skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 25 – 2016: væske i ørerne

Væske i ørerne

SPØRGSMÅL

Kære Rose,

Jeg har netop fundet ud af at min datter på 11 måneder har væske i ørerne (og sikkert har haft det det meste af sit liv).

Jeg har straks søgt efter alternativer til dræn og blev tippet om din side af en fra slyngeskolen på facebook.

Min datter kan ikke ligge ned og sove pga smerter. (Hun sover pt kun i viklen).

Rigtig mange hilsner,

Kirstine

 

SVAR

Kære Kirstine

Tak for dit spørgsmål om væske i ørerne og ondt i øret hos dit barn.

Skjulte allergier, typisk over for mælkeprodukter, men også gluten, sukker og banan kan give øreproblemer. Forsinket sprogudvikling kan være symptom på væske i mellemøret og dermed nedsat hørelse. Nogle børn kan have gavn af behandling hos en zoneterapeut.

 

Hvad er ondt i øret egentlig?

Mellemørebetændelse og -katar er en af de hyppigste lidelser i dag blandt børn, specielt de et- til femårige. Der skelnes mellem to former for mellemørelidelser. Den mest almindelige er mellemørekatar, som også kaldes væske i mellemøret. En lidelse, der typisk opstår, når forkølede børn får vanskeligt ved at få luft op fra næsesvælget til mellemøret via det lille rør, der går fra svælget op til mellemøret (det eustakiske rør). Dette skaber et undertryk i mellemøret, som giver smerte. Tilstanden behandles i milde tilfælde med næsedråber og spray for at åbne det eustakiske rør, men i mange tilfælde får børnene lagt dræn for at give afløb og udligne trykket.

Den anden mellemørelidelse er akut mellemørebetændelse. Den forårsages af virus eller bakterier, der gennem det eustakiske rør trænger fra svælget op i mellemøret og danner pus, der får trommehinden til at hvælve sig udad og dermed giver årsag til smerter og ofte feber. En tilstand, som i første omgang bør behandles med næsedråber og smertestillende medicin.

Antibiotika er sjældent nødvendigt, da 80 % af alle ørebetændelser går over af sig selv uden behandling i løbet af 3 dage.

 

Helhedssyn på øret

Heldigvis er der ørelæger og kompetente alternative behandlere, som har gode erfaringer med at lindre og behandle med langt blidere metoder end medicin og operation med dertilhørende ubehagelige bivirkninger. En af disse er Per Bennicke, som er uddannet ørelæge og akupunktør. I sin ørelægepraksis gennem 20 år behandlede han mere end 3.000 børn.

Ved at fritage dem for mælkeprodukter og klordampe og bakterier i svømmehaller nedsatte han antallet af operationer med 50 % i forhold til andre ørelæger.

Foruden babysvømning, mælkeprodukter og andre kostrelaterede faktorer kan øreproblemer ifølge Per Bennicke også hænge sammen med for tidlig institutionsanbringelse, der øger risikoen for smitte med efterfølgende infektionssygdom.

Også arvelige forhold og miljøproblemer, f.eks. dårligt indeklima, herunder forældrenes rygning, kan spille ind.

 

Hvordan forebygger du?

Husk, at næsen er det centrale organ, der bestemmer, hvordan ørerne, halsen og luftvejene har det. Følg disse råd:

 • Luft tilstrækkeligt ud uden, at der opstår træk.
 • Styrk dit barns immunforsvar generelt. Det kan du lære alt om i min bog Dit sunde barn – sådan!
 • Sørg for, at dit barn altid har varme, tørre fødder. Lad ikke dit barn være barfodet på kolde gulve eller sidde for længe på kolde underlag.
 • Undgå, at dit barn bliver udsat for tobaksrøg.

 

Lindring til det ømme øre

Heldigvis har vi som forældre selv mulighed for at minimere, at øreproblemerne opstår eller fører til antibiotikabehandling og dræn.

Jeg vil også anbefale dig bogen ”Hjælp dit ørebarn”  af Per Bennicke og Marianne Fjordgård.

Du kan lindre ondt i øret med disse naturlige råd:

 • Afhjælp straks med ”magiske øredråber”. Dem laver du ved at presse 1-2 fed hvidløg ud i 1 spsk. olivenolie. Rør rundt, og si indholdet over i en lille skål – pres godt til, så hvidløgssaften kommer ud. Hæld kogende vand i bunden af en lidt større skål, og placér skålen med olivenolien deri, så olien bliver behageligt lun. Smør forsigtigt omkring dit barns ydre øregang (ikke inden i øret!) med olien ved hjælp af en vatpind. Væd en lille vattot med olien, og sæt den som en prop i øret, som dit barn kan sove med. Metoden må ikke bruges ved dræn og kun, hvis trommehinden er intakt.
 • Giv evt. homøopatisk lindring med Silicea/Belladonna comp. Følg doseringen på flasken.
 • Husk, at opsvulmede slimhinder og øget slimdannelse i øret er resultatet, men at den egentlige årsag kan være allergi eller intolerance over for visse fødevarer (typisk mælk), for meget sukker og forkølelser, men også svømmehalsvand, som er no-go for sarte ører. Nogle reagerer også på gluten med øget slimdannelse. Desuden er banan og soja slimdannende.

 

Første skridt, når dit barn har væske i ørerne

Så min anbefaling til dig vil være i første omgang at udelade samtlige mælkeprodukter fra dit barns kost i en periode på minimum 6 uger. Det gælder også den kost, som dit barn får, når det ikke er hjemme, samt indhold af mælkeprodukter i færdigvarer. “Spor af mælk” i en indholdsdeklaration er okay.

Hvis du ammer, skal du være lige så konsekvent.

Du kan også med fordel opsøge en kompetent holistisk behandler for at støtte op om lindringen og helbredelsesprocessen.

Jeg håber, at alt dette har givet dig en større forståelse for ondt i øret og væske i ørerne. God bedring.

Kærligst

Rose

This Post Has 4 Comments
 1. Jeg har god erfaring med at få drænet min datters øre ved at lade en fysioterapeut gør noget i munden på hende, der gør at væsken kan komme ud af det eustakiske rør. Det er selvfølgelig en særlig fysioterapeut, jeg kender til, der primært behandler børn – tror ikke det er alle fysioterapeuter, der ved noget om det. Kontakt mig evt. på 6084 4504 hvis du er interesseret i at høre mere.

 2. @Sanne – mange tak for din kommentar. Du er velkommen til at skrive fysioterapeutens kontaktoplysninger her på bloggen. Det vil gøre det nemmere for dem, der læser med, at vurderer, om det er relevant for dem i forhold til deres geografiske placering 🙂
  Kærligst
  Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top