skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 34 – 2015: er fibre sunde?

Fredagsbrevkassen Uge 34 – 2015: Er Fibre Sunde?

ER FIBRE SUNDE?

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Tak for en god blog!

Jeg har læst lidt om at du ikke anbefaler fibre og det forvirre mig, for er fibre ikke sundt for fordøjelsen? Håber du har tid til at forklare lidt.

Med venlig hilsen
L.K.

 

SVAR

Kære L.K.

Tak for dit spørgsmål om fibre og fordøjelse.

Det er rigtigt, at min nye e-guide Fibermyte? Farvel og tak! (skrevet af Maja Kirkegaard og redigeret af mig) er et opgør med myten om kornfibres fortræffeligheder for mave og tarm.

Jeg kan sagtens forstå, hvis du bliver forvirret over det, du læser. Det er også en lidt kontroversiel nyhed, som strider mod vores barnelærdom om, at fibre er sunde for fordøjelsen generelt og ekstra gode, hvis man lider af forstoppelse.

De nyeste undersøgelser på dette område afkræfter disse veletablerede myter omkring fibre.

Overdreven fiberindtagelse kan være skadeligt og ligefrem tricke eller forværre forstoppelse. Det afhjælper heller ikke kronisk forstoppelse at skovle fibre ind.

Dr. Natasha Campbell McBride skriver i bogen ”Gut and Psychology Syndrome”:

“En kost med meget højt fiberindtag fra korn (klid og morgenmadsprodukter i særdeleshed) har en dybtgående negativ effekt på tarmflora, tarmsundhed og kroppens generelle stofskifte og disponerer folk for IBS (irritabel tyktarm, red.), tarmkræft, ernæringsmæssige mangler og mange andre problemer. Frugt og grøntsager giver en meget bedre kvalitet fiber, der ikke er så hård for fordøjelsessystemet.”

Forskerne Tan og Seow-Choen skriver i deres artikel fra 2007 ”Fiber and colorectal diseases”, at uopløselige fibre er ”den ultimate junk food”, fordi ”det hverken kan fordøjes eller absorberes og derfor er helt uden næringsværdi.”

Det er vigtigt at forstå, at der findes forskellige slags fibre. Opløselige fibre, som findes i frugt og grøntsager er mægtig sunde. Problemet er de uopløselige fibre fra korn, fibre, HUSK, hele og halvekerner, birkes, hele sesam, klid, fuldkorn med skaldele, morgenmadsprodukter med klid, bagemiks med fibre, fibermel m.m.

HUSK er i princippet opløseligt, når det er helt findelt.
Men problemet med HUSK og lign. er, at den gavnlige effekt kun opstår, hvis man drikker utroligt meget vand ved siden af, og fibrene opløses helt.
Så meget vand, at det stort set er umuligt for børn.
Og det kan påvirke elektrolytbalancen.
Så om det er opløseligt, afhænger af, hvem der indtager det, og med hvor meget vand.

Citat fra Fibermyte? Farvel og tak! :

”Uopløselige fibre passerer stort set uforandrede gennem tarmen.
Dog udskilles op til 80 % af fibrene i fordøjelsen hos normalt raske mennesker.

Det er derfor indlysende, at jo større mængder fibre, du indtager, jo mere skal du på toilettet.

Rene uopløselige fibre kan hverken fordøjes eller absorberes og er derfor blottede for ernæring.

Når man spiser mange fibre, bliver afføringen tungere. Det betyder for normalt sunde mennesker, at transittiden i tyktarmen bliver kortere, dvs. at opholdet i tarmene ikke bliver så langt. Dette er en normal fysiologisk reaktion, der er nødvendig for at fjerne ”slam” i en propfuld tyktarm.

Hvis man lider af forstoppelse, vil den gennemsnitlige transittid ikke reduceres som meget.
Årsagen er, at tyktarmen er svækket pga. alt for meget afføring.”

Jeg anbefaler, at du først og fremmest styrker din tarmflora ved at spise ubehandlede rå grøntsager og krydderurter. Det gavner også at få jord under neglene og være i tæt fysisk kontakt med andre mennesker – for nyere undersøgelser tyder på, at tarmflora kan ”smitte”.

Jeg vil varmt anbefale at tjekke Majas e-guide Fibermyte? Farvel og tak!  ud. I guiden finder du masser af guldkorn til at styrke fordøjelsen – både til dig med en glad mave og dig, som lider af forstoppelse eller har et barn med hård mave.

Klik her for at læse mere.

Kærligst

Rose

This Post Has 8 Comments
 1. Nu er jeg altså forvirret 🙂 Vil det så sige at man bare skal leve af frugt og grøntsager – for kød er jo ikke overdrevet sundt så vidt jeg har forstået og nu læser jeg det som at jeg også skal til at holde mig fra brune ris, fuldkornspasta og lækkert kernerugbrød?

 2. @Christina – jeg forstår forvirringen.
  Nej, det vil ikke sige, at man bare skal leve af frugt og grønt.
  Det vil blot sige, at man fortrinsvis skal få sine fibre fra frugt og grønt.
  Frugt og grønt indeholder gavnlige fibre, hvorimod fibre fra korn m.m. må betragtes som anti-nutrienter; de bidrager ikke med værdifuld næring.

  Jeg anbefaler en varieret kost.

