skip to Main Content

Drikkedunk med god kemi

Drikkedunk Med God Kemi

drikkedunk

Drikkedunk

Her får du mine opdaterede anbefalinger om drikkedunke!

Guiden er senest opdateret marts 2024. 

Jeg anbefaler en drikkedunk i glas eller rustfri stål.
Det allerbedste valg er en glasflaske med plastiklåg eller en flaske i rustfri stål med låg af rustfri stål.

Mine anbefalinger er altid usponsorerede og fri for økonomiske interesser.

Drikkedunk i glas – de gode valg

I glas findes drikkedunke i mærkerne …

 • Flaska, set hos flaska.eu – fås i to størrelser og med omslag af kork eller økologisk bomuld.
 • Retap, (uden “Sleeve”) set hos økofamilien.dk – fås i flere størrelser og med forskellige farver på låget.
 • Life Factory, set hos økosjov.dk – den fås i tre størrelser og med kulørte omslag.
 • bkr  – fås i flere skønne farver og to størrelser. Brug Google til at finde en forhandler – der er ikke så mange EU-forhandlere pt.

Rent kemimæssigt er glas det bedste valg, når du skal vælge en drikkedunk.
Ulempen er, at flaskerne er relativt tunge at bære, især for mindre børn.
Glasset er brudsikkert og kan nærmest ikke gå i stykker!

Jeg vil lige tippe dig om, at du som medlem af mit onlineunivers Grøn Stue får fast rabat på 10 % på alle varer hos økosjov.dk og 15 % rabat på alle varer hos økofamilien.dk.

 

drikkedunk

 

drikkedunk

drikkedunk

 

drikkedunk

 

 

Drikkedunk i rustfri stål – de gode valg

I rustfri stål kan du f.eks. vælge en Klean Kanteen drikkedunke, som bl.a. fås hos økofamilien.dk.
De fås i mange størrelser og farver, har en god bred åbning og holder fint, også til vask i opvaskemaskinen – dog slides det farvede omslag af med tiden, især ved høje vasketemperaturer.

Som medlem af mit onlineunivers Grøn Stue får du fast rabat på 15 % på næsten alle varer hos økofamilien.dk.

Et andet godt valg er Swell drikkedunke i rustfri stål. Jeg finder dog ikke aktuelt nogen dansk forhandler. Send mig gerne en mail, hvis du kender en!
De tåler ikke vask i opvaskemaskinen.

Begge typer har låg af plastik.
Dog findes der et særlig skruelåg i rustfri stål til Klean Kanteen, som man kan vælge eller tilkøbe.

Jeg har selv en Klean Kanteen 532 ml drikkedunk med låg i rustfri stål, og jeg er virkelig glad for den.
Den holder helt tæt og kan nærmest ikke slides op.
Eneste ulempe er, at låget laver en larmende skurrende lyd, når man drejer på det.

Det er den, du kan se her på billedet øverst:

 

drikkedunk

drikkedunk

Pura Kiki drikkeflasker Sippy og Straw i rustfri stål har sutter af medicinsk silikone og er derfor også et godt valg.
De kan bl.a. købes hos glimja.com.
Det kan dog være svært at holde den type drikketud helt hygiejnisk ren.

Vigtig viden om plast

En drikkedunk i plast frarådes desværre, også dem i ”laboratorieplast” fra f.eks. Nalgene og dem, der markedsføres som ”sunde” eller ”uden BPA” og lign.
Årsagen er, at plast kan afsmittede kedelig kemi, særligt fra additiver med østrogenlignende effekt.

I varme omgivelser kan plastikken afsmitte ekstra meget kemi til vandet.
Man kender det fra en drikkedunk / plastikflaske, som har ligget og bagt i solen.

Aluminium frarådes også.

 

Hvis du vil vide mere …

Hvis du ønsker samme slags nyttig viden og shoppelinks til alverdens køkkengear fra bageforme, madkasser, opbevaringsbøtter og stegepander, så vil jeg anbefale dig at tjekke min e-guide “God kemi i dit køkken“.

