skip to Main Content

Derfor undgår jeg fødevarer fra Kina

Jeg har ikke villet skrive det før. For det er ikke noget, jeg kan hardcore dokumentere.
Det er mere en samling af viden og delinger, hvoraf jeg ikke engang kan citere alle.

Hvis du har fulgt mig i nogen tid, ved du nok, at jeg er meget omhyggelig med, hvad jeg formidler.

Men nu har jeg besluttet at dele det alligevel, så du kan træffe de beslutninger, der giver mest mening for dig.

Det handler om fødevarer fra Kina.
Også de økologiske.
Også de certificerede økologiske.

Konklusionen er, at jeg personligt så vidt muligt undgår alle former for fødevarer fra Kina. Også de (certificerede) økologiske.
Om ikke andet, så ud fra et forsigtighedsprincip.

Hvad er nu det for noget?
Hvilke fødevarer snakker vi om?
Og hvor finder man de ikke-kinesiske alternativer?

 

Der er primært to udfordringer med fødevarer fra Kina.

Den ene udfordring er, at jorden, vandet og luften i Kina er så massivt forurenet, at det egentlig ikke giver mening at snakke om økologisk dyrkning på kinesisk område.

Det er bestemt muligt, at der findes økologiske varer fra Kina, som er testet af uafhængige analyseinstitutter og fundet fri for alverdens skadelig kemi. Jeg har bare ikke fundet dem (endnu?).

Den anden udfordring er, at korruption desværre er temmelig udbredt i Kina.
Det er jo noget af en påstand at komme med, men efterhånden må det vist betegnes som almen viden.
Alle, der handler med Kina, er nødt til at have det med i deres betragtninger.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at de kinesere, som har råd til det og går lidt op i sundhed, helst undgår kinesiske fødevarer.
Så meget, at de er villige til at betale virkelig, virkelig mange penge for at få f.eks. babymad sendt fra Europa.

Du kan læse mere om problematikkerne i denne artikel fra naturalnews.com.

Denne artikel fra draxe.com konkluderer bl.a. at “Organic regulation of Chinese foods is a joke.”

Jeg baserer ikke dette indlæg på disse artikler.
Jeg har blot udvalgt dem som et sted at starte for dig, der gerne vil vide mere.

“Nå, men jeg spiser da vist ikke noget fra Kina” … tænker du måske.
Men det gør du højst sandsynligt.

Kina er f.eks. verdens største eksportør af æblejuice. Dét kan vi heldigvis nemt løse her i æblernes højborg Danmark.

 

2013-09-07 08.20.09

Her er de ikke-kinesiske alternativer

Det er faktisk muligt at finde ikke-kinesiske alternativer til de varer, som typisk kommer fra Kina.
Som regel skal du betale lidt ekstra for dem.
Her er, hvad jeg foreløbig har fundet:

* Mange af de små japanske teproducenter har ikke råd til at blive økocertificerede. Også selv om de dyrker efter økoprincipper og ikke bruger pesticider. Her må man kende sin tepusher.

Listen vil løbende blive udbygget og revideret.

Jeg er bl.a. ved at undersøge nærmere ang. soja og bælgfrugter, da Kina også er storleverandør af disse råvarer.

Vær også opmærksom på, at kosttilskud (f.eks. Chlorella og urtemedicin) kan have kinesisk oprindelse.

Det behøver ikke at stå på en fødevare, hvor råvarerne er dyrket. Man kan i øvrigt ikke nødvendigvis se ud fra en vares stregkode, hvor varen er produceret. Landekoden (de første to cifre) fortæller nemlig kun, hvor markedsføreren er tilmeldt. Så den sikreste vej er at spørge producenten/importøren direkte.


NYT OM FØDEVARER FRA KINA! AUGUST 2016

Jeg har nu udgivet en online shoppeguide “Not Made in China”.
Ved hjælp af den kan du hoppe direkte i mål til alle de sikre ikke-kinesiske alternativer til den slags fødevarer, som typisk kommer fra Kina.
Guiden inkluderer bl.a. en masse bælgfrugter og sojaprodukter.
Alle produkter i guiden er økologiske.

Kom til shoppeguiden Not Made in China via dette link.

fødevarer fra Kina

Jeg har ingen økonomiske interesser i forhold til de virksomheder og producenter, som jeg omtaler eller linker til.

Skriv gerne en kommentar til indlægget her. Hvad tænker du om problematikken?

Hvis du har direkte eller indirekte økonomisk interesse i emnet, skal du i stedet benytte min kontaktformular. Tak.

This Post Has 52 Comments
 1. Er pinjekerner ikke ofte fra Kina? Og er der et alternativ? Jeg har nemlig også tænkt som du, hvad angår fødevarer og faktisk alle andre varer fra Kina. Meget tøj og legetøj er jo desværre produceret i Kina.

