skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 44 – 2014: multivitamin til børn

Multivitamin til børn

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Allerførst vil jeg sige, at jeg er fuld af beundring over den lidenskab og omhu, du er i besiddelse af. Det er virkelig godt og gennemarbejdet materiale, du præsenterer på din blog. Og så har jeg endda kun set en brøkdel af det!

Jeg bruger dine opskrifter som stor inspiration i det daglige – og elsker at forkæle mine sønner (og jeg selv …) med de sundere søde sager.

Jeg har i flere år læst dine mails og din blog med stor interesse.

Nu er der imidlertid sket det, at min søn på 4½ år for 7 måneder siden fik to hjerteoperationer. Det gik godt – men han skal gå til kontrol resten af livet, primært da han p.g.a. en 2-fliget aortaklap har øget risiko for forsnævring af kropspulsåren (det var også en forsnævring, han blev opereret for – foruden et stort hul mellem hjertets forkamre).

Derfor er det nu endnu vigtigere, at give ham de bedste fysiske betingelser, for at han kan udvikle sig og blive sund og stærk. Men jeg føler ikke rigtig, at det er lægen, jeg skal spørge til råds vedrørende kosttilskud m.v. Derfor skriver jeg til dig i håb om, at du kan hjælpe mig rundt i kost/vitamin-junglen. Jeg aner nemlig intet om det – og synes ikke, at jeg har tid og overskud til at sætte mig vildt meget ind i det.

Indtil videre har vi prioriteret at give min store søn nogle behandlinger hos en kraniosakralterapeut, der bl.a. skulle afhjælpe dannelsen af arvæv. Det er rigtig vigtigt, da arvæv kan føre til en ny forsnævring på kropspulsåren, der hvor den er syet sammen, efter at de har skåret det forsnævrede stykke væk. Og selvfølgelig håber man da også, at de synlige ar bliver så pæne som muligt (jeg har købt ”Moa – the green balm” til at smøre arrene med). Men du har garanteret også et bedre bud på den slags.

Indtil videre har jeg på baggrund af dine anbefalinger købt Omega-3 fra Nordic Naturals (han og lillebror på 2 år får en halv teske hver morgen) samt Omnimini. Sidstnævnte er jeg dog lidt i tvivl om, hvilken dosis jeg skal give af? Der står 4 på pakken (og kun til børn over 4 år) – men du har vist anbefalet 2 stk (og også til børn på 2 år)? Endvidere er der bekymringen vedrørende hjertet, selv om han ikke som sådan har nogle begrænsninger/udfordringer i forhold til andre børn.

Og så var planen også at købe D-pearls stærk 38 mcg fra Pharma Nord – og give dem 1 af om dagen?

Jeg overvejer da også at melde mig ind i Grøn Stue – men da jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg kan følge dine anbefalinger til min ældste søn, ville jeg lige forhøre mig hos dig inden. Min mand er da også lidt skeptisk, da han jo tænker, man bør følge sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Heldigvis har de begge to altid spist godt – men det er jo bare ikke godt nok nu om dage.

 

SVAR

Kære E

Varm og stor tak for dine fine ord, det gjorde mig glad at læse!
Det er så meningsfuld at kunne inspirere via min passion.

Det lyder som en heftig omgang med din lille søn. Min ældste datter gennemgik for seks år siden en stor hjerneoperation pga. epilepsi, så jeg kan virkelig godt sætte mig ind i, hvor stor en udfordring det er for hele familien.

Du gør allerede en vældig stor og flot indsats for at støtte din søn. Husk at anerkende dig selv for det, og husk at give dig selv omsorg og pauser, så du ikke brænder ud.

Mht. ar, så vil jeg anbefale ren E-vitamin. Den kan du købe her hos urtegaarden.dk. Måske din lokale helsekost også har den – ellers kan de få den hjem. Den bruges sparsomt, så en lille flaske rækker langt.

Et alternativ kunne være Tamanu olie, som du kan købe her hos chleopatra.dk.
Den er dog lidt mere bøvlet, fordi den er grøn, så farven kan smitte af på tøjet.
Arganolie er også en mulighed.

Du spørger til vitaminer til børn.

Det er super, at du giver fiskeolie i form af Omega-3 fra Nordic Naturals. Fiskeolie i top kvalitet er efter min mening det vigtigste kosttilskud. Dosis er korrekt.

Omnimini doseres med fuld dosis, dvs. 4 stk. Dog halv dosis til børn 1-2 år.
Forvirringen kommer nok af, at den tidligere variant af Omnimini havde en anbefalet dagsdosis på 2 stk. Tabletternes indhold og størrelse er ændret.

D-pearls, her anbefaler jeg dem på 20 mcg, som gives således:
Børn 1-2 år: 1 stk. 2-4 gange om ugen
Børn 3-5 år: 1 stk. hver anden dag
Børn 6-12 år: 1 stk. hver eller hver anden dag
D-vitamin tages sammen med fiskeolien.

Du kan godt bruge dem op, du har købt, så giver du dem blot i halv dosis af det, jeg har skitseret her. Anbefalingen forudsætter, at barnet får den anbefalede dosis af en af de multivitaminer, som jeg anbefaler (disse indeholder også D-vitamin).

Du finder mine grundige anbefalinger om vitaminer og mineraler til børn HER.

Jeg er helt enig med dig i, at det ville være herligt, hvis man bare kunne spise en almindelig varieret sund kost, og så var man fuldt dækket med alle vitaminer og mineraler m.m. Sådan forholder virkeligheden sig bare ikke.
Og Sundhedsstyrelsens anbefalinger om dagligt indtag af vitaminer og mineraler lever efter min mening ikke op til moderne holistisk viden om ernæring.

Jeg tror, at din mand vil finde nyttig viden og indsigt i dette (lange!) indlæg fra min blog.

Du kan sagtens bruge Grøn Stues anbefalinger til din ældste søn også. Jeg anbefaler dog altid, at man for en sikkerheds skyld dobbelttjekker med lægen, hvis man indtager medicin eller andre særlige forhold gør sig gældende.

Jeg tænker, at det levende og varme fællesskab blandt Grøn Stues mødre kunne være en vigtig kilde til støtte og opløftende energi for dig.
Du er i hvert fald hjertelig velkommen til at prøve Grøn Stue af – man kan nøjes med at købe en måned ad gangen.

Jeg håber, at mit svar har gjort dig klogere på multivitamin til børn.

Kærligst

Rose

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
 1. @Louise – ja, som udgangspunkt.
  Det hele hænger dog sammen.
  Jeg anbefaler min guide om kosttilskud inde på Grøn Stue.
  Kærligst Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top