  Grøntsager, frugt, bær, sunde fedtstoffer, langtidshævet brød – gerne bagt med surdej og sigtet spelt, iblødsatte nødder/mandler, kød, udvalgte fisk, æg, korrekt tilberedte bælgfrugter m.m. – der er masser af sunde basis råvarer til en nærende kost.

  Har man udfordringer med forstoppelse eller andre tarmproblemer, kan det være en fordel at undgå kornfibre.

  Hvis din fordøjelse og immunforsvar har det godt, behøver du ikke at udelade kerner, frø, fibermel, klid osv. fra din kost – men det kan være klogt at begrænse indtaget.

  Det er en myte, at “jo flere fibre, jo bedre”.

  Jeg er ikke enig i, at kød “ikke er overdrevet sundt”.
  Kød kan være sundt, det kommer an på kvaliteten.
  Nogle trives fint på vegetarisk kost – andre gør ikke.

  Jeg vil varmt anbefale dig at tjekke guiden “Fibermyte? Farvel og tak!” ud, hvis du gerne vil forstå det hele lidt bedre.
  Du finder guiden her:
  https://rosemaimonide.com/24196-2/

  Kærligst
  R.

 3. Du skriver ” Problemet er de uopløselige fibre fra korn, fibre, HUSK, hele og halvekerner..” osv. , men HUSK er jo netop ikke uopløselige. HUSK kan man roligt tage, man skal jeg netop skynde sig at drikke vandet med Husk i fordi de opløser sig så hurtigt.

  1. @Ole – tak for din kommentar. Jeg har måttet granske lidt i det. Du har i princippet ret – og så alligevel …. Problemet med HUSK er nemlig, at den gavnlige effekt KUN opstår, hvis man drikker utroligt meget vand ved siden af, og fibrene opløses helt Så meget vand, at det stort set er umuligt for børn. Og det kan påvirke elektrolytbalancen..
   Så om det er opløseligt, afhænger af, hvem der indtager det, og med hvor meget vand.
   Kærligst
   Rose

 4. Vedr. Husk – du peger på det rette problem. Jeg tåler ikke Husk i den dosis der anbefales da uanset hvor meget jeg drikker – dvs mere end 2 l – så bliver jeg forsoppet med husk pulver. Jeg er stoppet med Husk for det gavner mig ikke tværtimod !!
  Jeg lider af kronisk forstoppelse med divertikelsygdom og irritabel tarm.
  Jeg er udredet. Jeg er nødt til at tage 1 a 1,5 tablet magnesia hver dag for ellers tømmer jeg ikke tarmen før den er helt fyldt op med kramper. Og ja, jeg er aktiv med rask gang 45 min. Næsten hver dag og motion!
  Jeg bliver også frygteligt forstoppet ved grøntsag-/frugt smoothy med bær, banan, grønkål, æble og gulerod ( ialt 500 gr) med laktosefri yoghurt – det er en tyk masse – og den skal så nok ikke indtages alt på en gang … har jeg nu erfaret …. har givet mig slem maveonde i to dage med tynd og hård mave og mange gange på toilettet ……
  Det er nok ikke klogt at indtage så mange frugt og grønt fibrer på en gang i en enkel smoothy – så jeg har trappet ned …. men indtager så ikke de 600 gram gront som anbefalet …..
  Har du en tips?

  1. @Terese – tak for din kommentar. Jeg kan sagtens forstå de komplikationer du oplever med HUSK-fibre. Men også med smoothien.

   Jeg vil gerne hjælpe dig, og jeg er ret sikker på, at du med nogle justering ift kost og nogle få kosttilskud vil kunne opleve betydelig bedre fordøjelse, også uden medicin.

   Det kræver lidt mere end hvad jeg kan tilbyde her i kommentarsporet på bloggen.
   Du er meget velkommen i mit onlineunivers Grøn Stue, hvor du har ubegrænset adgang til personlig rådgivning på medlemssiderne fra mit fagteam og jeg.

   På Grøn Stue finder du flere guides, som vil kunne hjælpe dig meget.
   Én fra mit fagteam er desuden ekspert netop omkring forstoppelse.

   Du kan læse mere og komme med via grønstue.dk.

   Du er hjertelig velkommen.

   Kærligst
   Rose

   PS Beklager svartiden pga. min ferie.

 5. Kan se det er lidt tid siden det er skrevet, men vil alligevel lige komme med en kommentar.
  For mig har husk altid virket. Jeg har irritabel tarm og lider af mavekramper, forstoppelse, diarré you name it, men husk har altid været det der har virket, og magnesia ikke så meget.
  Derfor lidt ærgerligt du ikke anerkender det også kan virke for nogen. Er enig med en anden her i, at de jo netop er opløselige, og “meget” vand er ikke 2 liter -2,5 liter. Det burde de fleste kunne drikke uden det skaber problemer, især hvis det kan få maven i orden igen

  1. @Mette – tak for din kommentar. Som jeg skriver i artiklen, så er jeg ikke kun optaget af, om noget ‘virker’. Der er meget, som ‘virker’, men som har uhensigtsmæssige bivirkninger. Det er ikke korrekt, at jeg ikke anerkender, at det ikke virker for nogen. Jeg gør blot opmærksom på uhensigtsmæssige bivirkninger, der kan opstå. Jeg skriver netop ‘kan’ forekomme.
   Prøv gerne at læse artiklen igen med disse pointer in mente.
   kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top