skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 34 – 2015: er fibre sunde?

Fredagsbrevkassen Uge 34 – 2015: Er Fibre Sunde?

ER FIBRE SUNDE?

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Tak for en god blog!

Jeg har læst lidt om at du ikke anbefaler fibre og det forvirre mig, for er fibre ikke sundt for fordøjelsen? Håber du har tid til at forklare lidt.

Med venlig hilsen
L.K.

 

SVAR

Kære L.K.

Tak for dit spørgsmål om fibre og fordøjelse.

Det er rigtigt, at min nye e-guide Fibermyte? Farvel og tak! (skrevet af Maja Kirkegaard og redigeret af mig) er et opgør med myten om kornfibres fortræffeligheder for mave og tarm.

Jeg kan sagtens forstå, hvis du bliver forvirret over det, du læser. Det er også en lidt kontroversiel nyhed, som strider mod vores barnelærdom om, at fibre er sunde for fordøjelsen generelt og ekstra gode, hvis man lider af forstoppelse.

De nyeste undersøgelser på dette område afkræfter disse veletablerede myter omkring fibre.

Overdreven fiberindtagelse kan være skadeligt og ligefrem tricke eller forværre forstoppelse. Det afhjælper heller ikke kronisk forstoppelse at skovle fibre ind.

Dr. Natasha Campbell McBride skriver i bogen ”Gut and Psychology Syndrome”:

“En kost med meget højt fiberindtag fra korn (klid og morgenmadsprodukter i særdeleshed) har en dybtgående negativ effekt på tarmflora, tarmsundhed og kroppens generelle stofskifte og disponerer folk for IBS (irritabel tyktarm, red.), tarmkræft, ernæringsmæssige mangler og mange andre problemer. Frugt og grøntsager giver en meget bedre kvalitet fiber, der ikke er så hård for fordøjelsessystemet.”

Forskerne Tan og Seow-Choen skriver i deres artikel fra 2007 ”Fiber and colorectal diseases”, at uopløselige fibre er ”den ultimate junk food”, fordi ”det hverken kan fordøjes eller absorberes og derfor er helt uden næringsværdi.”

Det er vigtigt at forstå, at der findes forskellige slags fibre. Opløselige fibre, som findes i frugt og grøntsager er mægtig sunde. Problemet er de uopløselige fibre fra korn, fibre, HUSK, hele og halvekerner, birkes, hele sesam, klid, fuldkorn med skaldele, morgenmadsprodukter med klid, bagemiks med fibre, fibermel m.m.

HUSK er i princippet opløseligt, når det er helt findelt.
Men problemet med HUSK og lign. er, at den gavnlige effekt kun opstår, hvis man drikker utroligt meget vand ved siden af, og fibrene opløses helt.
Så meget vand, at det stort set er umuligt for børn.
Og det kan påvirke elektrolytbalancen.
Så om det er opløseligt, afhænger af, hvem der indtager det, og med hvor meget vand.

Citat fra Fibermyte? Farvel og tak! :

”Uopløselige fibre passerer stort set uforandrede gennem tarmen.
Dog udskilles op til 80 % af fibrene i fordøjelsen hos normalt raske mennesker.

Det er derfor indlysende, at jo større mængder fibre, du indtager, jo mere skal du på toilettet.

Rene uopløselige fibre kan hverken fordøjes eller absorberes og er derfor blottede for ernæring.

Når man spiser mange fibre, bliver afføringen tungere. Det betyder for normalt sunde mennesker, at transittiden i tyktarmen bliver kortere, dvs. at opholdet i tarmene ikke bliver så langt. Dette er en normal fysiologisk reaktion, der er nødvendig for at fjerne ”slam” i en propfuld tyktarm.

Hvis man lider af forstoppelse, vil den gennemsnitlige transittid ikke reduceres som meget.
Årsagen er, at tyktarmen er svækket pga. alt for meget afføring.”

Jeg anbefaler, at du først og fremmest styrker din tarmflora ved at spise ubehandlede rå grøntsager og krydderurter. Det gavner også at få jord under neglene og være i tæt fysisk kontakt med andre mennesker – for nyere undersøgelser tyder på, at tarmflora kan ”smitte”.

Jeg vil varmt anbefale at tjekke Majas e-guide Fibermyte? Farvel og tak!  ud. I guiden finder du masser af guldkorn til at styrke fordøjelsen – både til dig med en glad mave og dig, som lider af forstoppelse eller har et barn med hård mave.

Klik her for at læse mere.

Kærligst

Rose

This Post Has 4 Comments
 1. Nu er jeg altså forvirret 🙂 Vil det så sige at man bare skal leve af frugt og grøntsager – for kød er jo ikke overdrevet sundt så vidt jeg har forstået og nu læser jeg det som at jeg også skal til at holde mig fra brune ris, fuldkornspasta og lækkert kernerugbrød?

 2. @Christina – jeg forstår forvirringen.
  Nej, det vil ikke sige, at man bare skal leve af frugt og grønt.
  Det vil blot sige, at man fortrinsvis skal få sine fibre fra frugt og grønt.
  Frugt og grønt indeholder gavnlige fibre, hvorimod fibre fra korn m.m. må betragtes som anti-nutrienter; de bidrager ikke med værdifuld næring.

  Jeg anbefaler en varieret kost.

  Grøntsager, frugt, bær, sunde fedtstoffer, langtidshævet brød – gerne bagt med surdej og sigtet spelt, iblødsatte nødder/mandler, kød, udvalgte fisk, æg, korrekt tilberedte bælgfrugter m.m. – der er masser af sunde basis råvarer til en nærende kost.

  Har man udfordringer med forstoppelse eller andre tarmproblemer, kan det være en fordel at undgå kornfibre.

  Hvis din fordøjelse og immunforsvar har det godt, behøver du ikke at udelade kerner, frø, fibermel, klid osv. fra din kost – men det kan være klogt at begrænse indtaget.

  Det er en myte, at “jo flere fibre, jo bedre”.

  Jeg er ikke enig i, at kød “ikke er overdrevet sundt”.
  Kød kan være sundt, det kommer an på kvaliteten.
  Nogle trives fint på vegetarisk kost – andre gør ikke.

  Jeg vil varmt anbefale dig at tjekke guiden “Fibermyte? Farvel og tak!” ud, hvis du gerne vil forstå det hele lidt bedre.
  Du finder guiden her:
  https://rosemaimonide.com/24196-2/

  Kærligst
  R.

 3. Du skriver ” Problemet er de uopløselige fibre fra korn, fibre, HUSK, hele og halvekerner..” osv. , men HUSK er jo netop ikke uopløselige. HUSK kan man roligt tage, man skal jeg netop skynde sig at drikke vandet med Husk i fordi de opløser sig så hurtigt.

  1. @Ole – tak for din kommentar. Jeg har måttet granske lidt i det. Du har i princippet ret – og så alligevel …. Problemet med HUSK er nemlig, at den gavnlige effekt KUN opstår, hvis man drikker utroligt meget vand ved siden af, og fibrene opløses helt Så meget vand, at det stort set er umuligt for børn. Og det kan påvirke elektrolytbalancen..
   Så om det er opløseligt, afhænger af, hvem der indtager det, og med hvor meget vand.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top