skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 20 – 2013: Friends børnetøj

SPØRGSMÅL OM FRIENDS BØRNETØJ

Kære Rose.

Jeg har lige endnu et spørgsmål til dig.

Vi forsøger fortrinsvist at købe GOTS mærket tøj, men indimellem kunne det være rart, at kunne købe en sød sommerkjole eller lignende til billige penge. Her tænker jeg børnemærket Friends fra COOP måske kunne være en mulighed. Ifølge COOP kan man nemlig være sikker på, at deres tøj ikke indeholder hverken klor, PVC, ftalater eller nikkel og at de holder øje med kemi, hvad det så helt konkret betyder. Nogle af deres vare er certificerede, så dem “tør” jeg godt at købe, men en del af dem har i stedet Friends eget mærke på, hvor de reklamerer med førnævnte sikkerhedsgaranti.

Jeg ved godt tøjet ikke er økologisk og at jeg på den måde ikke gør miljøet nogen tjeneste – her tænker jeg altså udelukkende på mit barns sundhed.

Hvad tænker du?

Bedste hilsner

S

Friends børnetøj

SVAR

Kære S

Tak for et spændende spørgsmål.

Det bliver vanskeligt at svare helt præcist på. Hvis vi kun kigger på det med sundheden, så er det selvfølgelig positivt, at Coops børnetøjsmærke Friends er uden PVC, klor, ftalater og nikkel.

Imidlertid kan der stadig være kedelig kemi i tøjet. Pesticider, formaldehyd, fedtopløsere, andre tungmetaller, azofarvestoffer, PCP’ere, nonylphenol og fluorforbindelser m.m. Ikke at jeg siger, at det absolut ER i tøjet – men det kan på den anden side ikke udelukkes.

Fordelen ved at købe økologisk tøj, især certificeret, er, at du med sikkerhed undgår al denne kedelig kemi.

Omvendt er det klart, at det er bedre at vælge noget tøj, som garanterer, at visse kemikalier er udeladt, frem for noget helt uden garantier af den art.

Ydermere er der så den fordel ved økologisk tøj, at det er meget mere miljøvenligt og, ikke mindst, sikrer værdige arbejdsforhold for dem, som arbejder med dyrkning af fibrene og produktion af tekstilerne.

En del af Friends-tøjet er mærket med EU-blomsten. Jeg vil her gøre opmærksom på, at det IKKE har noget med økologi at gøre (lige som mærket Oeko-Tex i øvrigt heller ikke har, trods det misvisende navn). Men tekstiler med EU-blomsten er underlagt visse restriktioner omkring brug af pesticider, så det er også et skridt på vejen.

Jeg går varmt ind for skridt på en grønnere vej … –  også selv om man ikke altid har mulighed for at gå “hele vejen”.

Jeg vil gerne slå et idealistisk slag for at arve børnetøj eller købe det i genbrugsen/brugt på internettet. Det er meget mere miljøvenligt end at købe nyt og nyt og nyt. Og så er det jo også meget billigere – især børnetøj kan fås for næsten ingen penge.

Husk i øvrigt altid at vaske alt nyt tøj et par gange før brug.

KH Rose

 

PS. Vidste du, at du som medlem af Grøn Stue for under 5 kroner om dagen kan få adgang til e-guiden “Bæredygtigt tøj til kvinder” OG alle mine andre e-guides med smutveje til en sund og grøn livsstil (samlet værdi over 7.500 kr.)?
Samt et væld af faste gode økorabatter og ubegrænset adgang til personlig rådgivning i min brevkasse.

Grøn Stue er et vibrerende og varmt online fællesskab for omkring 600 familier, som gerne vil have mere overskud og samtidig passe godt på Moder Jord.
Du er også velkommen!
Læs mere om dine medlemsfordele her!

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
 1. Hej Rose

  Jeg har ledt og ledt, men kan simpelthen ikke finde ud af, hvorvidt baby/børnetøj fra hhv. Føtex, Bilka, Brugsen og H&M er uden alt muligt skidt kemi. Der står jo økologisk, men hvad dækker det egentlig over? Jeg kan ikke finde det i dine bøger, som jeg har læst begge . Håber du kan hjælpe mig 🙂 bh Danielle

  1. @Danielle – tak for dit spørgsmål. Det er ret omfattende … jeg vil anbefale dig at kigge på mine e-guides Bæredygtigt tøj og Økologisk tøj til børn.
   https://rosemaimonide.com/baeredygtigt-toej-til-kvinder/
   https://rosemaimonide.com/oekologisk-boernetoej/

   Du finder begge e-guides på Grøn Stue. Der kan du få nærmere klar over, hvad de enkelte certificeringer dækker og hvilke producenter af børnetøj, der lever op til forskellige vigtige krav.

   Jeg skriver også noget om det i Dit sunde barn – sådan!

   Som medlem af Grøn Stue kan du stille spørgsmål til mig i min brevkasse på forum, og der tilbyder jeg at sætte tid af til research på produkter. Dette er nemlig ret tidskrævende, men den service tilbyder jeg medlemmer af Grøn Stue.

   Kærligst
   R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top