skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 46 – 2013: tandtråd

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Du skrev på et tidspunkt at du havde fundet fluorstoffer i din tandtråd. Hvad bruger du så nu?

mvh U

 

SVAR

Kære U

Tak for dit spørgsmål om fluorstoffer i tandtråd. Det er nemlig rigtigt. Jeg var meget overrasket over at opdage, at min helt almindelig tandtråd indeholder polyflourerede stoffer.
Først må jeg hellere lige forklare begreberne. Hold nu tungen lige i munden (ha-ha):

Tandpasta, tandtråd m.m. kan indeholder fluorid; det, som vi normalt taler om som “fluor”. Det er IKKE det, vi snakker om her.

Vi snakker om en gruppe stoffer, som jeg for nemhedens skyld her kalder “fluorstoffer”. Der er tale om kemiske forbindelser, som på forskellig vis kan indeholde flour.

Fluorstoffer har imidlertid vist sig at være hyper sundheds- og miljøskadelige. De kan være kræftfremkaldende, ophober sig i de indre organer, kan krydse blod-hjernebarrieren, akkumuleres i miljøet, giver nyreskader, laver ravage i hormonsystemet og sikker meget mere, som vi kun er begyndt at ane omfanget af. Jeg vil æde min gamle strikhue på, at vi kommer til at høre MEGET mere om fluorstoffer de nærmeste år. Og det bliver ikke posistivt. Hate to say it.

Fluorstoffer bruges rigtig mange steder, fordi de er vand- og smudsafvisende. De får tingene til at glide …
Du finder dem på stegepander (Teflon er f.eks. et registreret varemærke for et bestemt fluorstof), overtøj, imprægneringsmidler, maling, møbler, pap- og papirsemballage til fødevarer og meget andet. Også tandtråd.

Desværre skal det ikke stå på deklarationen på produktet, og hvis det enkelte fluorstof findes i tilstrækkelig ringe grad, så har producenten ikke engang pligt til at oplyse, at det er anvendt – selv om der kan være anvendt mange forskellige flourstoffer i små doser.

Imidlertid kan stoffer af denne type gøre megen skade, selv om doserne er ganske små. Det gælder også f.eks. hormonforstyrrende stoffer. Der er det ikke bare et spørgsmål om “jo mere, jo værre”. I mikrodoser kan stofferne have effekterne, som skader på anden vis. Og f.eks. for et lille foster i mors mave kan selv ekstremt små doser være nok til at gøre varig skade.

Colgate og Oral B tandtråd indeholder polyfluorerede stoffer, det oplyser producenterne. De er i de mindste ærlige. Andre producenter har ikke besvaret min henvendelse. Det er jo også en slags svar.

Men jeg har faktisk fundet et alternativ til tandtråd uden fluorstoffer! Takket være et kvikt medlem af Grøn Stue.

 

tandtråd

Tandtråden, som jeg bruger nu, hedder Radius Natural Silk Floss.
Den er fremstillet af økologisk silketråd, som er belagt med candelilla plantevoks. Intet andet.
Ingen parfume, ingen fluorid (“fluor”), ingen fluorstoffer. Bare noget glat tråd.

Den kan nu købes i Danmark, f.eks. hos helseudsalg.dk.

Den flosser nemmere end almindelig tandtråd, men det lever jeg med, frem for at putte fluorkemi direkte i munden!

Der findes også tandstikker uden flourid og flourstoffer, nemlig “Jordan Miracle Easy Floss” og “Jordan 3-i-1-flosser” (muligvis også andre). Begge er af typen “tandtråd på pind”.

Jeg skal for en god ordens skyld nævne, at jeg ikke får procenter, bruger affiliatelinks eller på anden vis har økonomiske interesser i forhold til de produkter, jeg anbefaler. Det er bare grøn karma til folket.

kh Rose


PS

Hvis du er nysgerrig på, om der er kedelig kemi i din og dit barns tandpasta, og hvor de finder de bedste alternativer til tandpleje med god kemi for hele familien, så tjek min e-guide “Tandpasta uden kemi”.

Jeg har også lavet en e-guide om “Overtøj uden kemi”.
Der er nemlig desværre fluorstoffer i rigtig meget overtøj.
I guiden finder du de gode valg.

 

This Post Has 6 Comments
 1. De sender vist desværre ikke til Danmark længere.

  Tak for tippet ellers.

  1. @Claus – tak for din kommentar. I blogindlægget skriver jeg, at tandtråden kan købes hos helseudsalg.dk – der er oven i købet et direkte link :).
   Jeg fjerner lige linket til Amazon. Tak for at gøre opmærksom på det.
   Kærligst
   Rose

 2. Hej!

  Kan du huske, hvor du så, at Jordan 3-i-1-flosser er uden flourstoffer?

  Mange venlige hilsner
  Laurits

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top