skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 39 – 2012

SPØRGSMÅL

Hei! Jeg har nettopp kjøpt boken din “baby-100% naturlig uten tilsætning”, og lurer på følgende:

I boken står det på s.75 : basispakke – dagligt indtag (kosttilskudd), er det mening man skal ta alle disse samtidig, altså hvis man bruker spektro multivitamin, burde man allikevel ta alle de andre i tillegg? Som f.eks b og d-vitamin og zink? Kan det ikke bli for mye av en av de i kroppen? Jeg bruker nå baby me now, men lurer derfor på om jeg burde gå til innkjøp av de andre også:-) jeg fullammer, og babyen min er nå 4 mnd.

På forhånd takk for svar:-)

Hilsen I

SVAR

Kære I

Tak for dit spørgsmål om kosttilskud til ammende mor!

Jo, det er min anbefaling, at du tager alle de nævnte kosttilskud, ud over multivitaminen. Det kommer dog selvfølgelig lidt an på, hvilken multivitamin du tager, og hvor meget.

Hvis du tager 2 stk. Omnimin dagligt (det er dagsdosis), så er det ikke sikkert, at du behøver tage ekstra B-vitaminer, da indholdet af dem i Omnimin er rimelig højt.

Zink er supervigtigt for gravide og ammende, og meget overset, også i forhold til eventuelt behov for jern. Det tages om aftenen, da det optages bedst om natten.

D-vitaminindholdet i multivitaminen er slet ikke tilstrækkeligt til det nordiske klima. Fra september til april danner huden slet ikke D-vitamin fra solen, og mangler er meget udbredte her på de nordlige breddegrader. Også fordi D-vitamin er yderst vanskelig at spise sig til fra kosten.

D-vitamin kan med fordel tages til et valgfrit måltid sammen med fiskeolien, som om muligt er det aller vigtigste kosttilskud til ammende mor (med mindre baby får levertran). Jeg anbefaler Omega-3 fra Nordic Naturals. Se her hvorfor.

De allerfleste kvinder vil i øvrigt have gavn af tilskud af C-vitamin, som nævnt i BABY.

Kombinationen af zink, fiskeolie, B- og D-vitamin er i øvrigt en glimrende forsikring mod fødselsdepression!

Alle kosttilskud kan i princippet overdoseres, nogle relativt let og andre kan næsten ikke overdoseres. Men de doser, jeg enbefaler, kan du trygt bruge. Alle anbefalingerne i BABY er for øvrigt godkendt af læge Irene Hage, som ud over sin uddannelse på Københavns Universitet har videreuddannet sig i en årrække på et af USA’s fremmeste universiteter inden for ernæring og sundhed.

Her på bloggen kan du læse mere om ”Max helse til nybagte mødre”.

KH RoseThis Post Has One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top