Jeg har ingen økonomiske interesser i de butikker, jeg linker til, eller de produkter, jeg anbefaler.
Det er ren grøn karma.

Kommentarer er hjertelig velkomne.
Hvis du har økonomiske interesser i drikkedunke, bedes du i stedet kontakte mig.

Du er velkommen til at linke til dette indlæg og på den måde give informationerne videre.

Tak fordi du respekterer mit arbejde.

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 33 Comments
 1. Tak for denne guide. Jeg er klodset og taber tit mine ting så glas duer ikke for mig. Jeg har en del Klean Kanteen og vil lige videreformidle at de også skaller maling i opvaskemaskinen hvis man køber dem med farver på. Jeg er ellers vild med dem især fordi de fås i små med babytud til børnene.

 2. Min familie og jeg er rigtig glade for økodunken, men som jeg læser det ovenstående, fraråder du alle plastdunke – Kan det virkelig passe, at økodunken hører med der? Troede faktisk, det var et godt valg… 🙁

 3. Flaskerne fra Lifefactory er lavet af broosilicate glas, som er det stærkeste der findes – de er stort set umulige at slå i stykker. kh. Charlotte

 4. @Christina – tak for din kommentar. Heldigvis kan de nærmest ikke gå i stykker, også selv om man taber dem på gulvet. Vores Klean Kanteen-dunke har fået virkelig mange vaske i opvaskemaskinen uden at skalle af. Det kan måske skyldes valg af vaskemiddel eller vasketemperatur (?).

  @Tina – jeg lægger vægt på at oplyse om, hvad der er det mest optimale valg. Og glas eller rustfri stål er mere optimalt end plastik, ja. Men samtidig må man have helikopterperspektiv på sin samlede eksponering for kedelig kemi. Her gælder “mange bække små”. Der er andre ting i hverdagen, som batter mere på kemikontoen end drikkedunken. Her vil jeg anbefale dig at tjekke min e-guide “Top Ti til God Kemi”: http://rebeccapersson.com/top-ti-til-god-kemi/

  @Charlotte – nemlig 🙂

  Kærligst Rose

 5. Hej Rose

  Kunne du uddybe, hvorfor glas er sundere end rustfri stål som drikkedunk? Kan rustfri stål afgive kemi, som ikke er sundt?

 6. @Tanja – det korte svar er, at glas er mere stabilt end rustfri stål. Der kan f.eks. være nikkel i rustfri stål, men det er ret hårdt bundet.
  Kærligst R.

 7. Vi har en flaske fra 24 bottles – den har plastiklåg, men det er dog let at skrue af for et barn. Den har en ret “handy” størrelse at give med i turrygsækken, synes jeg. Så vidt jeg kan læse mig til, er både KleenKanteen og 24bottles lavet af 18/8 stål.

  Jeg er personligt ikke så begejstret for Retap-flaskerne. Jeg har oplevet, at glasset smager af låget, hvis man drikker direkte af flasken:( Jeg tror, vi skal have prøvet Flaska-flasken, hvor man undgår plastlåget.

 8. @Christina – du får faktisk livstidsgaranti på din Retap flaske, så den er oplagt også til de klodsede 😉

  @Rose – Retap bruger faktisk slet ikke skruelåg, eftersom det ofte er i gevindet at bakterierne kan gemme sig. I stedet trykkes låget fast – enten løst når flasken er i brug, eller mere fast under transport.

 9. Min datter har fået en aluminiums drikkedunk med Elsa & Anna fra Frost i gave af sin Farmor og Farfar… Hvordan er det med aluminium? Den er made in china… Så har mest lyst til at smide den ud, men hun er jo bare SÅ glad for den. Proppen/tuden er i hård plast, men der står ikke noget om hvad det er for noget. Den er købt sydpå…

  De flasker med sugerør fra Lifefactory er de ok? Eller skal det være dem uden sugerør?

  Mvh Camilla

 10. Er Flaska-flasken egnet til at have med i tasken, hvor den ligger vandret? Spekulerer på om kork-låget kan holde tæt. Hvis den kan det, bestiller jeg med det samme! 🙂
  Mvh. Nadia

 11. @Nadia – det ville jeg ikke turde løbe an på. Vi har selv to, som vi bruger som vandflasker på køkkenbordet. Til brug i tasken har jeg en Klean Kanteen med stållåg.
  Kærligst
  R.