 2. @Gitte – tak, dejligt at du kan bruge det og giver udtryk for det – det værdsætter jeg!

  Jeg har jo undersøgt det ifht. de varer, jeg selv køber, så det giver god mening at videreformidle det, så andre også kan få alle genvejene. That’s my job <3

  Kærligst
  Rose

  1. Nå, jeg har lige tjekket op på de ris jeg har i skabet fra Urtekram, og de kommer fra Indien og Pakistan. Om det er bedre, ved jeg ikke, men jeg er da lettet over at de ikke kommer fra Kina 😉

  1. Ja, jeg var da lidt overrasket!
   Jeg har i øvrigt skrevet til Urtekram, om hvorvidt de er opmærksomme på problemstillingen.
   Jeg blev så ramt af lidt dobbeltmoral, for det er jo faktisk brandærgeligt, hvis vi holder op med at købe kinesiske “øko” fødevarer, for det vil jo på sigt bremse en sund udvikling mod en mere bæredygtig produktion.

 3. Jeg spiser øko chlorella og spirulina fra Kina, og har været i dialog med det danske firma der ejer og sælger produkterne, netop fordi jeg også altid går udenom produkter fra Kina, også de økologiske, men føler mig helt tryg ved den måde de grønne piller bliver fremstillet på! <3

 4. Kan tilføje, at jeg ofte oplever produktbeskrivelsen i online helsekost ofte er mangelfuld, jeg har måtte kassere flere produkter, fordi jeg først ved modtagelse er blevet bekendt med de er fra Kina!

 5. Hej Rose.
  Jeg synes, det giver rigtig god mening, det du tænker…. desværre.
  Har prøvet at Google mig frem til, hvilke fødevarer der kan komme fra Kina, men det kan jeg ikke. Kan du komme på flere kategorier, end dem du skriver? For så vil jeg også i gang med at finde alternativer.
  Vh
  Louise

 6. @Hanne – bingo. Rømers boghvedeflager er fra Holland.

  @Camilla – det er bare dejligt for dig.
  Jeg har i øvrigt samme oplevelse mht. info (eller mangel på samme) på div. hjemmesider. Men det er nok heller ikke så mange forbrugere, der går op i oprindelseslandet …

  @Louise – tak. Som nævnt er soja (og alle sojaprodukter) samt bælgfrugter (bønner, linser, kikærter m.m.) et oplagt sted at undersøge nærmere.

  Kærligst
  R.

  1. Super!!!
   1000 Tak 🙂
   Thi jeg kan ved gud ikke se, hvor Urtekram får deres fra.
   Ligeledes er de just indkøbte økohvidløg fra Føtex heller ikke mærket med oprindelsesland.
   Øv -hvor svært kan det være 🙁

   1. @Hanne – ja, jeg er enig, det ville være dejligt, hvis forhandlerne var bedre til at oplyse om oprindelseslandet.
    Du kan muligvis finde noget info på urtekram.dk.
    kærligst
    Rose

 7. Hej Rose

  Er rystet over læsningen, men går straks i gang med at rette ind!
  !000 tak for info.
  Vil opfordre de internetbutikker, jeg handler madvarer hos, til at skrive oprindelsesland. Men i forvejen er oplysningerne ofte mangelfulde eller ikke-eksisterende.

  Bedste hilsner
  Vibeke

 8. Kære Rose.

  Tak for et super relevant indlæg! Som altid. Og modigt!

  Det er vigtig men deprimerende læsning. Ikke mindst fordi langt størstedelen af de nødder, linser, frø, bælgfrugter mm jeg lige har fået hjem fra buywholefoodsonline netop er fra Kina. Øko und alles, men hvad hjælper det. Suk, jeg må vist til at finde en ny yndlingswebshop.

  Tak for dit store arbejde, også på dette område. Ser frem til at følge med.

  Kh Stine

  1. Åh, er de det? Jeg elsker at handle hos buywholefoods, pga. pris og der er hurtig levering… Er der nogen af de varer du har modtaget, som ikke er fra Kina? -så kan jeg forhåbentlig nøjes med at købe det hos dem…)

  2. @Stine – tak for de fine ord. Og interessant, jeg har lige købt en dynge fra Buywholefoods, og intet af det var fra Kina. Deres sesamfrø er f.eks. fra Bolivia. Hvilke nødder fra Kina er der tale om?
   Lige med bælgfrugter (bønner, linser, kikærter) kan det være svært med alternativer, men jeg vil se på det.
   I øvrigt vil jeg opfordre dem til at finde ikke-kinesiske alternativer til økovarerne. De spørger nemlig ofte til, om vi har særlige ønsker, så det er da oplagt.
   Kærligst
   Rose

   1. Hej igen og undskyld mit sene svar! Ammehjerne…

    Jeg fik hampefrø, flere forskellige slags bønner og linser, diverse nødder og frø og alt var fra Kina 🙁 Selv chiafrøene… altså på selve emballagen. På deres hjemmeside kan jeg godt se at der står andre lande.

