skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 18 – 2013: jern gravid

Jern gravid

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Jeg vil gerne spørge dig om B12 tilskud. Jeg er gravid i uge 18 og tager pt. Baby-Me-Now, brændenældekapsler, Mega C 500 mcg., lige startet Krauterblut igen efter kvalmen er væk, Multi-B og D-pearls 38 mcg. Min kinesiolog har anbefalet mig at tage B12-tilskud også. Jeg har købt dem med 500 mcg men tøver lidt med at starte med at tage dem. Mener at have læst en artikel, hvor du bl.a. skrev, at mange gravide mangler B12. Er det sikkert at tage et tilskud af 500 mcg. B12 dagligt?

Sidst jeg fik målt min blodprocent var den 6,8 og sidst jeg var gravid, fik jeg et højt tilskud af FerroDurrette fra uge 20, også pga. lav blodprocent.

På forhånd tak.

Kh Anna

 

SVAR

Kære Anna

Tak for dit spørgsmål om kosttilskud til gravide.

Der er flere spidsfindigheder omkring B12-målinger og ditto optag.

B12-vitamin dannes i kroppen i tyktarmen, men optagelsen foregår i tyndtarmen.
Optagelsen kræver, at der er calcium nok i tyndtarmen.
Hvis man mangler et bestemt protein i maveslimhinden (intrinsic factor), kan man ikke optage B12.
Og en blodprøve fortæller ikke noget om cellernes indhold af B12.

Så en blodprøve afslører ikke nødvendigvis mangel på B12. Tricky!

Optagelsen i tyndtarmen kræver en god tarmflora. Så hvis man indtager for meget sukker, kaffe m.m. og for lidt ægte mad, mælkesyregærede grøntsager, probiotika m.m.,så kan det måske være medvirkende årsag til mangel på B12-vitamin.

Så selv om man tager tilskud, f.eks. fra en multivitamin, er det jo ikke sikkert, at det optages (godt nok).

Det er meget vanskeligt at overdosere B12-vitamin, så det behøver du ikke være bange for.

Du kan få pæne mængder naturligt B12-vitamin fra lever, men det kan være problematisk mht. A-vitamin og tungmetaller for en gravid.

Der er også B12-vitamin i kød, fisk og skaldyr, så frem med muslinger, østers og torskerogn.

Jeg er ikke udpræget fan af Baby Me Now. Det kan du læse mere om i brevkassesvaret her (scroll ned til kommentarerne).

Mht. jerntilskud til gravide, så anbefaler jeg, at man får en individuel vurdering via en blodprøve (serumferritin) hos lægen. Det er uklogt at tage jerntilskud, hvis man ikke har behov.

Der kan gøres meget for at styrke jernoptaget fra kosten. Undgå kaffe og sort te et par timer før og efter måltidet, og selvfølgelig heller ikke til maden. Garvesyren i kaffe og sort te (samt cola, kakao og rødvin) hæmmer nemlig jernoptaget fra maden temmelig meget, ca. 50-75 %! Spis meget gerne 500 mg syreneutral C-vitamin til alle måltider og sæt fokus på fødevarer med højt indhold af C-vitamin (f.eks. rød peberfrugt, frugt m.m.).

Vær også opmærksom på kornprodukter; hvis du iblødsætter gryn til grød og langtidshæver dit brød, får du en meget bedre optagelse af mineralerne. Undgå også for stort dagligt indtag af mælkeprodukter.

Jeg savner zink i din kostilskudspalet. Minimum 20 mg, det tages om aftenen. Tilskud af jern i mg bør følges af nogenlunde lige så mange mg zink. Evt. jerntilskud tages til frokost. Faktisk kan mangel på zink være årsag til blodmangel, og så skal der tilføres zink – ikke jern.

KH Rose

PS
Vidste du, at som medlem af Grøn Stue har du fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig og omkring 600 andre skønne grønne mødre i min brevkasse og forum på Grøn Stue?
Det koster kun fra 135 kroner om måneden at være medlem – og så er der jo et væld af andre fordele oven i hatten.
Kender du dem alle sammen? Se dem her!

