skip to Main Content

Grønne Stjernekvinder #2

Velkommen til #2 i min nye serie her på bloggen: Grønne Stjernekvinder.
Her kan du fremover møde skønne kvinder, som inspirerer til sund og grøn livsstil.

Jeg har glædet mig som – næsten – til juleaften for at præsentere Anja Dalby, hendes blogunivers og ikke mindst hendes helt unikke, meget omfattende og GRATIS guide til økologisk tøj for store og små!

Jeg vil varmt anbefale dig at tilmelde dig Anjas nyhedsbrev. I næste nummer udsendes sidste del af hendes økologiske tøjguide, hvor hun præsenterer et væld af links til lækre shops med økotøj til børn og baby. Jeg har haft en finger med i spillet….

Anja er endnu et af mine vidunderlige virtuelle bekendtskaber (ja, selv min skønne kæreste fandt jeg på nettet for snart 5 år siden)!
Anja og jeg mødte hinanden som økovenner hos Urtekram, og siden har jeg fulgt Anjas dejlige og livskloge blog Itsapalace.

Måske kender du allerede Anja fra dengang hun havde butikken og netshoppen Palace Design med økologisk modetøj til kvinder?

Anja er gjort af et ganske særligt stof. Økologisk stof, it is. Hun bobler af viden og kærlighed til økologiske tekstiler, så det er en fryd for økonørder som mig. Jeg har fået lov at kigge indenfor hos Anja, blandt andet for at finde ud af, hvorfor hun har lavet guiden, og om hun selv kun køber økologisk tøj?!

Anja Dalby
Alder: 36
Bopæl: Øko-andelssamfundet i Hjortshøj.
Familie/børn: Gift, 1 barn, Tue på 11 år.
Baggrund: Er både uddannet animator og skrædder, og har også et stort hjerte for det naturvidenskabelige.
Web: Itsapalace.com


Fortæl lidt om baggrunden for din økologiske tøjguide?
Da jeg blev uddannet dameskrædder i 2006, startede jeg mit eget økologiske tøjfirma. Jeg åbnede også en butik i Århus og netbutikken Palace Design. Her i foråret 2011 lukkede jeg det hele igen, fordi jeg kunne mærke, at der var ting i mit liv, jeg hellere ville fokusere og bruge min tid på. Nu havde jeg haft butik i 5 år, og enten skulle jeg ekspandere eller også skulle jeg lukke. Men fordi jeg har arbejdet med økologiske tekstiler så længe, så har jeg jo oparbejdet en kæmpe viden om emnet. Ikke kun om produktionen bag tøj, men også om hvilke mærker, som er tilgængelige, og hvor de kan købes.

Hvad er formålet med guiden?
Jeg startede med at lave Guiden Til Økologisk Tøj, fordi jeg i bund og grund synes, at det var ærgeligt, at min viden ikke kom ud til alle de forbrugere, som sidder og ikke kan finde frem til det tøj, der bliver produceret med hensyn til miljøet. Fordi jeg ved, hvor svært det kan være at finde rundt i øko-certificerings junglen og i nettets søgemaskiner.

Hvad er din personlige motivation for at lave guiden?
Guiden er kun lavet som en hjælp til dem, som mangler den, og af ren og skær ideologi. Det kan godt ske, at jeg ikke selv forhandler økologisk tøj længere, men jeg mener jo helt ærligt, at verden ville blive et bedre sted, hvis vi allesammen blev mere bevidste forbrugere og købte meget mere økologi.

Hvad har været det mest overraskende ved at lave guiden?
At der har været sådan et stort marked for den! Jeg har fået helt utrolig god respons på den og mange skriver, at det lige var det, de savnede. Og så har jeg fået så mange tips til butikker og mærker fra folk rundt omkring, mange vil jo virkelig gerne dele deres egne tips til deres yndlings økobutikker. Det har været så inspirerende at opleve, hvordan mange er virkelig engagerede i at gøre denne guide så god som muligt for alle. Virkelig fedt!

