skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 33 – 2015: Sund sut

Fredagsbrevkassen Uge 33 – 2015: Sund Sut

Sund sut

Senest opdateret oktober 2024. 

SPØRGSMÅL

Kære Rose.

Jeg har et spørgsmål angående sutter, hvis det er okay.

Min datter på knapt et år bruger ikke sut i hjemmet, men er startet i DP, og ønsker så en sut, for trøst og ro til søvn. Hun NÆGTER at tage natursutter, og efter lang tids forsøg fra DP mors side tilbød hun hende almindelig silicone sut, som hun tog til sig med det samme.

Min DP’er ser gerne, at der er navn på børnenes sutter, således hun kan finde rundt i dem. Da natursutten ikke er en mulighed – har forsøgt on/off i en længere periode – ville jeg høre om, du kunne fortælle om et godt alternativ?

Jeg kan ikke finde hoved og hale i silicone, naturgummi samt latex, og læser meget forskellige meninger om disse slags sutter. Jeg har fundet siden Sundesutter, der udbyder alle tre slags sutter, men hvorvidt de er “sunde”, kan jeg ikke finde vej igennem.

Håber du vil give et svar på min henvendelse.
Tak for fantastiske bøger!

Vh bekymret mor.

 

SVAR

Kære ”Bekymret mor”

Tak for dine fine ord og dine spørgsmål om sutter. Jeg forstår godt, at det kan være svært at finde en sund sut!

Jeg anbefaler kun sutter og flaskesutter i medicinsk silikone (medical grade silicone).

Det skyldes, at naturgummi kan give risiko for latexallergi, og andre typer silikone kan afdampe silikonestoffer.

Citat fra Miljøstyrelsens rapport om 2-åriges udsættelse for kemiske stoffer:

“I latex/naturgummi kan der være rester svovlvulkaniseringsmidler og deres omdannelsesprodukter, f.eks. dithiocarbamater, dibutylaminog andre alifatiske aminer og nitrosaminer.”

(…)

” I silikonegummi, som er peroxidvulkaniseret, kan der være rester af peroxider og deres omdannelsesprodukter. Platimvulkaniseret silikonegummi anses for meget rent og uden sundhedsskadelige stoffer. Derfor anvendes de platinkatalyserede typer ofte til medicinske urtensilier, til levnedsmiddelkontakt og til farmaceutiske produkter.”

Jeg anbefaler sutter i medicinsk silikone fra følgende mærker:

  • Esska
  • Mam
  • Nûby
  • Philips Avent

Opdateringer om andre mærker

Pigeons og Ecovikings sutter i medicinsk silikone er udgåede.

Sutter fra NUK er i fødevaregodkendt silikone, dvs. ikke medicinsk silikone. 

Jeg har tidligere anbefalet Minimors runde klassiske silikonesutter (ikke de ovale). Det tyder dog på, at jeg er blevet fejlinformeret af dem.
Det lyder som om det er platinvulkaniseret (hvilket er bedre end ingenting), men ikke medical grade, som er optimalt. De synes muligvis selv, at de kan kalde deres silikone for medicinsk, bare fordi den er platinvulkaniseret – men det er simpelthen forkert.

Frigg silikonesutter, som jeg har anbefalet, blev i december 2021 trukket tilbage fra markedet pga. en produktionsfejl, som giver risiko for kvælning.
Producenten (sundesutter.dk) skrev i efteråret 2022, at de har forbedret teknikken, så sutten skulle være sikker igen.
Se mere f.eks. her.
Det må blive en personlig afvejning, om man er tryg nok ved det.

Jeg har ingen økonomiske interesser i at linke til eller omtale produkter eller forhandlere, det er ren grøn karma.

Hvis du gerne vil have alle mine anbefalinger om en sund start på livet med god kemi, vil jeg anbefale min bog BABY – 100% naturlig (Politikens Forlag).
Den udkom i helt ny udgave i 2020.