    Jeg er ellers superglad for dem, så håber de kan skaffe det andetsteds fra 🙂

    KH Stine

    1. @Stine – helt ok. Ja, det er kompliceret, fordi der f.eks. skal stå Danmark som oprindelsesland på en æblejuice, hvis juicen er presset i Danmark. Men det siger jo ikke noget om, hvor æblerne er dyrkede. Så man er nødt til at være i dialog med producenten direkte. Jeg har skrevet til buywholefoods og opfordret dem til at at skaffe ikke-kinesiske alternativer.
     Særligt bælgfrugter og frø kommer ofte fra Kina.
     Kærligst
     Rose

 9. Hej Rose
  Er de urter der er i Vitamun pillerne fra Kina? Det er blandt andet chlorella og ingefær.

  Venligst marie

 10. Et virkelig godt indlæg Rose og så befriende at kunne drøfte et kontroversielt emne fagligt og sagligt. Der er jo mængder af økonomiske (og vel også politiske) interesser spundet ind i vores fødevarer at det er blevet helt absurd hvad der ties om og laves profit på – lidt uden for dette tema, men så du programmet om dåsetomater fra Italien på DR1 i går aftes, ja EU er slet ingen garant for at social dumping ikke finder sted.

 11. Tak Rose for et modigt indlæg. Hvor er jeg glad for, at du tager emnet op!
  Troede, jeg var helt alene med min modvilje mod kinesiske fødevarer.
  KH Merete

 12. Køber heller ikke økovarer fra Kina, da som beskrevet, af andre og dig. Kiniserne vil og tro ikke på deres egne ,hvordan skulle vi der bor, så langt væk kunne.
  Ja, der er heldig vis ved at komme mere fokus på, hvad vi putter i munden.
  tak til alle dem, som bidrager til ,at få tingene frem i lyset.
  Vh. Axel

 13. Min mor er kineser, og hun siger – køb aldrig noget fra Kina! Haha… Kina ejer stort set USA og man behøver ikke føle sig forpligtiget til at støtte deres økonomi.

 14. Kære Rose. Bare der dog kunne komme lovgivning på området, synes godt nok det er trist for os forbrugere at det skal være så svært at gennemskue hvor en vare kommer fra..! Tak for at du tager det op om Kina – (det med æblejuice havde jeg slet ikke genneskuet.)
  Sidder nu og forsøger at finde ud af hvor min øko juice fra Lidl “Biotrend” EU agriculture kommer fra..:-(

  1. @Anja – enig! Det klogeste er nok, hvis du sender en mail direkte til Lidl. Giv gerne lyd om, hvad de svarer!
   Jeg har selv en korrespondance kørende med Irma ang. deres øko appelsinjuice (de er rigtig flinke til at svare, det tager bare noget tid for dem at svare). Deres nuværende øko appelsinjuice er ikke med appelsiner fra EU. De får dog en til april 2016.
   Kærligst
   R.

  2. Hej!
   Har også kigget på mine pakker, juice osw. Tænker at hvis der står EU-agriculture på så må der være at ingredienserne er fra EU. PÅ urterkram’s boghvede står :eu/non eu agriculture, dvs delvis fra eu. Nogle gange står der IT-agriculture, DE-agriculture, er der mon ikke indikation om at råvarer i dette produkt stammer fra disse lander?

 15. Hej.

  Jeg tænker te fra Japan og andet nok også er problematisk, efter atomulykken?

  Mvh Vivi

 16. Kære Rose

  Tusind tak fordi du har taget denne vigtige problemstilling op. Det er så godt og modigt, at du gør det.

  Jeg undgår også fødevarer fra Kina, men det kan være svært at gennemskue. Havde f.eks. ikke tænkt på, at æblejuice kan være derfra. Og så kom jeg til at tænke på, hvor hørfrøolie (f.eks. fra Livets Olie eller Rømer) kommer fra, for er hørfrø ikke ofte fra Kina?

  På forhånd tak og endnu engang tak for din fantastiske indsats.

