skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 31 – 2016: Kosttilskud til børn

Fredagsbrevkassen Uge 31 – 2016: Kosttilskud Til Børn

Kosttilskud til børn

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Ved ikke om det er det rigtige sted til et lille spg. eller to ang din nye bog, men nu prøver jeg at skrive her.

Jeg er nu kommet igang med at læse din nye bog jeg købte for noget tid siden og skal til at bestille kosttilskud da pigerne er løbet helt tør.

Min store datter (5 år bliver 6 i juni) er ret træt af hun skal spise fire omnimini og jeg vil derforskifte til Spektro kids.

Må min mindste på 1 år (2 år d. 1/5) ikke få dem og så bare halv dosis, dvs 1?

Jeg er lidt forvirret mht probiotika, da du før har anbefalet det forebyggende to gange om ugen og hver dag ved sygdom, men i din nye bog ser det ud til at være hver dag du anbefaler (den store pakke) er det korrekt forstået?

Tak for dine fantastiske bøger!

Kh Camilla

 

SVAR

Kære Camilla

Tak for dine spørgsmål om kosttilskud til børn – og tak også for de fine ord om mine bøger BABY og Dit sunde barn – sådan!

Du spørger til multivitamin til dine piger på snart 6 år og snart 2 år.

Du må gerne give begge dine børn Spektro Kids som multivitamin.
Til børn 1-3 år anbefaler jeg 1 stk. dagligt.
Til børn 4-12 anbefaler jeg 2 stk. dagligt.

Når dit barn kan sluge tabletter/kapsler, kan du med fordel skifte over til at give f.eks. 1 stk. Spektro fra Solaray.

Spektro Kids bør suppleres med selen, da den desværre er helt uden dette vigtige mineral.

Dine børn bør også få Omega-3 fiskeolie – jeg anbefaler helt klart Nordic Naturals – samt D-vitamin.

Siden jeg skrev Dit sunde barn – sådan!, har Biosym ændret indholdet af Omnimini, så den indeholder det kunstige sødestof steviolglycosider, som jeg ikke anbefaler.

Biosym har inviteret mig til at være med til at udvikle en ny variant af Omnimini uden steviolglycosider.
Mere info følger, men der vil nok gå nogen tid.

Den Store Pakke er det optimale bud på kosttilskud til børn.
Den er god til børn 1-12 år, som ikke får nok sund og varieret kost, f.eks. hvis de spiser ensidigt, har lav appetit eller overskuddet bare ikke rækker til hjemmelavet mad i hverdagen.
Jeg anbefaler også Den Store Pakke til børn, som lider af gentagne infektioner, eksem, øreproblemer m.m.

Selv om ens barn spiser sundt og trives godt, kan man sagtens give Den Store Pakke.

I Den Store Pakke anbefales probiotika dagligt, netop fordi den er det optimale bud og desuden kan bruges til børn med særlige behov.

Du kan dog sagtens komme langt ved at give probiotika et par gange om ugen forebyggende.

Tag probiotika hver dag under sygdom og ca. tre uger efter. Desuden tages det forebyggende et par gange om ugen (vælg et par faste dage, så husker du det!).

Hvis du spiser fermenterede føde- og drikkevarer, er dit behov for probiotika som kosttilskud mindre.

Probiotika har positive effekter på overvældende mange mekanismer i kroppen!
Det er langt fra kun immunforsvaret, som har gavn af probiotika.

For de fleste vil det være gavnligt med tilskud af probiotika gennem hele livet. Det skyldes, at de færreste har etableret en optimale mikroflora i deres første leveår.

Probiotika som tilskud kan ikke permanent genskabe mikrofloraen, så det er behov for løbende tilførsel.

Du kan lære mere om probiotika og fermenterede fødevarer i min e-guide Sund familie med superfood til immunforsvaret.

Kærligst

Rose

This Post Has 11 Comments
 1. Hej rose
  Hvorfor tænker du at stevioglykoider er bedre end sorbitol som der var i før? Er ikke fan af nogle af sødemidlerne, så tænkte på Din begrundelse for at dette var værre. 🙂

  1. @Marlene, takf or din kommentar. Biosym ændret indholdet af Omnimini, så den indeholder det kunstige sødestof steviolglycosider, som jeg ikke anbefaler. Jeg tænker ikke, at steviolglycosider er bedre end sorbitol, men såkaldt værre.
   Der findes desværre ingen tyggetabletter uden sødestoffer på det danske marked, som samtidig har en god dækning af de forskellige vitaminer og mineraler og i høj kvalitet.
   Så mine anbefalinger på dette område er “mindst ringe løsning”.
   Kærligst
   Rose

 2. Kære Rose
  Hvorfor anbefaler du ikke steviolglycosider? Jeg spørger fordi jeg intet aner om det.
  Efter at have læst din bog har jeg givet min datter (snart 2 år) omnimini i flere måneder nu, og nu bliver jeg jo ret bekymret for hvad det er jeg har proppet i hende.

