skip to Main Content

Zink er guld værd!

Får du nok zink?
Eller hører du til den store gruppe, som går rundt og mangler det – uden at vide det?

Som gravid og måske også nybagt mor får du skåret ud i cement, at du skal tage jerntilskud!
Men hvem har nævnt, at du bør tage lige så meget zink?
Eller at du måske ikke har brug for jern, men sikkert har brug for zink?

Det vigtige mineral findes især i østers, hvedeklid, fuldkorn, sesamfrø, linser, lam, kalv, kalkun,brændenælde, majs og solsikkefrø.

Især stress og dårlig fødevarekvalitet kan give zinkmangel. Dine hormoner har nogle vigtige samtaler kørende med zink.
Zinkmangel kan give et hav af symptomer, blandt andet påvirkes dit immunsystem negativt, når du har mangler.

Kroppens vitaminer og mineraler indgår i et tæt og kompliceret samspil. Derfor giver det sjældent fuld mening bare at tage et bestemt kosttilskud, uden at skelne til helheden. Sådan er det blandt andet med jern og zink.

Det er også er det vigtigste ammemineral! Når du ammer, er dit daglige zinktab dobbelt så stort, som det plejer.
Det er godt for mælkemængden, din trivsel og ømme brystvorter og guld værd i forhold til at forebygge fødselsdepression.
Tilskuddet tages om aftenen.

zink

Som udgangspunkt anbefales du 20-40 mg zink dagligt, hvis du er gravid eller ammende. Måske er dit behov større end 40 mg, men så bør du for eksempel konsultere en ernæringsterapeut.

Jern og zink må ikke tages samtidig, for jern hæmmer zinkoptagelsen. En tommelfingerregel er, at jerndosis i mg skal følges af en lige så stor zinkdosis.
Husk det, især hvis du er gravid, for så har du garntrisse øget zinkbehov.

Alle os andre har ofte gavn af 20 mg zink dagligt. Men der er jo som altid undtagelser! Det er muligt at blive testet for zinkmangel.

Det er også helt uundværligt for jer, som gerne vil være gravide, men som ikke har haft bingo endnu. Både mand og kone skal på zinkvognen!

Vælg for eksempel Bio Citrate Zink fra Solaray, Zink Gluconat fra Berthelseneller OmniZink fra Biosym (den er billigst), alle på 20 mg pr. tablet.

Tag dit zinktilskud før sengetid.

PS
Er du sikker på, at du tager de nødvendige kosttilskud – hverken mere eller mindre?
Læs mere i min e-guide “Kosttilskud”. 

This Post Has 14 Comments
 1. Ups, den havde jeg svedt ud. Jeg tager ikke længere jerne, da jeg regner med at være dækket ind af min multivitamin (Solaray) og kosten. Men zink skulle jeg nok overveje. Hvor bliver man testet for zinkmangel? Hos lægen eller måske hos helsekosten?

 2. Kære Iben
  Måske spiser du også kalv ? (trykfejl rettet, der stod kalk – sikke noget sludder 🙂 )
  Men det er ikke utænkeligt, at du mangler zink, omend jeg ikke kan garantere noget…..
  Det ville være rart hvis man kunne få adgang til en zinktest uden at skulle købe en hel flaske. En almindelig kost indeholder typisk kun 2/3 af ADT på 15 mg. Og ADT er ikke ligefrem en optimal dosis. Hvis du spiser mange nødder, frø, kød, indmad og fisk samt fuldkornsprodukter får du en zink, nok mere end gennemsnittet, men f.eks. stress og stort sukkerforbrug, graviditet, amning m.m. giver øget behov.

 3. Jeg spise jo både kalv og kalkun og rigtig mange nødder( mandler, pecan, macadamia og valnødder) – ca 30 gram dagligt….
  Fisk tjah ikke så meget mest lidt laks …

  Fuldkornsprodukter – ikke så mange mest lidt i weekenden – men når jeg spiser gryn er det altid fuldkorn.

  Men det kunne være skønt at blive testet – for jeg blev pludselig i tvivl om jeg fik nok.
  ‘Tusinde tak 🙂

 4. Hvis man nu i forvejen spiser jern ved sengetid, hvilken af zink og jern skal så flyttes? Og hvilket tidspunkt vil det være bedst at flytte til?

  Ellers tak for en god info 🙂

 5. Hej Vivi
  Dejligt at du kunne bruge info!
  Jeg ville spise zink ved sengetid og flytte jern til morgenmad eller frokost. Gerne sammen med noget C-vitamin holdigt, f.eks. et glas appelsinjuice.
  kh Rose

 6. Jeg er både gravid og ammer stadig vores yngste barn. Efter lægens anvisning tager jeg jern, mon jeg så også har brug for zink? Ved du hvor man kan få foretaget testen for zinkmangel eller eventuelt få lavet en udredning af hvilke kosttilskud man bør tage i det hele taget?

 7. zink (og silicium) virker også – som det eneste jeg kender til – på tør og sprukken vinterhud, af den slags som får neglegnavende børn til at skrige af smerte når de prøver at knappe en skjorte. Jeg tror måske en kinesiolog kan tjekke for zinkmangel, noget med at krydskoordinationen ikke fungerer hvis det mangler, men jeg er ikke sikker. Men der sker heller vel ikke noget ved at tage det for en sikkerheds skyld.

 8. @Nicoline, åh den er lige smuttet med at få svaret, det må du undskylde.
  Du kan købe en zink-test (flydende opløsning) i helsekosten eller i helseshops på nettet. Testen er ikke 100% pålidelig, men kan give et fingerpej. En ernæringsterapeut, dygtig biopat og flere andre behandlere vil kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvilke kosttilskud der vil være gode.
  Jeg kan guide dig til en basispakke via min personlige rådgivning.

  @Anne, tak for dine gode input! Ja, zink er også vigtigt i forhold til hudproblemer og sårheling. Faktisk for virkelig mange enzymatiske og hormonelle forhold! Et dagligt tilskud på 15 mg, ofte mere, burde være helt uproblematisk og kun gavnligt for de allerfleste.

 9. Kan man ikke få for meget zink når man er gravid og ammer og hvordan ved man om man får for meget?

 10. @ Malene, alt kan overdoseres, men 25-40 mg tilskud (alt i alt, tjek multivitaminen) for gravide og ammende er ofte nødvendigt. Tilskud i doser over 100 mg over længere tid kan være problematisk.
  man kan også tage zinktesten, jf kommentarerne til dette indlæg.
  Det er langt hyppigere, at gravide får for meget jern (og for lidt zink).
  KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top