skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 12 – 2015

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Min søn er snart 6 mdr gammel og skal til at starte med at give ham jern. Har været i alle helsekost butikker her i Aarhus men de kender ikke til babyfer jern strø pulver som du anbefaler i din bog.

Mon det er udgået? Ved du hvor man kan købe det eller er der et andet produkt du kan anbefale?

Bedste hilsner.

Rikke

 

SVAR

Kære Rikke

Tak for dit spørgsmål ang. jerntilskud til babyer.

Du nævner, at du har læst i min bog BABY, at jeg anbefaler Babyfer jernstrøpulver, og at dette produkt ikke er til at skaffe. Det er rigtigt, det er nemlig udgået af produktion.

Som du nok har læst i BABY, anbefaler jeg kun jerntilskud efter en individuel vurdering. Det er en stor glæde for mig, at Sundhedsstyrelsen netop har revideret deres anbefalinger om ernæring til spædbørn. En af ændringerne er, at Sundhedsstyrelsen nu heller ikke længere anbefaler jerntilskud til ammebabyer 6-12 måneder. De anbefaler – også som noget nyt – at man undgår komælk til børn under 1 år og i stedet fokuserer på en varieret kost, hvori der indgår kød og fisk. Det er også helt i tråd med mine anbefalinger i BABY.

Babyer 6-12 mdr., som får mindst 400 ml modermælkserstatning i døgnet, får rigeligt med jern fra erstatningen.

Hvis der er behov for at supplere med jerntilskud, f.eks. hvis barnet ikke spiser kød og fisk og/eller er meget småtspisende eller spiser meget ensidigt, anbefaler jeg Danasan jerndråber eller Iron Vital F. Dosis er individuel.

Jern er nødvendigt for transporten af ilt via de røde blodlegemer. Jernmangel kan give øget tendens til infektioner samt træthed, tør hud og tørre slimhinder. Både mangel på jern og overskud af jern kan give blodmangel.

Jernmangel konstateres via en blodprøve på serumferritin. Det foretages via egen læge. 

Jern kan nemt overdoseres og er giftigt i for store mængder. Ofte skyldes blodmangel andre forhold end mangel på jern.

Jern findes især i animalske produkter, især kød, men også i vegetabilske produkter som bønner, linser, kikærter, græskarkerner, sesamfrø, hirse, solsikkekerner og abrikos.

Optagelsen af jern fra vegetabilske kilder øges 5-6 gange, hvis der er bare 100 mg C-vitamin i måltidet. Jo mere C-vitamin, jo bedre optages jern fra kosten. Så det er en super god idé at sørge for, at der er C-vitamin til stede i måltiderne. Jeg anbefaler både C-vitaminholdige fødevarer (frugt, bær og grønt) samt C-vitamin som kosttilskud.

Hvis dit barn undgår komælk, spiser varieret og ikke har mangelsymptomer, er der næppe brug for tilskud af jern. Jeg vil kunne vejlede dig yderligere individuelt inde på Grøn Stue, hvor du har fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig i medlemsforum. 

Kærligst
R.

 

This Post Has One Comment
  1. Min datter får aldrig drikkemælk, yoghurt etc. Hun får dog smør. Derudover spiser hun en meget sund og varieret kost. Hun får Kräuterblut hver dag, og nu bliver jeg (efter at have læst dit svar) i tvivl, om det er en dårlig ide?

    Kærligst Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top