I bogen gennemgår jeg al babys mad, kosttilskud, tøj og udstyr og guider dig helt konkret til de sundeste og grønneste valg.

Kærligst

Rose

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 16 Comments
  1. Er der noget hold i de historier man hører om at sutter er dårligt for børnene og deres tænder? Nu har jeg ikke selv børn men har det snart, og prøver at få styr på så meget som muligt =)

      1. Det er kun et problem hvis barnet bliver ved at bruge den efter de er fyldt 3 og det er tandstillingen der påvirkes. Hilsen Lykke (tandlæge)

  2. Kære Rose
    Af hjertet tak for dine guidelines!
    Min research udi ‘sut uden kemi til baby’, har gjort mig opmærksom på at skjoldet på sutterne med medicinsk silikone skal være uden polycarbonat.
    De mærker du anbefaler i denne tråd, er de mon uden polycarbonat i skjoldet?
    Venligst, Ania

    1. @Ania, tak for din kommentar – jeg beklager svartiden, men kommentaren havde forputtet sig i tusindvis af kommentarer til Den Økologiske Julekalender i december.
      Polycarbonat er ikke i sig selv problematisk. Men polycarbonat kan indeholde bisphenol A og andre bisphenoler. Derfor er det egentlige spørgsmål, om sutterne er fri for bisphenoler. Og det er de, så vidt jeg er oplyst.
      Kærligst
      Rose

  3. Hej Rose,

    De mærker af sutter, du anbefaler, som er af den medicinske silikone… Er HELE sutten så af medicinsk silikone? Jeg synes, at jeg ser en del sutter, hvor den “rene” del kun er den del, de har i munden. Men den anden del får de vel også suttet på og lægger opad deres hud og fugtige mund hele tiden. Er de anbefalede sutter så 100% medicinsk silikone – altså HELE sutten?

    På forhånd mange tak,

    JM

    1. @JM – tak for din kommentar. Det er et spændende spørgsmål. Det er ikke noget, jeg har tænkt over kunne være et problem, men du har helt ret i, at det er potentielt muligt. Her må jeg derfor i første omgang henvise til at kontakte producenterne direkte og spørge til de specifikke produkter.
      Kærligst
      Rose

  4. Kære Rose. Hvad anbefaler du til opbevaring af sutter? Jeg tænker de tit ligger i dyneområdet og dermed hvor der er meget støv hvilket ikke er så smart… håber du kan svare herpå. Mvh Lykke

    1. @Lykke – tak for et interessant spørgsmål. Jeg synes ikke lige, at der er et oplagt sted for opbevaring. Jeg ville nok snarere skylle den inden brug.
      Kærligst
      Rose

  5. Hej Rose

    TAK for et godt stykke arbejde! De mærker af sutter du nævner skulle være af medicinsk silikone. Men fx så skriver Mininor udelukkende ‘silikone’ og ikke medicinsk silikone. Er det dog medicinsk silikone alligevel? De skriver selv de overholder EN1400, men ved ikke om det er det, som det betyder.

    Mvh. Julie

    1. @Julie – det er sjældent, at producenter skriver “medicinsk silikone” på pakken, selv om det er medicinsk silikone. Sikkert fordi de færreste ved, hvad det betyder, og måske skræmmes af ordet “medicinsk”.
      Jeg har – som altid – været i skriftlig dialog med producenterne, så du kan trygt vruge mine anbefalinger som genvej.
      Kærligst
      Rose

  6. Hej Rose!

    Jeg har været nysgerrig efter, om de nye supreme sutter fra Bibs er i medicinsk silikone. Jeg har fået svar fra producenten, om at de er i food grade silicone og altså ikke medical grade. Bør man holde sig fra sutter i food grade silicone? Det lyder jo som om, det er udviklet til fødevarer..

    På forhånd tak! Venlig hilsen Kristina

  7. Hej Rose.
    Er der en særlig grund til at det kun er Nuby Natural Flex/Touch og ikke deres Classic eller little moments der er ok?
    V.h Janni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top