Fredagsbrevkassen uge 12 – 2015
SPØRGSMÅL
Kære Rose
Min søn er snart 6 mdr gammel og skal til at starte med at give ham jern. Har været i alle helsekost butikker her i Aarhus men de kender ikke til babyfer jern strø pulver som du anbefaler i din bog.
Mon det er udgået? Ved du hvor man kan købe det eller er der et andet produkt du kan anbefale?
Bedste hilsner.
Rikke
SVAR
Kære Rikke
Tak for dit spørgsmål ang. jerntilskud til babyer.
Du nævner, at du har læst i min bog BABY, at jeg anbefaler Babyfer jernstrøpulver, og at dette produkt ikke er til at skaffe. Det er rigtigt, det er nemlig udgået af produktion.
Som du nok har læst i BABY, anbefaler jeg kun jerntilskud efter en individuel vurdering. Det er en stor glæde for mig, at Sundhedsstyrelsen netop har revideret deres anbefalinger om ernæring til spædbørn. En af ændringerne er, at Sundhedsstyrelsen nu heller ikke længere anbefaler jerntilskud til ammebabyer 6-12 måneder. De anbefaler – også som noget nyt – at man undgår komælk til børn under 1 år og i stedet fokuserer på en varieret kost, hvori der indgår kød og fisk. Det er også helt i tråd med mine anbefalinger i BABY.
Babyer 6-12 mdr., som får mindst 400 ml modermælkserstatning i døgnet, får rigeligt med jern fra erstatningen.
Hvis der er behov for at supplere med jerntilskud, f.eks. hvis barnet ikke spiser kød og fisk og/eller er meget småtspisende eller spiser meget ensidigt, anbefaler jeg Danasan jerndråber eller Iron Vital F. Dosis er individuel.
Jern er nødvendigt for transporten af ilt via de røde blodlegemer. Jernmangel kan give øget tendens til infektioner samt træthed, tør hud og tørre slimhinder. Både mangel på jern og overskud af jern kan give blodmangel.
Jernmangel konstateres via en blodprøve på serumferritin. Det foretages via egen læge.
Jern kan nemt overdoseres og er giftigt i for store mængder. Ofte skyldes blodmangel andre forhold end mangel på jern.
Jern findes især i animalske produkter, især kød, men også i vegetabilske produkter som bønner, linser, kikærter, græskarkerner, sesamfrø, hirse, solsikkekerner og abrikos.
Optagelsen af jern fra vegetabilske kilder øges 5-6 gange, hvis der er bare 100 mg C-vitamin i måltidet. Jo mere C-vitamin, jo bedre optages jern fra kosten. Så det er en super god idé at sørge for, at der er C-vitamin til stede i måltiderne. Jeg anbefaler både C-vitaminholdige fødevarer (frugt, bær og grønt) samt C-vitamin som kosttilskud.
Hvis dit barn undgår komælk, spiser varieret og ikke har mangelsymptomer, er der næppe brug for tilskud af jern. Jeg vil kunne vejlede dig yderligere individuelt inde på Grøn Stue, hvor du har fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig i medlemsforum.
Kærligst
R.
Forestil dig …
- at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
- at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
- at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
- at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage
Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.
Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.
Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.
Min datter får aldrig drikkemælk, yoghurt etc. Hun får dog smør. Derudover spiser hun en meget sund og varieret kost. Hun får Kräuterblut hver dag, og nu bliver jeg (efter at have læst dit svar) i tvivl, om det er en dårlig ide?
Kærligst Anne