skip to Main Content

Hvordan får I råd til økologi?

Forleden dag, da jeg skulle hente min yngste datter i dagplejen, sagde en af de andre forældre til mig:

”Aj, jeg synes bare det er så flot, at I giver jeres barn økologisk madpakke med. Er det ikke svært at få råd til at købe økologisk?”

Og så måtte jeg jo sige tak. Og jo – for gu’ er det svært!
Nej, vi kommer ikke på udlandsrejser.
Ja, vores biler (ups, vi har to) er tudsegamle (mere ups, og ikke engang specielt miljøvenlige).
Ja, vi bor i bindingsværk med stråtag, men her er sindsygt fodkoldt.
Ja, jeg bruger ekstremt meget tid på at tjekke de produkter, jeg køber, for giftkemi.
Nej, vi har ikke fjernsyn, men jeg sidder klistret til mac’en dagen lang og aftenen med.
Ja, vi køber 100% økologisk.
Ja, vi spiser vegetarisk til aftensmad året rundt (det hjælper meget på madbudgettet).
Nej, vi drikker ikke vin og øl mere end et par gange i kvartalet (det hjælper også meget).
Nej, der er ikke noget take away herude (det hjælper rigtig meget).
Ja, jeg ligner en økotrold i gummistøvler.
Men jeg vil ikke bytte. Især ikke fordi der ser sådan her ud næsten lige udenfor:

Så smukt

Her kan du få alle mine bedste tips til at leve 100% øko uden at flænse dankortet.

Og nu skal jeg skovle sne. Meget sne.
Hvad gør I for at få råd til økologi?


Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 5 Comments
 1. Vi lever næsten hundrede procent økologisk: Altså fra vatrondeller og ørepinde over mad til børnetøj. Mit svage punkt er legetøjet, der hovedsageligt består af LEGO og min egen garderobe ….. Og vores bil der ikke har partikelfilter, men snart skal udskiftes :-(. Til gengæld flyver vi så godt som aldrig og smider sjældent væk, sparer på vand og varme, får kun kød i weekenden eller meget lidt i hverdagene …

  Hvordan vi får råd?

  Vi har ikke råd, og har altid kraftigt overtræk på kontoen. MEN vi VIL leve økologisk og da alle vores penge går til mad er der ingen dyre restaurentbesøg, ikke mange rejser, ingen caféture, ingen købemad …..

  Men jeg bruger en del penge på LPer og bøger …..

  Jeg vil ikke bytte med anden livsform og kan mærke hvordan det trækker mere og mere i mig for hele tiden at udvide øko-territoriet og få endnu mere fairtrade og bæredygtighed og økologi ind i livsfæren …..

  Det der er sværest er at finde information og produkter og viden, synes jeg 🙂

  Kh.

 2. @ Katrine – den med tøjet kan jeg godt kende. Til min ældste datter er det noget nær umuligt at opdrive økologisk tøj str. teenage, ikke engang på det favre internet. Det er simpelthen ikke til at sælge – påstås. Til mig selv… jo, basistøj er ved at være muligt, men – hånden på hjertet – det er bestemt ikke altid hverken smukt eller velsiddende, og da jeg er ret kræsen med pasform og farver – hmmmm så er det svært. JEg har været heldig at finde nogle gode genbrugskøb på trendsales.dk, men det er altid et sats, fordi man ikke kan prøve det. Og vi er ude i overflodssfæren her, for jeg HAR jo i princippet nok tøj. I princippet altså.
  TIl gengæld er der ingen problemer i at få økologisk børnetøj, men nyindkøb er (desværre) sjældent nødvendige, da vi arver i bunkevis – plus at jeg har gemt min ældste datter tøj. Der er altså 10 års tøjdepot. Det fylder!!!!!
  Og ja, det tager voldsomt meget tid at undersøge produkter, jeg ved det 😉

 3. Super fint billede – så er det dejligt at bo på landet.

  Enlig mor i 16 år – først på su – på kontanthjælp -så på dagpenge efterfulgt af elendigt job-og nu lidt bedre job. og vi har i alle disse år primært købt øko.

  Jeg ryger ikke
  men drikker moderat 😉 og spiser lidt for meget chokolade
  Vi er meget sjældent på store udlandsrejser
  vi bor i et koldt gammelt hus- fælder selv meget af vores brænde = billig varme..når den ikke er dækket af sne.

  Laver AL mad fra bunden- dvs ikke noget med at købe rugbrød, pålæg , småkager( med mindre det er irmas dyre Duchy 😉 )desserter, majonæse, ingen færdig retter

  Holder høns selv- mine æg koster max 1, 5 kr i økofoder det er biligt i forhold til købe æg.
  Dyrker køkkenhave især krydderurter, salat og dyre køkkenurter som asparges og artiskokker er billige at dyrke selv.
  har mange frugttræer og buske – plukker i naturen.

  Jeg prioriterer hvad jeg køber økologisk
  ALT mælk, smør, og mel, gryn etc er øko
  Hvis der sniger sig gris i kurven er det også altid øko – undtagen bacon da det er så sindsygt svært at få hernede stabilt.
  Alt mit kød er ikke øko
  – men så er det græsopdrættet fra lokale små bønder og det er næsten lige så godt og på nogen punkter bedre end industri økologi.

  Grøntsager og frugt – det er uhyre sjældent at det ikke er øko- men det sker at jeg køber et dansk knoldsellerihoved- lidt dansk salat, aguk etc -fordi jeg bliver ræt af at vente på at årstiderne har det i deres kasse.

