skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 44 – 2011: De bedste kosttilskud til graviditet

De bedste kosttilskud til graviditet

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Jeg bruger din hjemmeside meget og har også din bog “Baby 100% Naturlig uden tilsætning” og har brugt den rigtig meget. Vi overvejer om vi skal have nr 3 og jeg synes at jeg har læst et sted på facebook eller herinde at de enten har skrevet eller er igang med at skrive en bog til gravide, “Naturlig sund gravid”. Er det rigtig? Og hvor og hvornår kan jeg købe den.

Jeg er i tvivl om hvilket tilskud jeg skal tage for at forberede min krop til en sund graviditet for at gøre det bedste. Overvejer Baby me now fra Solaray. Tager på nyværende tidspunkt cal-mag 1:1 med d-vitamin fra Solaray men den indeholder persille og det har jeg læst at man ikke må tage når man er gravid. Jeg er ellers så glad for dem. Er det noget jeg kan læse om i din bog om gravid?

Mange tak for en fantastisk bog og hjemmeside

Med venlig hilsen M

PS
Kan man ikke få for meget zink når man er gravid og ammer og hvordan ved man om man får for meget?


SVAR

Kære M

Mange tak for dine spørgsmål. Jeg er rigtig glad for at høre, at du får brugbar inspiration fra både min blog og min bog BABY, herligt!

Jo, det er helt rigtigt, jeg planlægger en e-guide om, hvordan du bliver naturligt sund som gravid. Jeg skal nok løbende fortælle, hvordan den er klar.

I e-guiden kommer jeg til at gå meget i dybden med kosttilskud til gravide. Det bliver lidt for omfattende at komme ind på det hele her i brevkassen, blandt andet fordi der er flere individuelle forhold, som jeg synes, man skal tage højde for.

Du spørger til, hvilke kosttilskud du kan tage for at forberede din krop til en sund graviditet. Det er rigtig godt tænkt!
Du finder en god oversigt med de vigtigste punkter her i dette tidligere brevkassesvar.

Du kan godt bruge Baby-Me-Now, men når man kigger på indhold i forhold til pris, vil jeg personligt foretrække at tage andre gode multivitaminer og supplere med andre tilskud.

Forud for en graviditet er tilskud af folinsyre rigtig vigtigt, 400 mcg, mærket er ikke så vigtigt her.

Derudover ville jeg tage C-vitamin, selen og E-vitamin.
Under graviditeten – og måske også før – aboslut zinktilskud!

Måske har du læst mit blogindlæg om zink?
Alt kan overdoseres, men 25-40 mg zinktilskud (alt i alt, tjek multivitaminens indhold) for gravide og ammende er ofte nødvendigt.
Tilskud i doser over 100 mg over længere tid kan være problematisk.
En almindelig kost indeholder typisk kun 2/3 af ADT på 15 mg zink. Og ADT er ikke ligefrem en optimal dosis.
Du kan også tage zinktesten, som du kan købe her.
Testen er ikke 100% pålidelig, men kan give et fingerpeg.
Det er langt hyppigere, at gravide får for meget jern (og for lidt zink).

De små mængder persille i Cal-Mag 1:1 Citrate med D-vitamin fra Solaray skal du absolut ikke være bekymret over.
Vælg gerne den nye variant med tilsat K2-vitamin.

Generelt kan gravide sagtens spise det grønne drys på maden, det er faktisk ret sundt. Den eneste forsigtighed omkring persille til gravide går, så vidt jeg ved, på at undgå medicinsk brug (altså gentagne, store doser) af persille i forbindelse med urinvejsinfektioner og lign.

Måske vil du også få nyttig viden i dette blogindlæg om grøn og hvid te samt kaffe under graviditet.

Jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig lidt på vej og ønsker dig alt godt for en kommende graviditet!

Kh
Rose

PS
I min medlemsklub Grøn Stue kan du få hurtigt svar på DINE spørgsmål i min brevkasse i medlemsforum.

På Grøn Stue får du hver måned en ny e-guide med nyttige tips til, hvordan du nemmest får et sundt barn. Og fede rabatter!
Medlemmerne har adgang til samtlige mine e-guides til en samlet værdi over 6.500,00 kr.

Klik her for at høre om alle dine medlemsfordele.

This Post Has 6 Comments
 1. Jeg vil altså ikke f ortsætte med omnimin som jeg normal tager pga a-vit indholdet. Hvis man kun spiser en tabl. Dagl. Kan jeg måske se det men jeg tager altså 3.Jeg bruger solaray baby-mé now det minder mest om hvad jeg plejer at få. Tage dog 4 tabl. For at få samme dosis, mine doser er sammensat af en enæringsterapeut, så er helt individuel. Vil bare sige at omnimin ikke altid er løsningen..

 2. Kære Frk. Løvetand

  Tak for din kommentar. Ja, det kan jo være meget individuelt, hvilke kosttilskud, der lige præcis passer til den enkelte.