  Mvh Lene

  1. @Lene – tusind tak. Jeg var heller ikke klar over det med juicen.
   Ja, hørfrøolie kan også komme fra Kina. Hvis man gerne vil have hørfrøolie, vil jeg anbefale den danske i bag-in-box fra Nyborggaard.
   Kærligst
   Rose

 17. Wau en spændende debat. tusinde tak til dig, Rose, fordi du altid deler ud. Jeg synes jeg er en vidende og kritisk forbruger, men den der havde jeg ikke set. Vildt nok, når jeg tænker efter… jeg synes at Iben har ret i sine tanker om dobbelt moral ang en sund fremdrift af økologisk dyrkning. Men samtidig er kina jo et land der er så korrupt, at det ikke er noget jeg har lyst til at støtte. Suk, det er ikke altid lige let at gøre “det rigtige”… der er altid flere sider af samme sag.
  Jeg følger nysgerrigt med i alles vidensdeling her… jeg er vegetar, så den med bønner, linser og kikærter er jeg temmelig spændt på. Og jeg skal nok melde ind hvis jeg finder ud af noget.
  Tak til alle der deler og gør et stykke arbejde.
  Kærlighed herfra

  1. @Louise K – tak for de fine ord. Jeg forstår så godt dilemmaet.
   Jeg er i god dialog med Buywholefoodsonline ifht. at de søger ikke-kinesiske alternativer til bl.a. bælgfrugterne.
   Kærligst
   Rose

 18. Kære Rose
  Hvor er det dejligt du undersøger så mange ting og forholder dig kritisk til det. Jeg suger alt din viden til mig 🙂 Jeg er rystet over at der på så mange varer ikke står hvilket land tingene kommer fra. På Urtekrams produkter står der intet og det er ofte disse vi køber, da de er tilgængelige i supermarkedet.
  Jeg kunne så godt bruge en liste over div. madvarer og hvilke mærke man skal købe. Jeg bliver så meget i tvivl og bruger så mange tanker og energi på det. Har du overvejet at lave en sådan liste og ligge på Grøn Stue?
  Kærlig hilsen Ann

  1. @Ann, ja, det er en god idé!
   Jeg arbejder på det løbende, men det ville da være praktisk på et tidspunkt at samle det ét sted inde på Grøn Stue.
   Det er et stort arbejde, for som du selv er inde på, kan oplysningerne på produkterne være mangelfulde. Det bliver yderligere kompliceret af, at hvis f.eks. hampefrø er afskallede i Italien, så skal der stå Italien som oprindelsesland. Men det siger jo ikke noget om, hvor hampefrøene er *dyrkede*. Så for en del produkters vedkommende er man nødt til at være i dialog med producenten. Det tager noget tid 🙂
   Kærligst
   Rose

 19. Kære Rose.

  Jeg kan ikke undgå at føle mig lidt snydt – at købe “økologiske” bønner (fra Kina) i dyre domme i helsekosten, for så at finde ud af, at jeg ikke slipper for skidt og skrammel alligevel. Æv bæv, men nu har jeg så søgt rundt på nettet efter bønner, der ikke er fra Kina, og dem kan jeg simpelthen ikke finde. Ved du, hvor jeg kan få fat den slags?

  Og hvad er egentlig værst/bedst: “Økologisk” fra Kina eller konventionelt fra EU/Danmark (fødevarer generelt?

  Kærlig hilsen Sigrid

  1. @Sigrid, tak for de rigtig gode spørgsmål. At finde ikke-kinesiske bælgfrugter står på min to do-liste, men jeg er ikke nået til det endnu. Jeg skal nok skrive en update her på bloggen, når jeg er kommet videre med det. Det er en stor opgave, fordi man er nødt til at skrive specifikt til producenterne og spørge.
   Jeg kan faktisk ikke vurdere, om øko fra Kina eller konventionelt fra EU er bedst. Det kommer nok an på det enkelte produkt og hvordan det er dyrket. Det var ellers et rigtig godt spørgsmål.
   Kærligst
   R.

   1. Tak for svar.
    Jeg tænker i hvert fald, at hvis vi tager alle faktorer i betragtning – sprøjtemidler o.l., lokal forurening, transport med dertilhørende CO-udslip, arbejdsvilkår m.m., så kunne det jo godt være, at der var konventionelle varer fra DK eller EU, der faktisk endte med at blive det bedste valg. Det er jo nok noget af et “regnestykke”, men ville da være et oplagt felt for journalister/dokumentar-folk at undersøge nærmere…

 20. Jeg er helt enig med ang alt kinesiske er ikke godt. Jeg køber økologiske ingerfær og gurkemeje fra Peru. Aldrig fra Kina . Græskarkerner køber jeg aldrig fra Kina . Tang plader til sushi og soya sauce køber jeg fra Japan. Også, miso fra Japan. Selv gryder og køkkenudstyret køber jeg aldrig fordi det er allesammen made in china . Er bang for de svindler med metal kvaliteten. Har set en dokumentar film om hvordan de svindlet med vandhanen produktion til Danmark .

  1. Kære Annie

   Tak for din kommentar. Ja, jeg forstår desværre godt dine prioriteringer. Jeg er selv især opmærksom på fødevarerne.

   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top