skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 23 – 2015

SPØRGSMÅL

Kære Rose.

Jeg vil høre, om du ved, om der findes pasta/madfarve, som ikke er kemibomber? Min datter ønsker sig en Frost fødselsdagsfest, og der kommer jeg jo til kort uden blå …

Venlig hilsen
Betina

SVAR

Kære Betina

Tak for dit spørgsmål om madfarve.

Det er generelt klogt at undgå kunstige farvestoffer, da nogle af disse kædes sammen med hyperaktivitet hos børn eller kan give allergiske reaktioner hos visse mennesker.

Kunstige farvestoffer er kunstigt fremstillede farvestoffer, som ikke findes i naturen. Et typisk eksempel er netop blå farve.

Økologiske fødevarer må ikke tilsættes aromastoffer, kunstige sødestoffer eller kunstige farvestoffer.

Der findes heldigvis en række naturfarver, f.eks. gurkemeje, og naturlige farvestoffer, der er direkte udvundet af fødevarer som f.eks. citron. Endelig findes der naturidentiske farvestoffer, f.eks. betacaroton (E160a). De er kunstigt fremstillede, men som en præcis efterligning af et naturligt farvestof.

Heldigvis kan du faktisk købe naturlige eller naturidentiske farvestoffer, sågar i blå, som du kan anvende derhjemme som madfarve. Her vil jeg anbefale dig produktet India Tree Natural Decorating Colours, som bl.a. kan købes på Amazon.

Den blå farve fra produktet er blå pga. tilsætning af cyanobakterien spirulina.

Jeg har ikke prøvet produktet i praksis, men på et teoretisk plan er den mit bedste bud på madfarve uden kemi.

Det er ikke noget, jeg vil anbefale til daglig brug, men ved festlige lejligheder til indfrielse af kagedrømme går det nok an med denne type madfarve.

Hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan du kan prioritere klogt i hverdagen i forhold til dit barns og familiens eksponering for uønsket kemi, så vil jeg anbefale dig min nye bog ”Dit sunde barn – sådan!

Du kan generelt selv lave naturlig madfarve til f.eks. kokoskrymmel ved hjælp af f.eks. kakaopulver, stødt gurkemeje, chlorellapulver eller matchapulver (grøn te-pulver), som udrøres i lidt vand, eller blot rødbede- eller blåbærsaft.

Hvis du rører blåbærsaft op med lidt natron og blander det med kokos, får du mørkeblåt kokoskrymmel. Det bliver mere rødt/lilla uden natron.

God fornøjelsen med kagerne!

Kærligst
Rose

This Post Has 2 Comments
  1. Urtegården har i mange år ført azulen som blå farvestof, de skriver at den er lavet på “sesquiterpene, der forekommer naturligt i bl.a. ægte kamille, fortyndet i mandelolie”.. Er der noget i vejen for at bruge den? Den farver fint blå i f.eks. fondant.

  2. Man kan ogsaa bruge rödkaal til at farve blaat, f.eks kan man koge ris med lidt rödkaal og saa har man blaa ris 🙂 – og det er jo helt naturligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top