skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 40 – 2014

SPØRGSMÅL

Hej!

Jeg følger interesseret med i dine nyhedsbreve og lidt i din blog, og har i forbindelse med dit indlæg om fisk undret mig over, hvorfor du (så vidt jeg kan se) ikke har nævnt vegetabilske, fiskevenlige alternativer til DHA og EPA, som fx omega-3-olier fra alger? Jeg har selv brugt Opti3 Omega-3, som jeg bestiller fra Storbritannien, men jeg har set, at Nordic Naturals (som jeg kan se du anbefaler ellers) faktisk også har et produkt med omega-3 fra alger, som kan købes i Danmark.

Grunden til, at jeg undrer mig, er nok, at jeg selv har prøvet at undersøge, om det er ‘lige så godt’ som fiskeolie, og ikke kunnet finde nogen ulemper ved denne type omega-3. Til gengæld synes jeg som gravid, at det er dejligt, at jeg ikke skal bekymre mig om tungmetaller og toxiner, og at det samtidig er bæredygtigt (så vidt jeg har kunnet finde ud af!). Men det kan jo være, jeg har misset noget?

Håber du får tid og lyst til at svare, hvis det passer ind!

Vh

Anni

 

SVAR

 

Kære Anni

Tak for dit spørgsmål ang. vegetabilsk omega-3 fiskeolie. Det var et rigtig godt spørgsmål.

Som udgangspunkt vil jeg anbefale fiskeolier eller levertran i højeste kvalitet, dvs. mærkerne Nordic Naturals eller Green Pastures.

Hvis du meget gerne vil undgå fiskeolie, f.eks. hvis du er vegetar, så er lige netop Nordic Naturals algeolie ”Algae Omega 3” faktisk et okay bud. Normalt er problemet med algeolier, at det er en meget syntetisk proces at udvinde olien fra algerne (bl.a. bruges hexan) og produkterne er desværre ofte harske, dvs. gør mere skade end gavn. Algeolier i modermælkserstatning kan give nogle babyer fordøjelsesproblemer.

Der findes også hørfrøolie med vegetarisk DHA fra alger, men mængderne af fedtsyrerne DHA og EPA er ret små, sammenlignet med fiskeolie, og kvaliteten er ikke lige så god.

Men lige netop Nordic Naturals har meget høje standarder for deres produktionsmetoder og nævner specifikt, at der ikke bruges hexan, og at produktet er GMO-frit. Jeg har også konsulteret Grøn Stues ekspert Maja Kirkegaard, ph.d. i miljømedicin, og hun giver et forsigtigt ja til algeolien fra Nordic Naturals som en plan B, hvis man ikke vil vælge de produkter, jeg nævnte i begyndelsen.

Der vil sandsynligvis ikke være færre miljøgifte m.m. i algeolien sammenlignet med de andre nævnte produkter. Nordic Naturals benytter desuden bæredygtigt fiskeri.

Hvad angår indholdet af EPA og DHA, så vil 2 kapsler af Nordic Naturals algeolie lige knap og nap svare til 2 kapsel af det produkt, som jeg normalt anbefaler – det hedder simpelthen ”Omega-3”. Så du kan evt. tage 2 kapsler hver anden dag og 3 kapsler de øvrige dage for at ramme et fornuftigt niveau af EPA og DHA. Se derfor bort fra den anbefalede daglige dosis på pakken.

Kærligst
Rose

 

This Post Has 3 Comments
 1. Må jeg have lov at komme med en abfelaling her? Jeg var selv bekymret for de fordømte tungmetaller, og det hjælper heller ikke at medierne ikke snakker om andet. For at være på den sikre side tager jeg kosttilskuddet Chlorella (http://www.naturoghelse.dk/shop/chlorella-spirulina-136c1.html), som består af ferskvandsalger, der skulle være det mest effektive produkt til at rense kroppen for tungmetaller. Så er tippet givet videre. Ps. Du kan sagtens tage det sammen med fiskeolie.
  /Mette

 2. @Mette – tak for din kommentar. Jeg fraråder imidlertid Chlorella og andre udrensende/detox-produkter og diæter til gravide, wannebe-gravide og ammende. Det forhøjer niveauet af miljøgifte i blodet, og det kan give baby livsvarige men. Det gælder også marietidsel, grøn og hvid te m.m. (med mindre man har drukket grøn/hvid te daglig i en lang periode inden babymaking).

  Maja, som er ph.d. i miljømedicin og rådgiver på min inspirationsportal Grøn Stue, skriver:
  “Hvis man har gjort noget af ovenstående (indtaget chlorella, drukket grøn el. hvid te el. te af marietidsel, red.) i mange år, inden og under graviditet er det fint, sålænge det stadig er samme mængde man får indenbords, feks to kopper grøn the dagligt. Dog kan alger indeholde tungmetaller, OG forsøget blev lavet på japanske kvinder, og derfor kan vi ikke sammenligne. Der er stor risiko ved at pille ved kroppens afgiftnings system under graviditeten. Det er ikke noget jeg vil anbefale nogen, da fosteret kan få livs varige men af det, hvis man reagerer anderledes end standard. Hvis der nu kommer 10 store undersøgelser i fremtiden, lavet på europæiske kvinder, kan det muligvis være. Men inden graviditet, kan man sagtens forsøge sig, bare man husker at stoppe min. 3 md inden graviditet, og egentlig helst 6 md. Man skal dog også overveje, at kost tilskud ikke er særligt godt kontrollerede, og derfor kan man være uheldig at købe noget der er ret forurenet.. “Very little control exists over the composition of these products, which could be contaminated with a number of agents including heavy metals and certain radioactive isotopes. The monitoring system of continuous surveillance of contaminant content in food and pharmaceutical products is crucial for consumer protection and facilitates international trade (Kuhnlein and Chan, 2000).”
  Kærligst R.

  1. Hej,

   Tak for oplysningerne. Hvordan er anbefalingen i forhold til manden. Er det i orden at udskille tungmetaller med chlorella og andet udrensende for at optimere fertiliteten mens man prøver at blive gravid?

   Venlig hilsen,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top