skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 38 – 2016: vitaminer til baby

Vitaminer til baby

SPØRGSMÅL

Hel Rose ,

Simona fra Norge kontakter deg.

Jeg kommer meg et spørsmål og håper du har litt tid til å gi litt av en veiledning.

Jeg har en baby dattera på 4 mnd , Jeg sluttet å amme henne for en mnd siden , så hun får bare morsmelkerstatning nå , i tillegg som anbefalt av helsesøster får hun daglig en dose med Omega olge, det er alt.

Jeg vil vite mer om det er noe annet hun skulle få i tillegg nå eller holder det med bare det ?

Fra når skal jeg gi henne andre vitaminer eller mineraler og hvilke ?

Mvh

Simona

 

SVAR

Kære Simona

Tak for dit spørgsmål om vitaminer til baby.

Til babyer på 4-5 måneder, som ikke ammes, anbefaler jeg følgende kosttilskud:

 • ½ tsk. Arctic-D Cod Liver Oil (levertran) fra Nordic Naturals.
 • 1/4 tsk. NDS Probiotic Panda eller ½ tsk. Udo’s Choice Super Infant. To gange om ugen, hvis baby har fået probiotika dagligt fra næsten nyfødt, ellers gives det dagligt.

Husk, at der er indbygget D-vitamin i levertranen, så lad være med at give ekstra D-vitamin.

Anbefalingen til babyer på 6-7 måneder er 1 tsk. Arctic-D Cod Liver Oil (levertran) fra Nordic Naturals. Anbefalingen om probiotika er den samme.

Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Natural er en levertran, som indeholder D-vitamin, hvilket dækker det lille barns behov for D-vitamin.

Jeg anbefaler denne specifikke levertran, fordi den er den reneste og mindst harske, jeg har kunnet finde.

Et af mine vigtigste råd til gravide, ammende og babyer er at tage omega-3 i form af levertran eller fiskeolie i topkvalitet.

Det samme anbefaler f.eks. den norske sundhedsstyrelse.

Fiskeolie/levertran indeholder fedtsyrerne DHA og EPA. Mangel på dem kan påvirke dit barns indlæring, sprogudvikling, syn og hjernevækst negativt og øge risikoen for betændelse i tarmen.

Levertran gives på ske i forbindelse med et måltid. Den smager bedre, end man lige skulle tro. Men lad være med at hælde den i sutteflasken, for den fedter rundt derned og får flasken til at lugte.

Levertran og fiskeolie skal opbevares i køleskab, også inden åbning, ellers bliver den harsk. Det gælder også kapslerne.

Holdbarheden på køl er ca. 6 uger efter åbning. Både levetran og fiskeolie tåler i øvrigt glimrende en tur i fryseren, hvilken forlænger holdbarheden. Du kan f.eks. fryse halvdelen af indholdet i en glasflaske, når du åbner en ny flaske.

Probiotika er specielle mælkesyrebakterier i frysetørret form. Du kan gøre din baby mere modstandsdygtig over for dårlige bakterier og optimere en god tarmfunktion ved at give helt særlige typer probiotika. Det er især vigtigt, hvis din baby er født ved kejsersnit eller får flaske.

De gavnlige effekter af probiotiske bakterier til babyer er veldokumenterede, særligt hvis baby er født ved kejsersnit.

Flaskebørn mangler den positive stimulering af tarmfloraen, som amning giver. En baby får immunstimulerende mælkesyrebakterier ved at sutte på brystvorten, og momdermælken indeholder bl.a. vigtige antistoffer.

I min bestseller BABY – 100% naturlig uden tilsætning kan du se alle mine anbefalinger om kost og kosttilskud til babyer, dvs. børn under 1 år. Anbefalingerne er praktisk opdelt måned for måned. Jeg sender gerne bogen til Norge.

Jeg kan også vejlede dig nærmere inde på mit online univers Grøn Stue.

For en god ordens skyld vil jeg nævne, at jeg ingen økonomiske interesser har ifht. de kosttilskud, jeg anbefaler.

Jeg håber, at mit svar har gjort dig klogere på valg af vitaminer til baby både generelt og i forhold til netop dit barn.

Kærligst

Rose

This Post Has 2 Comments
 1. Hej.

  Min datter har grundet silent refluks fået flaske fra hun var 6 uger gammel. Indtil hun var 4 mdr malkede jeg ud 4-5 gange dagligt. Hun har ca. fået 1/3 MM og 2/3 MME.
  Desuden har vi givet lactocare d-dråbet.

  Nu er hun snart fem måneder, og jeg faldt over ovenstående ifm. søgning på grød/mos, som vi så småt er startet op på.

  Jeg ovevejer at forsøge med levertran og udos choice, som du anbefaler.

  Kan læse mig til at levertran gives som 1/2 tsk dagligt ifm et måltid. Hvordan gives Udos choice? Og er der kun én Udos Choice super infant (synes nemlig at den hedder fra 6 mdr)?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Mvh Mette

  1. @Mette – tak for dine spørgsmål.
   Der findes kun ét produkt, som hedder Udo’s Choice Super Infant. Det kan gives tidligere (der er pligtpåskrift på pakken).
   Det opløses i vand, henstår ca. 10 min. og kan derefter gives på forskellig vis, f.eks. blandet i mælken.
   Jeg vil varmt anbefale dig at kigge ind på Grøn Stue. Der finder du nemlig mine helt nye anbefalinger om kosttilskud til baby med nye optimale produkter.
   På Grøn Stue har du også ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig og andre eksperter i medlemsforum og på Grøn Stues meget store aktive og hjertevarme facebookgruppe.
   Du er hjertelig velkommen!
   https://rosemaimonide.com/groen-stue/
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top