skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 5 – 2012

SPØRGSMÅL

Jeg er 25 år, og har nu i ret lang tid gået og været træt, fældet mere hår end normalt, og været kronisk små-snottet. Den sidste måneds tid er jeg begyndt at have en del kvalme, især om formiddagen, og mine brystvorter er meget ømme. Desuden har jeg taget på omkring maven, og føler mig oppustet. Jeg er i forvejen overvægtig, så det er svært at sige hvad der er fedt og hvad der ikke er. Jeg har også problemer med min menstruation, jeg har indtil for ca. 2 måneder siden taget p-piller, men siden jeg stoppede med dem, har jeg ikke haft menstruation. Med disse symptomer tænkte jeg jo graviditet. Problemet er bare at det er ca. et halvt år plus minus, siden at jeg sidst har haft samleje med nogen. Alligevel tog jeg en urin-graviditetstest (sådan en pind), for jeg blev lidt panisk og jeg ved ikke meget om hvordan en graviditets forløb ændrer sig, og hvor hurtigt. Men den viste negativ, og jeg går ud fra at de er til at stole på. Nu tænker jeg så om der ka n være noget galt med min hormonbalance, eller noget helt andet. har du nogle råd?

Hilsen M

 

SVAR

Kære M

Tak for dit spørgsmål! Jeg kan godt forstå, at du bliver usikker omkring de signaler, som din krop giver. Og selv om man med fornuften ved, at man ikke kan være gravid, kan følelserne jo godt have svært ved at følge med….

Jeg synes, at det er vigtigt, at du kommer en tur omkring lægen og lige får snakket om det, bare for en sikkerheds skyld, for at udelukke mere alvorlige ting.

Som du selv er inde på, så er det nok hormonerne, som skal finde sig selv, efter at du er holdt op med at spise p-piller. Det er meget normalt, og det er individuelt, hvor lang tid der går, og om man mærke symptomer – og hvor kraftigt. Hos nogle kvinder kan der gå op til et år efter stop med p-piller, før menstruationen kommer igen. Den del af hormonsystemet skal lige vågne op af sin dvaletilstand. Det kan godt give nogle symptomer, som minder om dem, man kan få som ny-gravid.

Dine hormoner elsker fedt i god kvalitet! Det er ikke lige meget, hvilket fedt, det er. Cellefedt er god næring – og det tager man ikke på af (selvfølgelig, alt med måde). Cellefedt er gode, koldpressede olier, for eksempel olivenolie, kokosolie og hørfrøolie, samt nødder, mandler, frø og kerner. Og – ikke mindst! – fiskeolie. Jeg vil varmt anbefale dig at tage den, der hedder omega-3 fra Nordic Naturals. Tag 1 tsk ELLER 4 kapsler hver dag i starten af et valgfrit måltid. Jeg har skrevet en del her på bloggen om, hvorfor det er så vigtigt – du kan bruge søgefunktionen i højre spalte, hvis du vil vide mere.

Cellefedt hjælper også, sammen med protein, til at holde blodsukkeret stabilt og dermed styre sukkertrangen. Motion og afspænding er også godt til at afhjælpe kludder i hormonsystemet. Spis også masser af frugt, grønt og fuldkorn. Undgå så vidt muligt junkfood og søde sager. Få en god, lang nattesøvn – det er faktisk også vigtigt for hormonerne.
Nøglen til vægttab ligger for øvrigt også ofte i at have hormoner i balance.

Du kan overveje at støtte hormonbalancen med akupunktur og/eller urter, hvis symptomerne bliver ved.

Den sunde livsstil er det bedste du kan gøre for immunforsvaret, så du får mere energi, stærkere hår og mindre snot. Jeg ville supplere med udvalgte kosttilskud, blandt andet en god multivitamin med organiske vitamin- og mineralkilder, for eksempel Omnimin eller Spektro. Jeg ville også tage D-vitamin; en oliekapsel på 35-38 mcg samt syreneutral C-vitamin, mindst 500 mg, sikkert mere. Du kan købe kosttilskuddene i helsekosten, på nettet eller hos Matas.

Jeg håber, at du kunne bruge svaret!

KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top