skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 2 – 2015

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Jeg har købt Baby-bogen og har lavet universalsalven som du anbefaler. Da du skriver den er god til sår/rifter tænker jeg, at den kan bruges på ømme brystvorter(?). Men skal jeg vaske salven af inden amning (jeg har en datter på 5 uger) eller er det ok at min datter får noget af det i sig?

Jeg har nærstuderet de første kapitler i din bog, især om Nora Malkeko, og er vild med dine fifs. Savner dog vejledning om pasning af ammebryster, da der jo også her findes meget kemi til at smøre med…

Hilsner N

 

SVAR

Kære N

Tak for dit spørgsmål ang. universalsalve og lindring af ømme brystvorter. Du kan sagtens bruge salven. Der sker ikke noget ved, at dit barn får noget at salven i sig, men det vil nok ikke smage specielt godt, så jeg ville nok duppe det forsigtigt af inden amning. Skulle der være lidt rester, gør det ikke noget. Salven består jo blot af olivenolie, bi- eller palmevoks og sheasmør.

Og mange tak for dine fine ord om min bog BABY, det er jeg virkelig glad for!

Siden jeg skrev BABY, er universalsalven i øvrigt blevet sat i produktion under navnet Olivias Tryllesalve. Den kan købes mange steder.

Mange er glade for Lasinoh Brystvortecreme, som udelukkende består af ren lanolin i medicinsk kvalitet. Den kan købes på apoteket. Ammebrikker kan skåne brystvorten.


Du kan også duppe lidt modermælk omkring brystvorten efter amning og generelt lade brysterne lufttørre efter hver amning.

Brug ikke kunststof mod huden. Mange er glade for ammeindlæg i uld eller uld-silke.

Et gammelt husråd er at ridse et par hvidkålsblade og lægge mod brystet inde under bh’en. Det lyder måske skørt, men det virker.

Alle de nævnte råd går jo på lindring. Men det er naturligvis også værd at kigge efter årsagen.

Det kan også være en rigtig god idé at få kompetent hjælp til ammeteknikken, bl.a. til varierede ammestillinger. Dit barn kan amme 360 grader rundt om brystvorten, så du undgår ensidig belastning.

Jeg anbefaler også, at man får tjekket, at barnet ikke har for stramt læbe- eller tungebånd eller er låst i nakken. Du kan få yderligere hjælp på ammenet.dk og på Ammenets facebookgruppe 
– min varmeste anbefaling.

Kærligst

Rose

This Post Has 6 Comments
  1. Ja det lyder mærkeligt men de der hvidkålsblade hjælper virkelig! Især hvis der er sår og ulden fra uldindlæggene hænger i. Så lige et hvidkålsblad indenfor. Så godt!

  2. Kålkællinger længe leve – hvidkål er redningen her sammen med kokosolie. Huden er på kort tid gået fra meget irriteret til at være fløjlsblød. Vi snakker mindre end et døgn.

  3. Yes! Også kål her, eller bryst-skjold fra Avent. Der får vorterne helt fred fra tryk, tøj/indlæg der sætter sig fast i sår/revner…

  4. Hej ville lige supplere dine gode råd med et af egen erfaring. Jeg havde problemer med voldsomme sår som blødte rigtig meget og var ved at ødelægge hele ammeforløbet. Jeg tudede I 4 måneder før der skete noget. Jeg havde prøvet MANGE ting og efter et besøg ved en Kranio Sakral terapeut viste det sig at min søn havde en minimal forskydning i ganen der gjorde at trykket på brystvorten var skævt. Havde aldrig hørt om det før! Terapeuten trykkede/masserede blidt i ganen på ham med en finger og allerede ved næste amning syntes jeg der var forskel at mærke. En behandling mere og problemet forsvandt.

  5. Jeg havde også rigtigt, rigtig ondt de første måneder, jeg ammede min ældste søn, og det som hjalp for mig var ammeskaller. De er 100% naturlige “muslingeskaller” som afgiver nogle helene stoffer og gør at mælken opsamles og også er med til at hele. Desuden kommer der ikke skorpe på “såret”, som dermed ikke rives op hver gang man skal amme. Prøv at google dem. De reddede virkelig mit ammeforløb!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top