skip to Main Content

Sølv er ikke guld værd

KOLLOIDT SØLV OG ANTIBAKTERIELLE PRODUKTER

Programmet Kontant i forrige uge på DR1 havde fokus på antibakterielle produkter.

Min anbefaling er klokkeklar:

 • Drop antibakterielle produkter.
 • Lad være med at bruge produkter med sølvpartikler. Det gælder også kolloidt sølv/nanosølv.

Det skaber antibiotikaresistens, skader forplantningen og cellerne og er en stor miljøbelastning.

Så ja, måske virker det på den korte bane, men det er en ubæredygtig løsning.

“- Det er så lusket med bakterier, at hvis man udsætter dem for sølv, så udvikler de ikke bare modstrategier over for sølv, de udvikler samtidig resistens over for en række antibiotika, uden at vi har brugt de antibiotika.
Slutresultatet er så, at vi står med en antibiotikaresistent bakterie efter at have behandlet med sølv, siger Hans Jørgen Kolmos, professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Syddansk Universitet”.

Citat fra artiklen “Varer skal beskytte os mod bakterier: kan gøre mere skade end gavn”.

Forstå kolloidt sølv

Antibiotikaresistens pga. overforbrug af antibiotika er også en stor og alvorlig udfordring.

Men kolloidt sølv har så yderligere den bivirkning, at det kan skabe celleforandringer og hæmme produktionen af sædceller, altså sammenkædning med infertilitet, som jo er et stigende problem.

Kolloidt sølv er at betragte som en form for biocid. EU’s fødevaremyndigheder har forbudt salg af kolloidt sølv som ernæringstilskud i hele EU.

Nanosølv er ikke særlig godt undersøgt. Men de undersøgelser, som foreligger, giver grund til stor tilbageholdenhed med produkter med nanosølv.

Hvis du vil vide mere, vil jeg anbefale dig at læse artiklen “Dansk forsker: Nanosølv kan skade vores celler” fra Ingeniøren.

Her kan du læse lidt om, hvordan nanosølv kan skabe celleforandringer hos mennesker.

Tjek også artiklen “Nanosølv skader forplantningen” fra NK. Konklusionen er:

“Folkehelseinstituttet har nå undersøkt hvor farlige nanopartiklene eventuelt er. Og resultatet viser at nanosølv skader testikkelcellene hos mennesker og mus slik at fruktbarheten kan bli påvirket.”

Læs mere om forskningen her.

Nanosølv kan altså hæmme produktionen af sædceller hos voksne mænd.

 

Hvad er nanosølv?

Nanosølv findes i bakteriedræbende produkter, som påskrives “antibakterielt”, “meldugresistent”, “bakteriehæmmende” eller lign.

Det kan findes i f.eks. tøj og andre tekstiler, skosåler, produkter til dyr, maling, tapet, personlige hygiejneprodukter, sportsudstyr, køleskabe og vaskemaskiner samt medicinske produkter (kolloidt sølv).

 

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 8 Comments
 1. Hej Rose.
  Tak for endnu et spændende og vigtigt indlæg, men dog deprimerende læsning.
  Hvordan undgår man så sølvet, altså udover at fravælge antibakterielle ting? Må de findes i fx økologiske og/eller svanemærket varer?
  Vh
  Louise

  1. @Louise, tak for det gode spørgsmål. Miljømærkerne Svanen og Blomsten tillader ikke brug af nanosølv, så det er et trygt valg hvad angår nanosølv.
   F.eks. økologisk hudpleje kan i princippet godt indeholde nanosølv.
   Vær også opmærksom på sportstøj, sportsudstyr, hårde hvidevarer, specialvaskemidler m.m. Det er ikke deklarationspligtigt, så spørg optimalt set producenten ifht. det specifikke produkter (forhandlere og ekspedienter ved det nemlig ikke altid).
   Kærligst
   Rose

 2. Hej Rose

  Gælder det også brug af håndsprit? Og hvad med sølvbestik? Mvh Katrine

  1. @Katrine, tak for dine spørgsmål. Jeg anbefaler slet ikke håndsprit, det hører kun hjemme på hospitalsmiljøer og evt. på eksotiske rejsemål.
   Bestik i guld og sølv er fint nok undtagen til æggeretter.
   Kærligst
   Rose

 3. Hej Rose,
  Hvis man bor et sted med et køleskab der har antibakterielt sølv, kan man ved indpakning af maden undgå de kedelige effekter på cellerne?
  På forhånd tak!
  Mvh,
  Anita

  1. @Anita, tak for dit spørgsmål. Det ved jeg ikke med sikkerhed, desværre. Men generelt er det en god idé at pakke madvarerne ind, så de ikke udtørrer. Frugt og grønt kan puttes i madposer af plastik. Rester og lign. kan du putte i glasbokse med låg, f.eks. fra Ikea.
   Vær obs på, at en del mademballage kan indeholde problematisk kemi. Se de gode valg i min e-guide “God kemi i dit køkken” – læs mere her:
   https://rosemaimonide.com/god-kemi-dit-koekken/
   Kærligst
   Rose

 4. Hej Rose
  har du nogen erfaring med brug af kolloidt sölv til heste ?
  fraråder du det også der ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top