skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 19 – 2016: Gravid vitamin

Gravid vitamin

SPØRGSMÅL

Hej Rose Maimonide

Jeg vil høre, om jeg må få et råd fra dig.

Jeg har læst om dig og din viden til kosttilskud til gravide.

Jeg er gravid i 19. Uge og jeg er kommet i tvivl ang. indtagelse af A-vitamin.

Jeg ved, at du har styr på kosttilskud til gravide.

Jeg har 3 mdr inden graviditeten og indtil nu taget 2 stk. omniminpure, hvor der sammenlagt er 1000 mcg A-vitamin i de to piller. Er der for meget?

Hvor meget er det tilladt for gravide og ammende at indtage i pilleform i vitaminpille? Jeg vil jo nødig tage for meget eller for lidt for den sags skyld.

Jeg håber, at du vil være mig behjælpelig

På forhånd tak

Vh

Rikke

 

SVAR

Kære Rikke

Tak for dine spørgsmål om emnet ”gravid vitamin”.

Som gravid har du en del ekstra behov for vitaminer og mineraler.

Læge og forfatter Irene Hage siger, at gravide i princippet kan tage (hold nu fast!) 3.000 – 7.500 mcg A-vitamin, men at man hellere må holde sig på den sikre side med 1.500 – 2.400 mcg.

Irene Hage er, ud over den almindelige lægeuddannelse i Danmark, videreuddannet på et Universitet i USA inden for ernæring og sundhed. Hun har været faglig konsulent på mine bøger BABY og Dit sunde barn – sådan!

Bemærk også, at der flere former for A-vitamin. Naturligt betacaroton (som f.eks. findes i gulerødder) kan ikke overdoseres (undtagen for storrygere). Det kan derimod formen retinol, som findes i animalske produkter.

Der er kunstig A-vitamin i lever, også i økologisk, da det er i dyrenes foder. Så stort indtag af leverpostej skal ikke kombineres med syntetisk A-vitamin fra kosttilskud, typisk multivitamin og levertran.

Tilstrækkeligt med D-vitamin og K2-vitamin beskytter mod forgiftning af A-vitamin især fra naturlige kilder som f.eks. lever.

I forhold til A-vitamin er det (afhængig af kosten) ikke noget problem i for gravide at tage 2 stk. Omnimin Pure.

Jeg anbefaler dog ikke Omnimin Pure til gravide, ej heller den ellers så populære Baby Me Now.

I stedet anbefaler jeg tre forskellige multivitaminer fordelt på de tre trimester. Der findes nemlig ikke nogen optimal multivitamin til gravide. De har hver deres fordele og ulemper, så det er ret klogt at variere.

De færreste er klar over, at det har betydning for optageligheden, hvornår på dagen, de tager de forskellige kosttilskud.

Jeg har udviklet en konkret og præcis pakkeløsning med specifikke anbefalinger om kosttilskud til gravide. Pakkeløsningen er sammensat, så den er så optimal som muligt. Derfor ændrer indholdet sig lidt undervejs i gravidteten. De enkelte kosttilskud indgår i en nøje afstemt balance.

Mine anbefalinger er en del anderledes end de officielle. Mange gravide tager (alt for) store doser jerntilskud, ofte i en form, der optages dårligt og giver gener som f.eks. forstoppelse. For meget jern kan være skadeligt, og det er relativt nemt at overdosere. For lidt jern er imidlertid også problematisk, så her er det klogt at få en individuel vurdering.

Til gengæld mangler de fleste gravide i alarmerende grad zink og fiskeolie i god nok kvalitet.

Især stress og dårlig fødevarekvalitet kan give zinkmangel, og det reelle zinkbehov er meget vanskeligt at dække via kosten. Dine hormoner og enzymprocesser har nogle livsvigtige samtaler kørende med zink. Zinkmangel kan give et hav af symptomer, blandt andet påvirkes dit immunsystem negativt, når du mangler zink.

Zink er i øvrigt guld værd i forhold til at forebygge fødselsdepression og i yderste konsekvens fostermisdannelser, abort m.m.

Fiskeolie er helt essentielt for udviklingen af hjernen.

Nyere undersøgelser viser, at ca. 15 % af de danske gravide mangler jod. Og det kan give øget risiko for skader på fosterets hjerneudvikling.

Gang på gang hører jeg fra de gravide på Grøn Stue, at deres gener i graviditeten og efter fødslen er forsvundet eller mærkbart reduceret, efter at de er begyndt at tage pakkeløsningen til gravide.

Du finder pakkeløsningen med anbefalinger om kosttilskud til gravide samt alle mine andre anbefalinger om kosttilskud til alle aldre og behov inde på Grøn Stue. Som medlem har du faktisk adgang til samtlige mine e-guides og e-bøger til en samlet værdi over 6.500,00 kr.

Jeg håber, at dette har gjort dig klogere på emnet ”gravid vitamin”.

Jeg ønsker dig en fortsat skøn graviditet!

Kærligst

Rose

This Post Has 2 Comments
 1. Hej Rose
  Er der noget specifikt ved “baby me now” der er skidt siden du ikke anbefaler dem?

  Jeg tog dem da jeg var gravid og ammede og har taget dem siden da de også skulle være gode inden evt. Ny graviditet.
  (Supplerede med kräuterblut og olie i form af perfect balance piller)
  Mvh. Helle
  PS. Jeg har begge dine bøger og havde stor glæde af at læse i “baby” under graviditeten! Tak for dem!

  1. @Helle, tak for din kommentar.
   Baby Me Now mangler flere næringsstoffer. Man betaler ret meget for relativt store mængder calcium og magnesium. I stedet anbefaler jeg en samlet pakkeløsning med kosttilskud til gravide. Jeg har nøje sammensat den med specifikke produkter og opdelt den efter de tre trimestre. Du finder den sammen med alle mine øvrige anbefalinger om kosttilskud (også til ammende) i e-guiden Kosttilskud, som er tilgængelig på Grøn Stue. Der kan du også få ubegrænset personlig rådgivning af mig og andre eksperter, bl.a. en jordemoder, i vores brevkasser i medlemsforum og i Grøn Stues facebookgruppe. Læs mere her:
   https://rosemaimonide.com/groen-stue/
   https://rosemaimonide.com/kosttilskud-2/
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top