Har du også indtryk af, at folk har svært ved at finde hoved og hale i, hvad økologisk tøj er – og ikke er?
Ja, jeg fået så mange spørgsmål til tøj og produktionen af det, efter jeg er begyndt at sende min Guide ud på mit nyhedsbrev. Det gør mig glad, at så mange gør sig så mange tanker om tøjproduktion, og at de er gode til at stille så kritiske og relevante spørgsmål. Det er meget meget inspirerende, og så ved jeg også, at jeg har ramt ned i noget, som mange bekymrer sig og tænker over.

Hvornår og hvordan er du blevet interesseret i økologisk tøj?
Det blev jeg, da jeg var under uddannelse til skrædder. Da gik det op for mig, hvor naiv jeg havde været i min tilgang til mode – og tekstilindustrien. Jeg var nemlig meget økologisk i resten af mit liv, men når det kom til tøjet, så var mine indkøb styret af min forfængelighed og slet ikke af mine økologiske idealer, som det ellers var tilfældet med f.eks. mine madindkøb.

Hvordan var markedet for økologisk tøj dengang?
Jeg blev især interesseret i det økologiske tøj, fordi det talte til så få. Målgruppen var meget smal på det tidspunkt og folks bevidsthed omkring hvordan økologisk tøj var, var både meget konservativ og fordomsfuld. Fuldstændig sådan som jeg selv havde det. Det synes jeg var rigtigt spændende, fordi jeg under min uddannelse til skrædder kunne se, at sådan behøvede det ikke at være. Der kunne produceres masser af lækkert økologisk tøj, og fra mit synspunkt var det bare et spørgsmål om at få gjort folk bevidste om, at de kunne træffe andre valg, og så præsentere dem for det.

Hvorfor er økologisk tøj vigtigt for dig?
Økologisk tøj er vigtigt, fordi det er en virkelig stor miljøsynder, som i bund og grund er skabt af os forbrugere. Det er ganske simpelt vores krav om 3 t-shirts til 100 kr der gør, at nogle mennesker et andet sted på jorden bliver dødeligt forgiftede, føder børn med misdannelser og derudover har en virkelig kort levealder. For at bomuldsindustrien skal kunne følge med vores forbrug, så skal der skrappe midler til i form af nogle virkelig heftige pesticider. De pesticider er så giftige, at de for det første er forbudt at bruge i Vesten, og de smadrer ikke kun det miljø, de bliver hældt ud i, de ødelægger også de bomuldsbønder, som arbejder med dem.

Kan de så ikke bare droppe pesticiderne?!
Bomuldsbønderne bliver ligesom alle andre bønder presset i pris på deres afgrøder. De store aftagere af bomuld presser de enkelte bønder for at prisen ned. Det er ikke et unormalt scenarie, at en bomuldsbonde drikker sine egne pesticider for at begå selvmord, når de ikke længere kan få afsat deres bomuld til en fornuftig pris.For at få produceret så mange afgrøder som muligt og effektivisere landbruget, bliver der brugt meget kunstgødning og altså pesticider for at holde alle uønskede insekter væk.

Er det realistisk for bønderne at omlægge til økologisk produktion?
Ved at gå over til at producere økologisk bomuld, så undgår bønderne for det første at forurene det vand de selv og deres børn skal drikke, og de undgår at forurene og ødelægge deres egne kroppe. Prisen er god for økologisk bomuld, og bønderne får en meget bedre pris for deres bomuld. De penge, de sparer ved at lade være med at købe de dyre pesticider, svarer omtrent til det, deres udbytte går ned, når de går over til at dyrke økologisk.

Har det noget med mig som forbruger at gøre?
Ja!! Det kræver, at vi efterspørger økologisk bomuld i butikkerne for at flere begynder at producere det.

Kan mode godt rime på økologi for dig?
Mode er vigtigt for mig. Eller måske mere rigtigt godt design. Men designbranchen bliver for hul til mig, hvis der ikke ligger nogle motiver bagved, ud over at tjene penge. Jeg kan altså virkelig godt lide smukt tøj, men jeg får sværere og sværere ved at se det smukke i tekstiler, som på deres vej hen mod forbrugeren har forurenet og forpestet utrolig mange menneskers liv. Og at det så bliver ved med at gøre det, når forbrugeren får det på kroppen, mildner ikke mit syn på det.