  Når jeg ikke er oppe og ringe over Baby-Me-Now, så hænger det sammen med, at jeg har kigget meget grundigt på alle indholdsstofferne, sammenlignet med bl.a. Omnimin og samtidig kigget på prisen pr. dagsdosis. Det hele har jeg sammenholdt med de doser af vitaminer og mineraler, som reelt er passende for en gravid – sådan rent gennemsnitligt, og afhængigt af, hvor i graviditeten, vi er. Se, allerede her er der mange bolde i luften.

  Baby-Me-Now, en dagsdosis på 3 stk., se det lyder jo umiddelbart af mægtig meget. Men det skyldes, at Baby-Me-Now har et ret højt indhold af calcium og magnesium, og det er mineraler, som “fylder” meget i volumen.

  Til gengæld er den – sorry to say – faktisk ret lav på en hel del vitaminer og mineraler. Også nogle af dem, som er vigtige for en gravid.
  Jeg savner C-vitamin, D-vitamin, selen, jod (der er faktisk slet ikke noget jod!), selen, E-vitamin, zink og B6 i høje nok doser.

  Går jeg i dybden med at sammenholde indholdet i Omnimin med Baby-Me-Now, så er det tætteste match faktisk – overraskende nok! – 1 stk Omnimin mod 4 stk. Baby-Me-Now. Omnimin ligger dog stadig højere end del steder. Baby-Me-Now er (selvfølgelig) noget højere på calcium og magnesium (måske endda for høj).

  Der er altså MEGET langt fra mængderne i 3 Omniminer ned til 4 Baby-Me-Now (undtagen på calcium og magnesium samt folinsyre)!

  Derfor forstår jeg ikke dét, du har fået anbefalet. Det er i hvert fald ikke samme dosis, du får.

  Til gengæld koster 1 Omnimin kun fra 0,80 kr., hvor 4 stk. Baby-Me-Now koster fra 4,92 kr.
  Og selv om du går ind og supplerer Omniminen med calcium og magnesium i top kvalitet (halvdyrt) samt folinsyre (kun 20 øre dagligt), så vil den stadig være adskillige kroner billigere om dagen, sammenlignet med, at du skulle udligne manglerne ved Baby-Me-Now med diverse supplementer (selen, E-vitamin, C-vitamin, B6 og jod).

  Både Omnimin og Baby-Me-Now skal desuden suppleres med zink og D-vitamin, så her vil udgiften være den samme for begge.

  Så er der A-vitaminet. Jeg ved godt, at det er omdiskuteret. Men læge Irene Hage (hende fra BABY, hun er videreuddannet på et Universitet i USA inden for ernæring og sundhed) hun siger, at gravide i princippet kan tage (hold nu fast!) 3.000 – 7.500 mcg A-vitamin, men at man hellere må holde sig på den sikre side med 1.500 – 2.400 mcg.

  2 Ominiminer indeholder 1.500 mcg, 3 ditto indeholder altså 2.250 mcg.
  Til sammenlignning indeholder 3 Baby-Me-Now (anbefalet dagsdosis) 600 mcg, 4 stk således 800 mcg A-vitamin.

  Der er altså ikke noget problem i at tage 2 Omniminer som gravid i forhold til A-vitamin.

  Jeg sidder og nørder med det her til den store guldmedalje i forbindelse med min kommende gravid-e-bog. Der vil jeg nemlig (blandt meget andet) sammensætte det mest optimale kosttilskudsprogram til gravide, hvor jeg kigger på kvalitet i forhold til pris.

  Indtil videre gør jeg det i min Personlige Rådgivning om kosttilskud, baseret på individuelle vurderinger.

  Jeg håber, at du kunne bruge min kommentar. Måske har den forvirret på et højere plan, men det er nu engang lidt komplekst.

  KH Rose

 3. Kære Rose,
  mange tak for indlæg. Jeg tager normalt 125mg tilskud E vitamin om dagen, men er stoppet efter jeg er blevet gravid. Kan man godt indtage en sådan dosis eller er den for høj for gravide?
  Bedste hilsner og tak,
  Maria

  1. @Maria – tak for dit spændende spørgsmål om maks. indtag af E-vitamin for gravide. Det kan jeg ikke umiddelbart svare på, da flere faktorer spiller ind. Men jeg vil gerne undersøge det nærmere for dig. Så skal du blot benytte en af mine rådgivningsmuligheder:
   For at gøre det så retfærdigt som muligt, er der disse to muligheder:

   * Fredagsbrevkassen på min blog. Bemærk, at den aktuelle ventetid er cirka 7 uger, da brevkassen er meget efterspurgt.
   Spørgsmål og svar offentliggøres på min blog. Du nævnes blot med fornavn. Det er gratis.

   * Min brevkasse i min online medlemsklub Grøn Stue, som du kan bruge frit og ubegrænset. Der er som regel svar fra dag til dag på hverdage.
   Hvis du melder dig ind, skal du blot stille dit spørgsmål igen inde på Grøn Stues medlemssider eller tilhørende facebookgruppe.
   Læs mere her om Grøn Stue: https://rosemaimonide.com/groen-stue/

   Lad mig blot høre, hvad der passer dig bedst.

   Kærligst
   Rose

   1. Kære Rose,
    Mange tak for svar, jeg tilmelder mig grønstue og skriver derinde.
    Bedste hilsner,
    Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top