 12. Beg har altid problemer med utætte drikkedunke. Er der af de ovenstående som kan anbefales som er 100 % tæt. Jeg har tit haft uheld i min taske og synes at det er bøvlet og upraktisk at have den i en plastikpose :/

 13. @Lotus, tak for din kommentar. Jeg har selv en Klean Kanteen 532 ml drikkedunk med låg i rustfri stål, og jeg er virkelig glad for den. Den holder helt tæt og kan nærmest ikke slides op. Den kan bl.a. købes hos naturebaby.dk og hos Eco Ego.
  Kærligst
  Rose

 14. Hej Rose

  Har netop købt life Factory til hele familien og dem er vi glade for. Ser nu at der også findes datter mærke: BKR som også er i glas og med silikonecover i flotte farver. Er disse ok? Kan ikke se hvad proppen er lavet af. De har en flaske på 1 liter, meget praktisk til strand/skovtur.

  Kh Camilla

 15. Hej, kender du til mærket 24 bottles? Synes det virker ok, men det er jo dælme en jungle…

  1. @Ulla – tak for tippet. Det kommer dog an på, hvad deres låg er fremstillet af. Jeg har spurgt dem, om lågene er fri for alle bisphenoler, ikke kun BPA, men det har de ikke svaret på.
   kærligst
   Rose

   1. Jeg håber du får et positivt svar om lågene – jeg har nemlig lige købt en og er meget glad for den. Har ellers sværget til kleen kanteen, men disse er lettere – altså knap så massive. Desuden har min søn haft svært ved at åbne sin kleen kanteen, så jeg skal finde noget andet til ham også.

 16. Hej, min datter på 1 år har en Kleankanteen drikkedunk, men baby låg/tid. Vi er glade for den, selvom den er blevet utæt. Vuggestuen har bedt os om at købe en anden, da hun nu selv skal kunne drikke af den, siger de, og den er for tung til, at hun selv kan løfte og tippe den højt nok til, at kunne drikke af den. øv! Har du nogle forslag til en anden tilsvarende?

  Mvh Rikke

  1. @Rikke – mit bedste bud er en drikkedunk i rustfri stål (en af dem, jeg anbefaler), da de er lettere end dem i glas. Så lille som mulig.
   kærligst
   Rose

   1. Hej, min datter på 1 år har en Kleankanteen drikkedunk, men baby låg/tid. Vi er glade for den, selvom den er blevet utæt. Vuggestuen har bedt os om at købe en anden, da hun nu selv skal kunne drikke af den, siger de, og den er for tung til, at hun selv kan løfte og tippe den højt nok til, at kunne drikke af den. øv! Har du nogle forslag til en anden tilsvarende?

    Mvh Rikke

   2. Ok. Vi har den mindste rustfri stål drikkedunk fra Klean Kanteen, men den er for tung. Øv! Og jeg synes ikke rigtig jeg kan finde andet.

 17. Hejsa Rosa ☺

  Med godt nytår herfra , tænkte jeg på at ville høre dig ad , hvordan dine valg og syn af produkterne ser ud i forhold til at dit opslag er fra 2015 ?

  Mvh Elisa

  1. @Elisa – tak for din kommentar. Som nævnt i indlægget er guiden senest opdateret august 2016. Jeg opdaterer den løbende, når der kommer nyt.
   Kærligst
   Rose

 18. Hej Rose.
  Jeg kan se, at flere skriver om 24bottles. Det undrer mig at du ikke har dem med. De virker til at være ok og er billigere end Kleankanteen. Kan se du har spurgt på bispenoler i låg men ikke fået svar. Har du hørt fra dem?
  Vh
  Louise

  1. @Louise – tak for din kommentar. Jeg fik ikke svar fra dem i sin tid, men nu prøver jeg igen. Jeg opdaterer guiden her, når/hvis jeg hører fra dem.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top