jeg ikke får nogen procenter, affiliastes eller andre økonomiske interesser i forhold til de produkter, jeg nævner. 

Jeg anbefaler vegetarer at undgå, at sojaprodukter fylder for meget i kosten. Det gælder også færdigretter, som indeholder soja. Det er uvist, om soja kan have hormonforstyrrende effekt, men ”better safe than sorry”. Foretræk fermenterede sojaprodukter; tamari, miso og tempeh.

Vegetariske proteinkilder, ud over soja, er bælgfrugter, mælkeprodukter (især skyr), proteinpulver, quinoa m.m.

Nogle mennesker trives godt med en (overvejende) vegetarisk kost – i perioder af deres liv. Andre må forholde sig til, at deres helbred, energiniveau, sukkertrang m.m. er mere i balance, når kosten indeholder animalske produkter. Det hænger bl.a. sammen med, at kød indeholder aminosyren carnitin, som kun i ringe grad findes i planteprotein.
Her må den enkelte mærke efter.

kh Rose

 

PS
Har du styr på, om de barn får de vitaminer og mineraler, som det har brug for, bl.a. til at bygge stærke knogler? 
Smider du penge ud af vinduet på dyre kosttilskud, som du eller dit barn ikke har brug for eller ikke kan optage?
Bliv klogere på kosttilskud i min guide om Vitaminer og Mineraler til Børn.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top