skip to Main Content

Kan alle amme?

Ammeproblemer

En af de skønne mødre, som jeg for nylig har givet personlig rådgivning om Mere Overskud i Hverdagen, skrev til mig efterfølgende:

“Også rart at du selv har været i samme situation som mig i forhold til problemer med amningen. Troede egentlig til at starte med at du var en mor der havde fuldtidsammet dit barn – og kun havde negativt at sige om modermælkserstatning.
Må indrømme at det har været svært for mig igen og igen i din bog at kunne læse hvor vigtig det er at fuldtidsamme. Svært når man ikke selv har kunnet gennemføre dette – og derfor også rart at læse at du så faktisk heller ikke selv har kunnet gennemføre dette.”

ammeproblemer
Det har jeg tænkt meget over. Også da jeg skrev BABY.
Hvis du har bogen, kan du på side 80-81 læse mere om, hvordan din baby alligevel kan få en del af amningens fordele, selv om I har slået jer på flasken. Om fordele og ulemper ved de
forskellige typer modermælkserstatning.

Og, ikke mindst, om alt det uperfekte, menneskelige, hele – også hos mig.

Dagen før jeg fik mailen fra den dejlige mor, havde jeg skrevet en artikel til min-mave.dk om ammeproblemer med titlen: Kan alle amme? 
Den begynder sådan her:

Overalt i graviditeten har du hørt mantraet ‘Alle kan amme’. Og når du nu ikke kan, så må der jo være noget galt med dig, ikke? Eller kunne det tænkes, at der var noget galt med mantraet? Fordi der rent faktisk findes en gruppe kvinder, som af forskellige grunde ikke kan – eller vil – få en amning op at køre.
Jeg havde så den blandede fornøjelse at være en af dem.

Har du også en ammehistorie, som ikke blev, som du drømte om?

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 6 Comments
 1. Fint indlæg Rose 🙂 og godt at man får snakket om de t- men jeg kan ikke lade være med at tænke at det ikke er naturligt at SÅ mange har problemer 🙁
  er det vores livstil ?- vores samfund eller hvad ???

  Jeg synes at det er underligt som det har spredt sig så meget at folk ikke kan amme /har mælk nok?
  Da jeg blev mor for 17 år siden var der helt sikkert også mødre der ikke kunne amme- og med god grund. Men det var ikke så hyppigt som idag synes jeg….enten havde man besluttet sig for at amme eller også gjorde man det ikke. I min mødre gruppe- var der en der havde fravalgt at amme ( hun holdt ikke barsel), og resten 5 stks ammede rimeligt meget- men ikke ukompliceret – vi var studerende i alderen 22-30 år.

  1)Jeg tænker at det at man ikke opholder sig på barselsgangene så længe mere er en stor skurk -vi får ikke den rette vejledning- vi har ikke (Bedste)mødre mv som har ammet længe omkring os etc…,
  2) at vi gerne vil ha kontrol med alt -så når det ikke kører som smurt så bliver vi bekymrede og bange, vi holder ikke RIGTIG barsel men farer rundt til alt muligt…

  3) Der er faktisk også en lidt pussig holdning blandt folk;
  Mine veninder har fået børn langt senere end jeg og da min ene veninde var højgravid fik hun afvide af de andre tøser
  ” hvorfor har du ikke købt mme og flaske DET SKAL man da
  men veninde S svarede at hun helst ville vente til HVIS hun fik brug for det..
  klogt synes jeg 😉 for på en eller anden måde får man signaleret at det nok ikke lykkes.

  Blandt selvvalgte enlige mødre er der også en overvægt der har bøvl med amningen- jeg kan ikke lade være med at tro at de /vi mangler støtte i starten….
  ligesom de helt yngre mødre også ammer meget lidt.

  Endelig tror jeg måske at skurkene også ligger i at vi simpelthen er påvirket af kemiske stoffer BIG time( også ved fødslen 🙁 )
  -vi har mindre optimal ernæring
  og har dårlige hormonbalancer.- man ved jo at stofskiftebøvl kan give dårligere amning.

  Jeg siger ikke at ALLE skal amme- men jeg synes der er trist at der er så mange der har bøvl med det-og der brude man godt nok poste en masse kroner i forskning og støtte til mødre- for selvom mme er fint nok så er det jo en erstatning….

 2. De fleste mænd – bortset fra Flemming Toft – kan ikke amme. Blot til orientering.

 3. Hei!

  Synes og ha lest et sted i boken “Baby” at du skriver at siden du ikke kan levere morsmelk, så skulle jammen barna dine få den beste erstatningen, og da at du hadde funnet en morsmelkserstatning basert på økologisk geitemelk.Er det den fra Holle du mener? og isåfall hvor fikk du kjøpt den?

  Mener du fortsatt at det er det beste alternativet? Kunne tenkt meg og få tak i den selv, men de selger den ikke i Norge :/

 4. @Isabell
  Det er rigtigt, at der findes en økologisk modermælkserstatning fra Holle. Den kan ikke købes i Danmark (det kunne den kun en ganske kort overgang) pga. nogle højst mystiske regler i landet her – åbenbart også i Norge (?)
  Den er fuldt ud ernæringsmæssig fin.
  Den kan købes andre steder.

  Om den er det bedste alternativ, det kan diskuteres – ikke nødvendigvis. Det kommer meget an på det enkelte barn, alder osv. Det er muligt at få personlig rådgivning i min brevkasse i Grøn Stue. Det er blot en af de mange medlemsfordele 🙂
  http://rebeccapersson.com/gron-stue/

  Dbh Rose

 5. Rose, jeg vil rigtig gerne læse slut indlæg; kan alle amme? Men jeg kan ikke finde det via linket til min mave. Kan du hjælpe mig med at finde indlægget? Mvh Nina

  1. @Nina – tak for din kommentar. Det ser ud til, at Min Mave har fjernet artiklen. Jeg har fundet den i mine arkiver og kan sende den til dig som PDF. Skriv til mig på rose@rosemaimonide.com.
   Jeg tænker at revidere den lidt og lægge den op her på bloggen.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top