Fredagsbrevkassen uge 17 – 2013: Amning 7 måneder
SPØRGSMÅL
Kære Rose
Jeg har et spørgsmål om amning ved 7 måneder.
har en datter på ca 6 1/2 måned, som jeg stadig ammer fuldt ud. Hun virker ikke til at være sulten, og hun virker som en glad og tilfreds baby.
Vi er ude at rejse, og det er den primære grund til, at jeg ikke er startet på mad endnu. Vi kommer hjem til DK igen, når hun er præcis 7 måneder.
Hvad er din mening om, hvorvidt det er ok helt at vente med maden til 7 måneder? Hun virker klar til at prøve det nu – er interesseret, smasker osv; men jeg er afventende, fordi vi er rundt omkring hele tiden, og det er meget nemmere (og velkendt for hende) med brystmælk…?
Mange gode hilsner,
S
SVAR OM AMNNIG 7 MÅNEDER
Kære S
Tak for dit spørgsmål om overgangskost til baby og amning ved 7 måneder.
Det kan jo være svært at forudsige og planlægge, hvordan det enkelte lille barn vil reagere på og være klar til rejsen ind i fødevarernes forunderlige verden.
Så mit udgangspunkt vil altid være, at man først og fremmest må tage den der, hvor barnet er. Nærmest fra dag til dag. Ikke lade sig styre af skemaer, normer og “man plejer …”.
Derfor tænker jeg også, at selv om den officielle anbefaling er at amme fuldt ud i de første 6 måneder (eller give modermælkserstatning) og derpå starte op med fast føde, så er det jo ikke alle børn, som er klar, når de er 6 måneder. Og der er jo tale om en glidende overgang. Den primære næring for barnet hele det første leveår er modermælk (eller modermælkserstatning), og den er gram for gram mere næringsrig end fast føde, mos og grød osv.
Det er vigtigt at have som fokus. Den faste føde er hele det første leveår “mest for sjov”; opdagelse, nye smags- og sanseindtryk, leg, glæde, udforskning, udvikling. Selvfølgelig spiller anden mad end mælk en større og større rolle, men det er først fra barnets andet leveår, at den i stigende grad dominerer. Amning er stadig supergodt for barnets sundhed.
Den lange intro har som formål at forklare, hvorfor jeg godt kan sige god for, at du venter med maden til 7-månedersalderen, såfremt det passer dit barn. Det lyder som om du er meget opmærksom på netop dit barns trivsel, sådan samlet set – og det er rigtig godt!
Samtidig vil jeg foreslå, at du regelmæssigt stimulerer dit barns sanser med maden. Jeg vil foreslå, at du introducerer avocado og banan, da det er supernemt at have med på rejse. Det giver også barnet mulighed for selv at spise (efter bedste evne), hvis dét foretrækkes. Dit barn kan også få blød pære, agurkestave at sidde og gumle på, en kop vand at drikke, en ske at udforske osv. Vær opmærksom på, at hvis barnet skal spise selv, skal det sidde sikkert selv (altså ikke på skødet eller på anden vis med støtte).
Kh Rose
PS
Vidste du, at som medlem af Grøn Stue har du fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig og omkring 600 andre skønne grønne mødre i min brevkasse og forum på Grøn Stue?
Det koster kun fra under 5 kroner om dagen at være medlem – og så er der jo et væld af andre fordele oven i hatten.
Kender du dem alle sammen? – se dem her!
Forestil dig …
- at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
- at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
- at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
- at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage
Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.
Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.
Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.