 

Køber du kun økologisk tøj?
Ja. Når jeg har den viden jeg har om, hvordan konventionelt tøj bliver produceret, så ville det kræve, at jeg kunne slå hjernen virkelig meget fra, når jeg handler. Det kan jeg heldigvis ikke. Det svarer lidt til, hvis en økologisk landmand brugte Round Up i hans egen personlige have. Det hænger ikke sammen.

Arbejder du stadig selv med økologisk tøj?
Ikke længere, jeg forhandler kun økologiske tekstiler på min Etsy-side, og så sælger jeg også det, jeg kan nå at sy ind i mellem mine andre projekter.

Er økologisk tøj ikke lidt uchikt?
Engang synes jeg, at det, vi ofte forstår ved klassisk økologisk tøj, store, lidt uformelige stykker tøj af ubleget hamp, var uchickt. Og det var også en af mine motivationer for at bevæge mig ind i området. Jeg ville ganske enkelt gøre det lækkert at gå i økologisk tøj, ved at forhandle og producere det økologiske tøj i en stil, hvor alle kunne være med. Men nu, hvor jeg er blevet så miljøskadet af mit arbejde, så synes jeg faktisk også, at det “gamle” økotøj er fint. Det er ikke alle, som kan bære det lige elegant, men nogen kan, så de alligevel ser fantastiske ud.

Kan alle finde smart økologisk tøj i dag, uanset kropsform og pengepung?
Der så mange mærker nu, som producerer virkelig sejt og moderne økologisk tøj, så det er slet ikke noget problem at finde noget, som passer i ens stil eller pengepung.

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 6 Comments
 1. Meget spændende guide
  og tragisk billede 🙁 / historie

  Glæder mig til at se grundigt i den
  – håber også at der er bud på basis tøj til elefanterne og flodhestene 🙂
  er så træt af at de fleste mærker jeg har set stopper ved str 42 !

 2. @ Iben Tak!
  Jeg ved det faktisk ikke :think:
  F.eks. at Popushop undertøj har udvalget “S=36, M=38 og L=40” er måske ikke helt optimalt…. Eller også er størrelserne meget små!
  Prøv evt. at spørge Anja, tror hun har det store forkromede overblik 🙂

 3. Her kommer overblikket! Når det kommer til tøjstørrelser, som ligger uden for “det gængse” f.eks. str. 34 og 44, så laver de mindre designer dem sjældent. Og det er af den ganske simple grund at det for dyrt og for risikabelt at brænde inde med tøjstørrelser som det ikke er hovedparten af befolkningen som bruger. MEN derfor er det jo godt at nogle af de store tøjmærker, som H&M, også laver økotøj. De når nemlig bredere ud, og har bedre økonomi til at kunne producere de størrelser som kan være svære for de mindre mærker at lave.

  Jeg ved godt at ventetøj ikke er fedt at bruge, med mindre man venter sig, men H&M laver faktisk en del ventetøj i økobomuld. Det vi i dag forstår ved ventetøj, er ikke så “vente-agtigt” som det var tidligere og det kan i høj grad sagtens bruges af alle os andre uden babyer i maven.
  Håber det var svar nok Iben? Kh Anja

 4. Tusinde tak begge to
  fint med overblikket 🙂

  Jeg synes bare det er mærkeligt at man ikke laver 44 – 46 og 48
  – for det er der godt nok mange af dem jeg omgiver mig med som bruger.
  I gamle dag var man IKKE tyk når man brugte 44 – men det er man nu ( himler lige lidt )
  – men der findes jo robuste kvinder med brede skuldre eller hofter…

  Så jeg kigger uden om de små designere .

 5. Kære Iben, det jeg har hørt som forklaring på at vi er flere og flere som må bevæge os op i størrelserne, er at dem som laver standarderne for tøjets mål, ganske simpelt har lavet dem mindre. Hvilket er skørt, eftersom alle mennesker bliver større. Ikke tykkere, men større.
  Så det er ikke alle os som pludselig er blevet flere numre for store, der bliver rykket på tallene, flabet, men sandt. Jeg kender desværre ikke grunden, jeg har hørt mange mystiske teorier omkring det, man kan ikke sige at jeg kender sandheden desværre.
  Kh Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top