  Tøj – ja vores tøj er en joke- mine vinterstøvler er 6 år gamle ( og nu giver de op)
  Min datter har klart et større forbrug af tøj og der er ikke meget der er øko- lidt basis t shirts og underbukser og lidt nattøj- det er svært med teenagere.
  Og som mor i størrelse 46 ville jeg egentlig gerne købe lidt øko tøj til mig selv NÅR jeg køber tøj… men der findes ikke meget i min størrelse- wonder why ??? kun str 38- 42 skal ha øko tøj.

 4. Nå, nu skrev jeg lige en kommentar men kom til at lægge den under billedet til indlægget i stedet :o)

 5. Tak for alle de mange tips. Sikke nogle seje damer vi har her!!
  Dorte, jeg bringer lige dit spændende indlæg her:

  Sikke en smuk udsigt.

  Når det kommer til mad, så køber vi 90-95% økologisk. Der er stadig ting, som ikke fås økologisk (f.eks. skumjulemænd 😮 ), og der er situationer, hvor jeg af en eller anden grund vælger den økologiske variant fra.

  Hvordan får vi råd? Det handler om prioritering, planlægning og erfaring.
  Prioritering:
  Dette er nok det vigtigste imo. Når jeg snakker madbudgetter med mine ikke øko-venner, kan jeg høre, at vores madbudget ikke er højere – faktisk ofte lavere selvom vi køber okø. Vi er bare enormt bevidste om, hvad vi køber og hvad vi ikke køber. Vi vælger meget fra men lider bestemt ingen afsavn.

  Vi spiser ikke særlig meget kød og når vi spiser kød er det små portioner med meget tilbehør. Til gengæld er det godt kød vi spiser.
  I det hele taget laver vi ikke voldsomt store portioner mad. Vi bliver selvfølgelig mætte, men vi overspiser ikke.
  Vi drikker vand til stort set alle måltider (det er nu mest fordi det er sundest og det vi bedst kan lide).
  Vi spiser efter årstiden, da årstidens frugt og grønt er billigst (og bedst).
  Vi spiser mange tunge grøntsager/rodfrugter, da de er sunde, lækre, billige og indeholder mad nok til mange måltider.
  Vi spiser også mange bønner og linser som også er billige, smager dejligt og mætter godt.
  Jeg bager selv vores rugbrød og en del andet brød (men bruger ret dyre råvarer, så der er vist ikke den store besparelse her)
  Vi laver alt fra bunden – måske ikke alt men næsten.
  Vi køber aldrig færdigretter.
  Jeg prøver så vidt muligt at handle lokalt. Nu er vi så heldige at bo tæt på Krogerup avlsgaard, som dyrker en masse selv og sælger det billigt, når de har rigelige mængder.

  Planlægning:
  Jeg laver madplan hver uge og handler ind efter den. Jeg tager udgangspunkt i det, vi allerede har i køleskabet, så der skal indkøbes så lidt nyt som muligt.
  Jeg handler (med få undtagelser) kun ind en gang om ugen, hvor indkøbslisten følges slavisk. Det er tydeligt at se, at spontane indkøbsture er meeeget dyrere.
  Jeg læser tilbudsaviser på nettet og noterer ned, hvem der har hvilke økovarer på tilbud (kun dem jeg skal bruge).

  Erfaring:
  Jeg er også sådan en der er 100 år om at handle ind, fordi jeg skal læse samtlige deklarationer og gerne går i mange butikker.
  Det betyder, at jeg efterhånden kender butikkerne og deres udvalg ret godt – og det kan spare penge. Jeg ved hvilke basisvarer de altid har i Netto og at de er billigst her. Jeg ved hvilke varer jeg skal i Irma efter og hvilke varer der jævnligt kommer på tilbud. På den måde er der mange ting jeg aldrig køber til fuld pris fordi jeg venter til næste gang, de kommer på tilbud.

  Mht. tøj, så køber jeg meget økologisk tøj til mine børn. De går ikke udelukkende i økologisk tøj, men det er primært det, jeg går efter. Sekundært noget der er blomstermærket. De har også arvet en del.
  Jeg har tilmeldt mig nyhedsbreve hos nærmest alle økotøj-netbutikker og ved derfor, hvornår der er tilbud. De fleste sider har også udsalgssektioner, hvor man kan finde sidste sæsons tøj ret billigt. Så selvom jeg har købt meget af det dyre okøtøj, så er det sjældent købt til fuld pris.
  Basisbluser kan man købe billigt og øko hos H&M og supermarkederne kan også have noget billigt.

  Til mig selv er jeg også blevet mere og mere opmærksom på at kigge efter økotøj sevom det stadig er begrænset, hvad jeg har (og det er ikke min højeste prioritet). Jeg har fundet noget billigt hos H&M og Vera Moda, men udvalget er endnu meget begrænset. En del af mit amme-, graviditetstøj er også øko. Der findes jo rigtig lækkert økotøj til voksne hos f.eks. Shungifu, men det er meget dyrt og ikke lige der jeg jævnligt opdaterer min garderobe. Men jeg kigger altid forbi til udsalget.

  Jeg er aldrig blevet god til genbrugsbutikker. Jeg bliver altid imponeret over hvad andre kan finde derinde. Jeg finder aldrig noget, så jeg er holdt op med at komme der. Måske jeg prøver igen på et tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top