skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 30 – 2013: Vegetar fiskeolie

SPØRGSMÅL: Vegetar fiskeolie

Hej Rose!

Jeg er vegetar men jeg tager fiskeolie – Nordic Cod Liver Oil fra Nordic naturals. Jeg er vegetar og har ikke spist fisk i en del år. Nu forsøger jeg så at blive gravid, men har svært ved det. En fertelitetscoach har anbefalet mig at begynde at spise fisk, da hun mener det er bedre end fiskeolie alene. Hun anbefaler at jeg spiser fisk hver anden dag – plus to spiseskeer fiskeolie samtidig. Hvad er din holdning til dette? Jeg er vild forvirret og har brug for råd om dette. håber du kan hjælpe…

Mvh D

 

SVAR

 

Kære D
Tak for dit spørgsmål. Ja, det er ikke let, når man får modstridende råd!

Jeg synes, at det er en rigtig god idé, at du spiser fiskeolie i god kvalitet. Jeg bliver lidt i tvivl her, men mon ikke du mener Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals? Det er levertran.
Jeg anfaler fiskeolien; den hedder Omega-3, også fra Nordic Naturals. Så er der ikke risiko for overdosering af A-vitamin, hvis du også får det fra andre kosttilskud samt fra kosten. I de fleste tilfælde er det ikke noget problem, jeg nævner det bare lige. Det er især relevant for gravide samt børn (fra 1 år, der får multivitaminer).

Mht. Mængden af fiskeolie, som kommer det helt an på det enkelte produkt. Jeg mener, at en dosis på 1 tsk. (5 ml) dagligt er passende, når olien er så koncentreret som Omega-3 fra Nordic Naturals. Der kan være nogen, som har særlige behov, men det kræver mere info.

Problemet med fisk er desværre, at mange fisk enten er kraftigt truet af overfiskeri eller belastede af miljøgifte, især dioxiner og tungmetaller. Så med mindre du har fået nøje instrukser om, hvilke fisk der ikke er i risiko for at indeholde kviksølv m.m. vil jeg anse det for et potentielt skadeligt råd. Mange er ikke klar over, at f.eks. hver 5. tunbøf/sushitun og hver 10. dåse tun overskrider grænseværdien for nervegiften kviksølv. En grænseværdi, som i forvejen er dobbelt så høj som for andre fisk – ellers ville det nemlig slet ikke være muligt at sælge tunfisk (meget underlig argumentation dér!). Og nyere forskning tyder på, at det slet ikke er muligt at sætte en laveste grænseværdi for kviksølv. Man har set fosterskader hos færøske børn – på Færøerne spises meget fisk. Det er især fede fisk, som er problematiske, ud over tun samt rejer m.m.

Det er sundt at spise fisk, som ikke er belastede af miljøgifte! Ud fra et økologisk perspektiv anbefaler jeg at vælge fisk, som ikke er truede af overfiskeri.
Og hvilke fisk er det så? Jo, det kan du se her, i min ”Fiskehitliste”!

 

Så, det er sundt at spise nøje udvalgte fisk, men man kan ikke dække behovet for Omega-3 ved at spise fisk, hvis man samtidig vil undgå (for mange) miljøgifte. Fisk er med til at holde kosten varieret og tilføre protein.

Jeg tænker, at det vigtigste er, at du mærker efter, hvad din krop har brug for. Hvad vil føles godt og rigtigt for dig?

Se også de gode fertilitetsråd her på bloggen!

 

KH Rose

 

PS. Vidste du, at som medlem af Grøn Stue kan du stille mig alle de spørgsmål om din og familiens sunde og grønne hverdag, som du orker? Du spørger og får svar, ofte dagen efter, i min brevkasse i medlemsforum.Men du bliver MEGET mere forkælet på Grøn Stue end dét.
Læs her om dine unikke medlemsfordele!

 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top