skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 21 – 2013: Højbede og pallerammer

SPØRGSMÅL

Hej,

Måske er dette et mærkeligt spørgsmål, men vi står for at lave urtehaven om. Vi dyrker økologisk og vi vil gerne have højbede. Jeg stemmer for lærketræ, men det er en lidt dyr løsning og “onkel Joakim”, som jeg bor sammen med, mener det er en bedre løsning med pallerammer. Nu er mit spørgsmål så om pallerammer overhovedet er noget man bør dyrke fødevarer i. Træet er lavet af gran i pallerammen. Jeg kan ikke rigtig findet noget om det når jeg sørger på nettet.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Kærligst

Camilla

højbede pallerammer

 

SVAR OM HØJBEDE OG PALLERAMMER

Kære Camilla

Tak for dit spørgsmål om valg af træ til højbede. Det er bestemt ikke et mærkeligt spørgsmål, tværtimod.

Du har ret i, at lærketræ eller Robinietræ (luksusversionen) er de sundeste og mest bæredygtige valg.

Trykimprægneret træ må frarådes.

Jeg kan desværre ikke helt svare på, om pallerammer kan anvendes, da jeg ikke har kunnet finde tilstrækkelig info om, hvordan de evt. er behandlede.

Så vidt jeg kan læse mig til, er der rigtig mange, som efterbehandler deres pallerammer med maling, træbeskyttelse m.m., når de skal bruges til højbede. Det vil jeg fraråde, da al maling kan indeholde stoffer, som kan skade sundheden, miljøet – eller begge dele. Og særligt når de skal bruges et sted, hvor der dyrkes fødevarer – så ville jeg være ekstra opmærksom. Det er dog okay at give sit træværk f.eks. linolie.

Spørgsmålet er så dels, om pallerammerne kan siges at være fri for kedelig kemi, og dels hvor længe de kan holde, hvis de ikke efterbehandles med maling el. lign.

God fornøjelse med køkkenhaven!

 

KH Rose

PS
Du kan læse meget mere om emnet i min store guide Kemifri Have.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top