skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 3 – 2017: Bedste slow cooker

Bedste slow cooker

SPØRGSMÅL

Kære Rose

1000 tak for gode nyheds mails.

Jeg kunne tænke mig at prøve kræfter med en slow cooker, men mangler viden om hvilken (cooker/belægning), der er sundest, kan du måske hjælpe mig?

Mvh

Heidi

 

SVAR

Kære Heidi

Tusind tak for de fine ord om mit nyhedsbrev. Det er skønt at få feedback!

Og tak for dit spørgsmål om hjælp til at finde den bedste slow cooker.

Det har været sjovt at researche til dit spørgsmål. Til formålet søgte jeg inde på Grøn Stues facebookgruppe og fandt her lidt af en guldgrube af viden og erfaringer fra nogle kompetente damer.

En slow cooker er en elektrisk gryde, som består af en elektrisk del med varmelegemet samt en indvendig gryde.
Slow cookeren er god til at holde en stabil og relativt lavt temperatur.

Den kan bruges til at lave simreretter, altså retter, der med fordel kan tilberedes over lang tid ved svag varme, f.eks. osso buco, pulled pork, helstegt kylling, gullash, kalvehaler, baked beans, oksesteg m.m. Simremetoden giver masser af mørhed og velsmag.

En slow cooker er altså en slags programmerbar gryde-pendant til en Römertopf og andre stegesoer. Den bruger mindre strøm end ovnen.

Mange er glade for at sætte maden over om morgenen i slow cookeren, tage afsted på arbejde og komme hjem til velduftende serveringsklar mad.
Det burde være relativt trygt at forlade en tændt slow cooker, men det må være et temperamentsspørgsmål.

Det er en fordel, hvis slow cookeren kan bruges til at brune kødet først.

Ofte får man hurtigt brug for en stor slow cooker, så der er plads til f.eks. både en stor kylling, væde, grøntsager og kartofler. I en for lille slow cooker er der også risiko for, at maden brænder på.

Man kan også bruge slow cookeren til fond / bone broth / knoglesuppe, som er ultrasundt. Til store knogler fra okse eller kalv kan man dog hurtigt få pladsproblemer.
Her er en + 10 liters gryde ofte mere praktisk anvendelig.
For inspiration og opskrifter kan du tage et kig på min e-bog Fond for begyndere.

En slow cooker kan også bruges til visse vegetariske retter, hvor den medvirker til at bevare vitaminerne.
Og faktisk kan den også bruges til bagte æbler og andre lækkerier …

Slow cookere kan indeholde forskellige former for problematisk kemi.

Det mest optimale materialevalg til en slow cooker er glas eller ler. Mig bekendt kan man ikke købe en slow cooker i Danmark i glas eller ler. Men den kan købes i udlandet eller på udenlandske hjemmesider, f.eks. engelske. Prisen er i den høje ende. Vær også obs. på at tilkøbe en adapter, hvis stikket er anderledes end de danske.

Plan B er faktisk at vælge en slow cooker, hvor indersiden er belagt med Teflon ® eller andre belægninger med fluorstoffer, som man kender det fra slip-let-pander.

Det er normalt ikke noget, jeg anbefaler.

Fluorstofferne fra belægningen afgasser nemlig ved temperaturer over 200 grader, hvilket f.eks. kan opstå, hvis man glemmer en stegepande, der er sat over ved høj varme.

Men i en slow cooker kommer temperaturen ikke så højt op, kun til ca. 100 grader. Ved den temperatur kan fluorstofferne slet ikke afgives!

Vær opmærksom på, at flere slow cookere, som markedsføres som værende af ”rustfri stål”, reelt er med teflonbelægning.

Så en slow cooker med teflonbelægning, f.eks. fra Russell Hobbs, er en udmærket plan B.

Kernen i den type slow cookere består ofte af aluminium. Der er ikke aluminium i belægningen. Hvis belægningen med tiden afskaller, kan aluminium frigives til maden – i så fald bør slow cookeren kasseres.

I USA har flere tests vist, at slow cookere med emaljebelægning (f.eks. Crock Pot) kan lække det giftige tungmetal bly pga. den lange tilberedningstid kombineret med en lav pH-værdi.

Jeg fraråder derfor slow cookere med emaljebelægning.

Rigtig god fornøjelse med at finde den bedste slow cooker til dit behov.

 

Kærligst

Rose

 

PS
Som alt andet fra min hånd er mine anbefalinger helt uden økonomiske interesser.

This Post Has 10 Comments
 1. Jeg har en “crockpot”på 4,7 L med digital timer – den har en lækker glaseret “gryde” og har set at man kan købe dem på elgiganten. Synes også at prisen er lidt høj, så jeg købte på amazon.co.uk.
  Det er en fed måde at lave god sovs eller en hamburgerryg på.
  Tak for opslaget om skadelige belægninger.

 2. Er vild med min slow cooker der har keramisk gryde, kender ikke til gryder med de andre belægninger. Men ville, hvis jeg skulle købe en igen, overveje Instant pot (rustfri stål indsats), da den både kan fungere som trykkoger, slow cooker, yougurt maskine og meget mere.

  1. @Anna – tak for din kommentar. Det lyder som et godt bud, da indergryden rent faktisk kun er i rustfri stål (med inderkerne af aluminium, som ikke er i kontakt med maden). Kernen er “omkranset” af rustfri stål.
   Kærligst
   Rose

 3. Jeg har set rigtig mange lækre opskrifter rundt omkring på nettet, som kræver en slowcooker. Og jeg har længe ønsket mig én.
  Min bekymring har også været den indvendige belægning, så tusind tak for et yderst (for mig) relevant indlæg! 🙂

  Mvh Morten

 4. Hvilken slow cooker vil du anbefale? – Hvad med Kitchenaid’s slowcooker – den har nemlig en keramisk gryde?

  1. @Nina – tak for din kommentar. Jeg kender ikke det specifikke produkt. Det mest optimale materialevalg til en slow cooker er glas eller ler.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top