skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 38 – 2014

SPØRGSMÅL

Jeg skrev til Maki vedr. bamser og indehold af nedenstående (i flg din bog BABY skal de ikke indeholde flammehæmmere, formaldehyd og azofarver)

Svaret lød: “Disse bamser er testet og godkendt i henhold til de gældende EU regler på området. Derfor kan jeg bekræfte at de ikke indeholder nogle af disse stoffer.”

Ved du om det kan passe – Er EU reglen at bamser ikke må indeholde ovenstående eller taler vi her om grænseværdier som jo så er ok?

Mvh Nadja

 

SVAR

Kære Nadja

Tak for dit spørgsmål ang. skadelig kemi i bamser. Det viste sig at være et ret kompliceret spørgsmål, så jeg måtte en tur omkring en ekspert i Miljøstyrelsen.

Svaret er heller ikke enkelt.

Den korte version er, at der er grænseværdier, men ikke nultolerance.
Samtidig oplyser Miljøstyrelsen, at legetøjet ikke må udgøre stoffer i mængder, som kan udgøre en risiko for børn, når de leger med legetøjet.

To bromerede flammehæmmere er decideret forbudt. I 2016 bliver yderligere en række flammehæmmere forbudt.

Der er meget lav grænseværdi for formaldehyd, men ikke nultolerance. Formaldehyd kan vaskes relativt godt ud af tøjet. Det er derfor en god ide at vaske tekstiler og tekstillegetøj et par gange inden brug. Du må også meget gerne lade dem dampe af udenfor. Vælg derfor tekstillegetøj, som kan vaskes (dvs. uden elektroniske dimser og lign. indeni) 

Visse azofarvestoffer må ikke bruges, og for andre er der grænseværdier. Du kan evt. læse mere om reglerne for azofarvestoffer i tekstiler (herunder tekstillegetøj) her hos Miljøstyrelsen.

Fyldet i bamser er ofte polyester. Det kan indeholde de skadelige stoffer atimon eller formaldehyd. Men polyesterfyld behøver ikke at være problematisk, det kommer an på kvaliteten. Polyester i legetøj er generelt uproblematisk. 

Kallisto har en del bamser med fyld af uld og betræk af økologisk bomuld. Det er dog et problem, at de ikke kan vaskes ved 60 grader. Se udvalget her hos kallisto-stofftiere.de

Senger bamser er ligeså. Ulden er kbT økologisk certificeret.
Uldbamserne fås bl.a. hos nuno.dk, filiokus.dk og aniel.dk. 

Franck & Fischer GOTS-certificerede økologiske abedukker er et sikkert valg og mit bedste bud. De kan vaskes ved 40 grader.

Kærligst 
R. 

PS
Hvis du er usikker på, om dit barns legetøj er fri for skadelig kemi, og hvis du gerne vil gå direkte i mål med de sikre valg inden for alle typer legetøj, så vil jeg varmt anbefale dig at tage et kik på min e-guide Legetøj uden kemi

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top