skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 1 – 2016: babyske uden kemi

Fredagsbrevkassen Uge 1 – 2016: Babyske Uden Kemi

SPØRGSMÅL

Jeg er vild med din bog “Baby 100% naturlig uden tilsætning”, som jeg har hentet meget inspiration i efter jeg er blevet mor.

Jeg har en dreng på 5 mdr, som snart skal starte på skemad, men har store udfordringer med at finde en ske som både er blød og samtidig fri for skadelig kemi. Oplever flere steder man kan købe skeer fri for BPA men så er der jo alle de andre skadelige stoffer som phthalater, PVC mfl.

Håber der findes et godt produkt.

Kristina.

 

SVAR

Kære Kristina

Tak for dine roser til min bog BABY, hvor er det dejligt at høre!

Også tak for dit spørgsmål om en blød babyske uden kemi.

Det er rigtig fint, at du er opmærksom på risikoen for skadelige stoffer i plastik.
Der er sjældent PVC i babybestik, og ftalater er efterhånden også ret godt reguleret i produkter til små børn.
Men der findes andre blødgørere end ftalater, og det kan hurtigt blive meget kompliceret at hitte rundt i .

Du nævner selv Bisphenol A, som er fint at være obs på. Imidlertid har BPA mange ”kusiner og fætre”, som er mindst lige så skadelige.
I princippet kan alt plast indeholde additiver (tilsætningsstoffer) med hormonforstyrrende effekt. Det kan være yderst vanskeligt at få oplyst fra producenterne.

Min erfaring er, at et lille barn ret hurtigt kan bruge en almindelig vokse-teske i rustfri stål. Der kan hurtigt blive brugt mange teskeer i løbet af en dag. Lige i starten kan det være rart med en speciel babyske, da de er smallere.

Jeg vil fremhæve rustfri stål som bedste bud på en babyske uden kemi– det er både brudsikkert og uden kedelig kemi.
Du finder børneskeer i rustfri stål her hos naturebaby.dk.

Mit bedste bud på en ”blød” babyske uden kemi er en træske i børnestørrelse, også set hos naturebaby.dk.

En anden mulighed er børnebestik, hvor håndgrebet er i plast, men yderdelen i rustfri stål. På den måde undgår du, at dit barn sutter meget på plastik.

Du finder det f.eks. her hos babygear.dk eller her hos Ikea.

Bestik af horn kan være poleret med poleringsmidler, som jeg ikke kan anbefale.
Desuden må hornvarer ikke vaskes med varmt vand eller sæbe, kun med lunkent eller kold vand. Lidt uhygiejnisk i mine øjne.
Horn kan for øvrigt ikke tåle kulsyre eller juice m.m.

Der findes også service, som er fremstillet af såkaldt bæredygtige materialer som bambus og majs. Produkterne markedsføres ofte som biologisk nedbrydelige, økologiske og bæredygtige. Det lyder jo umiddelbart tiltalende, men er det desværre næppe.

Man bruger kaustisk soda i rå mængder for at opbløde bambus og rydder kæmpe landarealer for at dyrke den. Bambus er således langt fra altid en bæredygtig afgrøde, selv om det ofte markedsføres sådan.

Endelig er der ofte resin (limstof) i disse produkter. Nogle babyer reagerer ret meget på resin – i bleer i hvert fald. Det kan være allergent, afhængig af renheden. Syntetisk resin, såkaldt epoxy, fremstilles på basis af petroleum.
Produkterne af denne type kan derfor ikke anbefales.

I min e-guide God kemi i dit køkken kan lærer du alt om, hvordan du undgår skjult kemi, når du opbevarer og tilbereder familiens mad.

Kærligst

Rose

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top