 

This Post Has 4 Comments
 1. Spændende læsning..! Jeg har endnu ikke fået kigget i din Baby-bog, da det endnu ikke er relevant.. Men har du nogle anbefalinger for hvad man skal tænke på, når man planlægger at blive gravid?
  Nogle ting man skal undgå at spise/drikke…? Hvad er godt at supplere med? Osv..

 2. Kære Rose

  TUSIND tak for svar! Så klog man bliver herinde 🙂

  Jeg har et par tillægsspørgsmål, håber det er okay at skrive dem her og ikke på Grøn Stue, da her jo allerede står info. Tager ikke længere brændenældekapsler ud af ovenstående.

  Jeg er nu i uge 25, det går fint men jeg er træt og døjer on/off med mavekramper (omkring tyktarmen under ribbenskanten henover maven). Jeg er blevet scannet og lever, nyrer, galde og æggestokke, baby osv – alt er fint. Ved ikke hvad de målte i blodprøven på hospitalet men de havde ingen kommentarer til den.

  Jeg drikker ikke te/kaffe/vin/sodavand/saft og lever stort set gluten- og mælkefrit. Har den sidste måneds tid haft en lidt sød tand men den “plejes” mest 😉 med hjemmelavede gufkugler, tørrede frugter og nødder eller i ny og næ mørk øko chokolade.

  Fik i dag målt blodprocent på 6,45 og venter nu på svar for serumferritin. Lægen ville jeg skulle gå på apoteket efter mere “effektiv” jern end Krauterblut, som hun kaldte det. Tænker jeg lige venter og ser svaret, før jeg evt. hopper på AminoJern eller andet. Eller hvad vil du anbefale?

  Tager Baby-Me-Now bøtten færdig og skifter til Omnimin, som jeg også har stående. Vil du anbefale 1 både morgen og aften af dem?

  Tager nu B12 og Zink fra Biorto 2 gange om ugen.

  Fik netop i går anbefalet Cal-Mag, ved ikke hvorfor jeg ikke har tænkt på den før, især når jeg ikke får “mælk”. Men er så startet i dag med 2 kapsler sammen med multivitaminen om morgenen. Måske kalkmangel kan være årsag til min kramper/mavesmerter?

  Er også begyndt på probiotika igen og forsøger at huske HUSK, da jeg har tilbøjelighed til forstoppelse.

  Tænker du jeg er godt dækket ind med alt det? 🙂

  Pyha, der er meget at tage og huske synes jeg. Var ikke inde i alt “det her” for 3 år siden, da jeg ventede den store. Der tog jeg bare Omnimin, folsyre og FerroDurrette. Bliver helt forpustet bare ved tanken om alt det jeg skal tage/der skal til nu… 😉

  Rigtig god weekend!
  Kærligst Anna

 3. @Anna
  Det er individuelt, hvor godt man tåler jernpiller. Og der er forskel på dem. Vælg endelig en med uorganiske jernkilder. Prøv f.eks. med Berthelsen jern med syreneutral C-vitamin. Og spis gerne godt med C-vitamin fra både fødevarer og kosttilskud. Du kan evt. overveje i første omgang at øge dosis af Kräuterblut. Husk også at balancere med zink – øges jerndosis, skal zinkdosis ofte også øges. Spørg evt. på Grøn Stue, hvis du er i tvivl.

  Jeg anbefaler 2 Omnimin morgen. Du kan evt. hver anden dag tage Spektro i stedet for.

  Jern til frokost. Zink inden sengetid.

  Ja, tag endelig cal-mag 1:1 med vitamin D (og evt. K2) fra Solaray. Da du har kramper, ville jeg overveje ekstra magnesium, tages inden sengtid, f.eks. Magnesium +300 fra Biosym eller flydende magnesium fra Floradix (men den er ikke så kraftig).

  Det er ikke sikkert, at HUSK hjælper på forstoppelse. Nogen gange gør fibre det faktisk bare værre (ja, det strider mod børnelærdommen). Jeg anbefaler i første omgang motion, f.eks. gang og yoga, samt rigeligt med vand at drikke. Probiotika er RIGTIG godt.

  Jeg kan ikke svare på stående fod, om du er dækket 100 % ind, så skal jeg vide noget mere. Men jeg tænker, at du har det vigtigste med 🙂

  kh Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top