skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 42 – 2015: vitaminepiller til gravide

Fredagsbrevkassen Uge 42 – 2015: Vitaminepiller Til Gravide

Vitaminepiller til gravide

SPØRGSMÅL

Kære Rose,

Tak for din nye geniale bog, den lever til fulde op til BABY – elsker dem begge.

Jeg har igen brug for nogle råd fra dig, du er den eneste jeg rigtig stoler på med hensyn til sunde valg for mig og min familie.

Jeg venter nu mit andet barn, et ønske barn efter mange overvejelser. Første gang gik nemlig langt fra som planlagt, da jeg blev ramt af en voldsom depression, det har taget mig flere år og psykologtimer at komme over. Vi har været/er naturligvis bekymrede for, hvordan det vil gå her anden gang.

Jeg følger dine kostråd med tager derudover Perikon, som har haft en gavnlig effekt på mit humør, så jeg er naturligvis bange for at stoppe med at tage dem. Vil du mene, det er sikkert at fortsætte?

Jeg er desværre meget overvægtig, skal jeg være OBS på andre kosttilskud end dem du normalt anbefaler?

Jeg tager: Omega 3, Omnimin Pure, Omni-Zink, Cal-Mag og C-vitamin. Vil begynde på D-vitamin her i efteråret.

Sidste ting, jeg har læst, det bør være sikkert at drikke pebermyntethe, hvad er din holdning til dette?

Kærlig hilsen

Sandra

 

SVAR

Kære Sandra

Først og fremmest hjertelig til lykke med din graviditet, og tusind tak for roserne til mine bøger og den tillid, du har til mine anbefalinger. Det gør mig virkelig glad at høre.

Jeg anbefaler som udgangspunkt ikke urteprodukter til gravide. Årsagen er, at man ved meget lidt om, hvordan urter påvirker fostret. Det er i sagens natur meget vanskeligt at lave denne type forsøg, fordi man jo ikke tilsigtet kan give gravide kvinder et stof, som man mistænker for en skadelig effekt.

Blot fordi et stof er naturligt, er det ikke nødvendigvis sundt. En del urter har f.eks. østrogenlignende egenskaber.

Forskerne får i stadig større grad indsigt i, hvor ekstremt sensitivt et foster er for selv ganske små mængder af et bestemt stof, givet på et forkert tidspunkt.
Det er også en årsag til, at jeg er meget tilbageholdende i forhold til at anbefale urtete til gravide. Mange urteteer indeholder pesticidrester, og det er desværre ikke nødvendigvis en garanti at vælge økologi lige på dette område.

En del urter er ikke tilrådelige til gravide.
Under alle omstændigheder vil jeg fraråde ensidigt indtag af en bestemt urt, f.eks. pebermynte.

Hvis du scroller ned på siden her hos Jordemoderforeningen, kan du se et skema med de urter, som frarådes gravide (“Eksempler på planter, der ikke bør anvendes under graviditet (4, 10, 11, 12).”)

Ifølge Jordemoderforeningen frarådes i øvrigt bl.a. specifikt Perikon til graviditet og amning pga. manglende erfaring/forskning.

Det gør ikke noget, at man som gravid af og til drikker en kop urtete, der f.eks. indeholder lakrids, men man skal ikke gøre det dagligt.

Urtete i løs vægt er at foretrække frem for urtete i poser. Der er nemlig en risiko for, at papiret til poserne kan indeholde fluorstoffer, som er ultra sundhedsskadelige. Det er ikke noget, jeg ved, men risikoen kan bestemt ikke udelukkes. Desværre.

Du kan købe forskellige urter i løs vægt og blande. Som gravid kan du f.eks. vælge (peber)mynte, kamille, jernurt/citronverbena (min favorit), brændenælde, padderokke, hyldeblomst, rosenknopper, lavendel, citronmelisse, solbærblade m.m.

Du spørger også til kosttilskud til gravide samt til forebyggelse af depression. Her vil jeg helt klart pege på fiskeolie, B-vitaminer og zink som de vigtigste kosttilskud.

Til dig specifikt ville jeg anbefale 6 stk. ELLER 1 ½ tsk. Omega-3 fra Nordic Naturals. Desuden 2 stk. Bio-Zink fra Pharma Nord og en kraftig multi-B vitamin, f.eks. Multi-B fra Biosym.

For en god ordens skyld vil jeg nævne, at jeg ikke har økonomiske interesser i de nævnte produkter.

Disse kosttilskud bør dog helt klart suppleres med en række øvrige kosttilskud.
Du finder min ”pakkeløsning” med kosttilskud til gravide i min e-guide Kosttilskud.

Den vil jeg varmt anbefale dig at tjekke ud via et medlemskab af Grøn Stue. Derinde vil jeg også kunne rådgive dig yderligere helt individuelt, da du som medlem har ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig i min brevkasse i medlemsforum og på Grøn Stues facebookside. Jeg vil kunne hjælpe dig yderligere i forhold til at forebygge depression.

Grøn Stue har vi også tilknyttet jordemoder Tara Ravn, som vil kunne supplere med jordemoderfaglig rådgivning og omsorg.

Jeg håber, at disse råd kan hjælpe dig lidt på vej, og ønsker dig en nærende graviditet. Pas godt på dig.

Kærligst

Rose

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top