  1. @Iben, tak for din kommentar. Da jeg skrev og udgav Dit sunde barn – sådan!, var der ikke steviolglycosider i Omnimini. Sidenhen har producenten for nylig lavet en ny version med steviolglycosider. Det er et vilkår, når man skriver en bog med specifikke produktanbefalinger. Det er nu ikke værre, end at du kan udskifte Omnimini med Spektro Kids og supplere med selen. Der er sikkert stadig eksemplarer af den gamle Omnimini på markedet.
   Jeg har skrevet om steviolglycosider her:
   https://rosemaimonide.com/2014/05/fredagsbrevkassen-uge-18-2014/
   Kærligst
   Rose

 3. Jeg har netop, med anbefaling fra “Dit sunde barn sådan! (Børnebiblen herhjemme næst efter “Baby 100 procent naturlig”), købt omni Mini og kan se, at de rigtigt nok nu er tilsat steviolglycosider – øv!
  Jeg ønsker derfor ikke at fylde min søn med dem – Vil i stedet købe Spektro Kids fra Solary, som du her anbefaler. Du skriver, at der desværre ikke indgår Selen i denne multivitamin og min søn (på 1 år) derfor har behov for dette som ekstra tilskud. I din bog omtaler du, at dagsdosis til børn i alderen 1-2 år bør være 20-30 Mcg. Jeg kan desværre kun finde selen tilskud på 100-125 Mcg. Er det denne dosis du anbefaler? Hvilket mærke skal jeg vælge? De fra Pharma Nord har udover selen tilmed et indhold af zink; Får min søn da ikke for meget zink hvis han også får sin multivitamin fra Spektro kids?

  Tak for at lette min hverdag

  Mvh. Pernille

  1. @Pernille – tak for dine spørgsmål om kosttilskud til dit barn. En nærmere grundig rådgivning i forhold til netop dit barns alder og behov falder uden for rammerne for kommentarsporet her på bloggen. Jeg vil varmt anbefale dig at bruge mine rådgivningsmuligheder. Du kan få gratis svar via fredagsbrevkassen her på bloggen. Den aktuelle ventetid er ca. 7 uger. Alternativ kan du spørge mig inde på Grøn Stue, der får du svar inden for 1-2 hverdage. Du kan læse mere om Grøn Stue her:
   https://rosemaimonide.com/groen-stue/
   Lad mig blot høre, hvad der vil passe dig bedst.
   Kærligst
   Rose

   1. Jeg ønsker i første omgang svar via fredagsbrevkassen. Jeg går naivt ud fra, at beskeden herom er nok til, at min forespørgsel allerede er endt på rette sted (?) 🙂

    1. @Pernille, tak, dit spørgsmål er registreret til fredagsbrevkassen.
     Den aktuelle ventetid er nu ca. 12 uger. Ventetiden skyldes, at brevkassen er meget populær og holder lukket i december måned.
     Kærligst
     Rose

 4. Hej Rose.
  Jeg kan se på Spektro kids, at de ikke indeholder A-vitamin, men det gør Omninmini, som du ikke anbefaler pga stevia. Men mangler man så ikke a- vitamin i Spektro kids?
  Vh
  Louise

  1. @Louise – tak for dit spørgsmål. A-vitamin er et spændende område med mange myter og misforståelser. “Rigtigt” A-vitamin er retinol, som kun findes i animalske fødevarer, især i lever.
   Og så er der forstadier (provitamin) til A-vitamin, nemlig carotener, de gule og røde farvestoffer, som kun findes i grøntsager og frugter. Det mest kendte her er betacaroten.
   Det er den form, som findes i de fleste kosttilskud.
   Retinol findes først og fremmest i lever og levertran, men også i smør, æggeblomme og ost.
   Derfor anbefaler jeg levertran samt disse fødevarer, også til børn.

   Der kommer i øvrigt snart en ny version af Omnimini, som jeg har været faglig konsulent på udviklingen af. Den er fri for steviolglycosider.

   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top