skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 9 – 2017: Zink til børn

Zink til børn

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Allerførst tusind tak for din fantastiske hjælp!

Jeg har brugt – og bruger stadig – dine bøger Baby og Dit sunde barn – sådan! som mine bibler til mine tvillinger på nu snart 3 år.

Fantastiske værktøjer at navigere efter i en travl hverdag.

Nu kan jeg desværre ikke finde produktet Nutridan Zn Flydende Zink mere. Tror den er udgået.

Du anbefaler også Kids Zoo C + zink som alternativ, men de er også i restlager mange steder, plus at de er ret dyre i længden.

Håber du kan hjælpe med et nyt alternativ til Nutridan?

På forhånd tak.

Kh

Rikke

 

SVAR

Kære Rikke

Tak for dit spørgsmål om zink til børn.

Og tusind tak for de fine ord om mine bøger BABY og Dit sunde barn – sådan!
Jeg er virkelig glad for at høre, at bøgerne hjælper til genveje og mere nemhed i hverdagen, da det netop er vigtig del af min intention med bøgerne.

Du har helt ret i, at produktet Nutridan Zn flydende zink desværre er udgået, siden jeg skrev bogen.

Kids Zoo C + zink er faktisk også udgået, efter at Dit sunde barn – sådan! udkom i 2015.

Det er jo vilkårene, når man skriver en bog med så mange konkrete produkthenvisninger.

I bogen anbefaler jeg tilskud af zink til pakkeløsningen ”Den store pakke”.
Der er imidlertid også sket det, at producenten af Omnimini har ændret indholdet ved at tilføje det kunstige sødestof steviolglycosider, som jeg ikke anbefaler.

Derfor anbefaler jeg, at Omnimini til børn erstattes af Spektro Kids, så længe barnet er for lille til at sluge kapsler/piller.

Spektro Kids indeholder (modsat Omnimini) zink, hvorfor det ikke er nødvendigt at give ekstra zink, med mindre der er særlige behov.

Til gengæld indeholder Spektro Kids ikke selen, hvorfor jeg anbefaler, at du giver dit barn ekstra selen efter denne dosering:

Selen


Omni-Selen 100 mcg fra Biosym eller Selen 100 mcg fra Solaray.
Kun til børn, som får Spektro Kids, da denne er helt uden det vigtige mineral selen.
1-3 år: 1 stk. 1 gang om ugen

4-5 år: 1 stk. 2 gange om ugen

6-12 år: 1 stk. hver anden dag

Jeg kender desværre ikke til et børnevenligt selenprodukt, f.eks. tyggetabletter.

Zink er guld værd

Zink findes især i østers og muslinger, men også i hvedeklid, sesamfrø, græskarkerner, oksekød, cashewnødder, solsikkekerner og dadler.

Zink til børn er guld værd!
Det har bl.a. betydning for en masse stofskiftefunktioner, hormonregulering, enzymprocesser og dannelse af cellekerner og celledeling. Zink gør tungmetaller mindre giftige i kroppen.

Adfærds- og indlæringsvanskeligheder, kræsenhed, spiseforstyrrelser, dårlig fedtfordøjelse, øre- og øjenproblemer og hyppig tendens til (virus)infektioner kan hænge sammen med zinkmangel.

Børn har stort zinkbehov. Hvis dit barn spiser vegetarisk eller ikke får så meget protein, vil behovet øges.

Ved forkølelse kan du give tilskud af zink. Det tages helst inden sengetid, da optagelsen er bedst om natten. Mit bedste bud på zink til børn er Zink+ fra NDS, da det er kapsler, hvor indholdet kan drysses ud.
1 kapsel giver 15 mg zink.

Jeg anbefaler flg. dagsdosis zink til børn:
1 – 2 år: 5 – 10 mg
3 – 5 år: 7 – 13 mg
6 – 12 år (under 32 kg): 15 – 25 mg
6 – 12 år (over 32 kg): 20 – 35 mg

Jeg fraråder produktet Zink Melt fra KAL, da de indeholder steviolglycosider.

Zink er også meget vigtigt for voksne, særligt i forbindelse med fertilitet, graviditet og amning. Det har jeg skrevet mere om i dette blogindlæg.

Jeg håber, at dette har gjort dig klogere på zink til børn.

Kærligst

Rose

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 7 Comments
 1. Hvorfor er det nu, at selen er så vigtigt? Mine børn får Spektro kids, men jeg giver ikke ekstra selen.Det burde man måske

 2. Hej Rose
  Dine anbefalinger er fordelt på aldersgrupper. Skal man give tilskud efter faktiske alder eller efter størrelse? Jeg har en søn på næsten 4 år. Han er en størrelse 5-6 år med en vægt på 18kg (tiden vil vise om han bliver højere end sin meget høje far?). Jeg ville umiddelbart give ham tilskud fra 5-6 års anbefalingerne, da jeg vil tro de er sat ift. gennemsnitlig størrelse og vægt, men jeg bliver alligevel i tvivl om hjernen kan påvirkes negativt, da den er som en 4-årigs.

  Med venlig hilsen
  Lise-Lotte

  Ps. Jeg synes det er flot at du har fået bygget dette store grønne univers op, så du kan leve af det. Stærkt!

  1. @Lise-Lotte. Tusind tak for de fine ord! Anbefalingerne skal ses som en form for gennemsnit. De skal ikke fortolkes så strikst … der kan jo være mange inviduelle forhold. Jeg ville måske selv lægge mig et sted midt imellem.
   Så hvis det f.eks. er et spørgsmål om, hvorvidt man skal give 1 stk. hver dag eller 1 stk. hver anden dag, så ville jeg give 5 om ugen 🙂
   Kærligst
   Rose

 3. Hej. Jeg faldt over dit indlæg. Og er meget nysgerrig omkring zink. Jeg leder efter et produkt til min søn som er 5 år? Knoglealder 3,3 år Er det stadig samme anbefaling du har mht til produkt?
  Mit barn vokser meget langsomt. Og har lige fået lavet knogletest osv. Men han er allergiker og får faktisk ikke de mælk æg og spiser begrænset kød. Grundet kræsenhed. Så fik jeg læst om zink. Og tænker det må han da Mangle så også når mange symptomer kan passe.. Vækstproblemer, hudprobomer, adfærd osv. Kan du hjælpe <3 mvh C

  1. @Christina – tak for din kommentar. Ja, Zink+ fra NDS er et udmærket valg. En anden mulighed er Nutrisorb Liquid Zinc Plus Ascorbate.
   Jeg har en del tanker og gode råd i forhold til din søns problemstilling. Det kræver dog et grundige svar og noget mere info. Så mit bedste råd er at komme med i mit onlineunivers Grøn Stue – der har du nemlig ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig og mit ekspertteam. Læs alt om dine fordele på grønstue.dk.
   Det vil glæde mig at hjælpe dig videre.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top