skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 44 – 2012: Kræsenhed

SPØRGSMÅL

Kære Rose,

Din bog og blog har været en stor hjælp i jagten på at indrette nogle sunde omgivelser for min lille søn. Nu er vi lige flyttet til en skole, hvor vi skal bo i en periode, og her er der dejlig, økologisk mad serveret tre gange om dagen! Men desværre oplever jeg, at S på snart 2 år har rigtig svært ved at overskue de mange muligheder, og han ender med at nægte at spise andet end noget brød og ost eller smør, selvom der også er meget andet, der egentlig ville være lækkert. Jeg har svært ved at vurdere, om det er en kamp, der er værd at tage. I hvor stor grad tror du, at han selv kan håndtere at indtage den føde, han har brug for? Er det bedst bare at lade ham bestemme selv for til gengæld at have en rolig stund, eller vil det i sidste ende føre til kræsenhed og dårlig sundhed?

Mange tak og hilsener

N

 

SVAR

Kære N

Tak for dit spørgsmål om kræsenhed.
Jeg kan sagtens forstå problematikken, og jeg er sikker på, at mange andre har det på samme måde i en eller anden grad!

Rigtig mange børn er meget selektive i deres madvaner. Og rigtig mange børn kunne gerne leve af brød, ris og pasta – måske med lidt smør og ost, hvis det skulle være. Med andre ord; du er bestemt ikke alene. Jeg kan også godt forstå, at en buffet (som jeg forstår det?) kan være meget svær at overskue, når man bare er 2 år, og at man derfor holder sig til noget velkendt. Især hvis det er kombineret med flytning osv.

Måske kunne det hjælpe med lidt ”mental forberedelse”. Altså at I inden måltidet snakker lidt om, hvad han skal have på tallerkenen. Så kunne man måske kombinere det kendte og trygge med i hvert fald én anden ting, og gerne noget som I har erfaring for, at han godt kan lide. Måske vil det også være en idé, i hvert fald i en periode, at I henter/arrangerer maden til ham. Forhåbentlig bliver han også inspireret af at se, at mennesker omkring ham prøver den nye mad og spiser varieret. I det hele taget er det afgørende, at de voksne tager ansvar for en rar stemning omkring måltidet. Hvis I spiser sammen med en masse andre nye mennesker, er det måske også overvældende her i starten?

Det er også vigtigt, at I som voksne er enige om, hvilken ”strategi” I vælger. Nogle trives godt med en politik om, at man skal smage på maden, men man må gerne spytte den ud, hvis man ikke kan lide den. For at forebygge kræsenhed er det rigtig godt at blive ved med at tilbyde forskellige smagsoplevelser. Her kan man både tænke i forskellige smage, konsistenser, udskæringer, temperaturer, blandet / hver for sig osv.

Man siger generelt, at børn ofte vil sammensætte et fornuftig sund og varieret kost over tid, hvis de bliver tilbudt et varieret udvalg af sund mad. De gør det langt fra altid i det enkelte måltid, da mange børn er periodespisere, men set over et par uger falder det som regel ret godt ud. Det er, kan man måske sige, den optimale situation. Der kan være mange andre faktorer i barnets liv som gør, at den optimale situation ikke rigtig har rammerne til at udfolde sig (fuldt ud).

Generelt vil jeg sige, at det vigtigste i små børns kost er, at der er nok fedtstoffer i sund kvalitet. Det kan være et problem, hvis kosten overvejende består af brød, smør og ost. Her kan I prøve selv at supplere med at røre lidt god olie i grød, yoghurt og over salat og råkost som dressing. Giv avocado, mandler og nødder som mellemmåltid. I kan lave sunde og søde snacks som f.eks. klatkager, muffins, konfektkugler og knækbrød med masser af sunde olier.

Hvidt brød er i min verden i kategorien ”kage”; altså ikke noget, der er særlig smart at spise dagligt, hverken for børn eller voksne.

Jeg vil varmt anbefale dig min guide om såkaldt kræsenhed; Sådan får du dit barn til at spise flere grøntsager.

Hvis du savner inspiration og opskrifter til ”fed” familiemad og sunde snacks, kan jeg anbefale min e-guide Fedt nok – hele livet! Sundt fedt til far, mor og børn”.

Du finder begge guides i mit onlineunivers Grøn Stue, hvor du også har ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig og mit fagteam på medlessiderne og kærlig sparring med andre familier, som går op i sundhed og bæredygtighed.

Det blev en lang smøre. Jeg håber, at du kunne bruge noget af det!

KH Rose

This Post Has One Comment
  1. Kære Rose
    Mange tak, det er altid dejligt at få noget støtte til hvordan man skal gribe tingene an.
    Og hvor jeg nyder din brevkasse.
    Kh N

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top