skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 1 – 2015: genbrugstøj

Fredagsbrevkassen Uge 1 – 2015: Genbrugstøj

Genbrugstøj

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Jeg er så taknemlig for jeg har fundet frem til din blog, bog og viden.

Mit spørgsmål går kort og godt ud på, om det er bedre at købe brugte tekstiler fx tøj og sengetøj. End at købe det økologisk nyt …

Om giftige farvestoffer og hvad der ellers er af “godter” er vasket ud i genbrugstøj, selvom det ikke er øko.

P

 

SVAR

Kære P

Tak for dit spørgsmål om tekstiler.
Det er et rigtig godt spørgsmål!

Hvis man ser på det ud fra et bæredygtigt perspektiv, er det jo helt klart bedst at købe brugt eller arve.

Når det kommer til de sundhedsmæssige aspekter, er det lidt mere komplekst. Det er nemlig forskelligt, hvor hurtigt og hvor meget forskellige kemikalier vaskes ud af tekstiler. Det kommer an på kemikaliet, fibrene, vasketemperaturen m.m. Så det kan man ikke sige noget entydigt om.
I en sammenligning kommer det også an på, hvilke tekstiler, man sammenligner med.

”Økologiske tekstiler” kan spænde fra et produkt, hvor (en del) af fibrene er dyrket økologisk, mens resten af produktionsprocessen hverken er sundhedsmæssigt eller bæredygtigt optimeret. Disse produkter kan godt indeholde skadelig kemi, selv om de er fremstillet af ”økologisk bomuld”. Risikoen øges, hvis produktet er indfarvet, især med mørke farve, eller har print/tryk.

Og i den anden ende af spektret har vi økologiske tekstiler med de bedste økologiske certificeringer, f.eks. GOTS og IVN. Her er der optimeret på sundhed, bæredygtighed og fair trade i alle led i produktionen.

Et brugt tekstil kan også indeholde potentielt skadelig kemi, f.eks. nikotin og parfumestoffer.
Lige præcis nikotin er f.eks. relativt svært at vaske ud af tøj.
Inden du køber brugt, kan det være en god idé at spørge, om tøjet er fra et røg- og parfumefrit hjem.

Undgå tøj, som er imprægneret, antibakterielt, nanobehandlet og den slags.

Genbrugt overtøj kan indeholde de meget skadelige fluorstoffer.

Uanset hvad er det en rigtig god idé at vaske alle tekstiler før brug, både nye og brugte, også de økologiske, men især de konventionelle. Økologiske tekstiler er som regel klar til brug efter én vask, hvorimod konventionelle tekstiler kan have brug for adskillige vaske.

Det er også en god idé at hænge nyerhvervede konventionelle tekstiler til udluftning under åben himmel.

Generelt vil det være sundest at købe brugte tekstiler, især hvis de er fra røg- og parfumefri hjem, og hvis de vaskes og luftes inden brug.
Kærligst

Rose

 

PS
Hvis du vil vide mere om bæredygtigt tøj, så tjek mine e-guides:
Bæredygtigt tøj til kvinder
Genbrug, styling og sy-selv 
Økologisk tøj til børn
Overtøj uden kemi

This Post Has 6 Comments
 1. Hvad er det for problemstoffer, der kan være i farvet økologisk tøj? Er det korrekt forstået, at du både anbefaler at købe konventionelt genbrugstøj fremfor “almindelig økologisk tøj” eller er det også frem for fx Gots økologisk tøj? Vh Louise

 2. @Louise – tak for spørgsmålet. Det er svært at svare præcist på, og det kommer også an på, om man vægter sundhed eller bæredygtighed/miljø højest. Ud fra et bæredygtigt synspunkt er det bedst at købe brugte tekstiler – allerbedst økologiske brugte tekstiler. Det er efterhånden muligt at finde dem, på dba.dk, trendsales.dk og forskellige køb og salggrupper på facebook med fokus på økologi. Sundhedsmæssigt vil et økologisk tekstil med en af de bedste certificeringer (f.eks. GOTS) nok være mest optimalt. Overtøj er et kapitel for sig 🙂 – jf. min guide “Overtøj uden kemi”
  http://rebeccapersson.com/overtoj-uden-kemi/
  Kærligst Rose

 3. Hej igen. Men hvad er det for problemstoffer, der kan være i farvet økologisk tøj? Jeg skriver ofte til forhandlere, så det er rart at vide, hvad man skal spørge om 🙂
  Jeg troede faktisk rent sundhedsmæssigt, at bare at tøjet (ikke overtøj) var økologisk og uden tryk, var det i orden, og det behøvede kun en vask før brug. Så jeg blev overrasket over det, du skrev. Men dejligt med kloge folk som dig 🙂
  Vh
  Louise

 4. @Louise – som sagt, der er forskel på, om tøjet er certificeret økologisk (det færdige samlede produkt) eller blot med økologisk dyrkede fibre. Der kan være en del forskellige kemikalier i tekstiler fra forskellige produktionsled. Jeg vil gerne vejlede dig nærmere specifikt inde på Grøn Stue – se grønstue.dk.
  Kærligst R.

 5. Hej 🙂
  (Tak for en god bog og blog)

  Du skriver at man skal undgå imprægnering. Findes der imprægneringstyper der er ok? Da jeg er tidl. hestepige (og nu mor )har jeg købt tons vis af imprægneringsspray og vaskemiddel med imprægnering og egentlig ikke overvejet konsekvenserne. De dækkener heste går med er bare NØDT til at være tætte. Og det samme gælder jo nu for flyverdragten men hvis den bliver vasket et vist antal gange vil den lække. De eneste typer vaskemiddel med imprægnering jeg kender indeholder desværre parfume og imprægneringsspray blev løsningen. Kan man få en udgave der er ok? Er der et alternativ?
  Mvh Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top