skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 9 – 2014

SPØRGSMÅL

Hej Rose 

Jeg står og gerne vil have et barn sammen med min mand. Vi er næsten kun lige begyndt på rawfood livsstilen og det er vores intention at blive 100% raw med tiden.

Jeg ved desværre ikke hvordan og hvorledes at være raw og gravid, ved du noget om hvad jeg ska være ekstra opmærksom på, hvilke kosttilskud jeg skal tage osv osv???

Jeg håber virkelig at du kan hjælpe mig så jeg kan få en sund graviditet. 

De varmeste hilsner

S

 

SVAR

Kære S

Tak for dit spørgsmål om raw food og optimal kost til kommende gravide.
Det er rigtig fint, at du og din mand tager bevidste valg omkring jeres kost og livsstil, især i forbindelse med babymaking og graviditet.

Det er jo svært at sige, hvilken kost, der passer bedst til lige netop jer. Det er meget individuelt, og i sidste instans handler det om at mærke efter. Behovet hos den enkelte kan svinge meget, og mange faktorer spiller ind.

Min holdning til raw food er, at der er virkelig mange skønne elementer i, selvfølgelig især den store mængder grøntsager og fokus på rene sunde råvarer uden dikkedarer. Mange mennesker oplever stor helsemæssig forbedring med raw food, fordi de får sund og højvital mad af rene råvarer, masser af frugt og grønt, sundt fedt fra nødder, frø, mandler og kerner, spirer m.m.
Man undgår fastfood, junk, højproduceret mad, brød, gluten, uhensigtsmæssigt forbrug af mælkeprodukter, sukker og andre uhensigtsmæssige afhængigheder ifht. mad m.m.
Alt det i sig selv vil for de fleste give et stort sundhedsmæssigt løft.

Jeg vil også, lidt provokerende sige, at raw food er skønt, når bare det kombineres med animalsk protein og fedt  …
Ja, så er det jo ikke striks raw food længere.

Ingen naturfolk har levet vegetarisk eller vegansk. Der har altid indgået animalske fødevarer i en eller anden forstand, heraf i øvrigt altid en del af dem rå.

Naturfolk havde særlige kostforeskrifter for kommende forældre, gravide og ammende mødre samt børn; alle blev tilbudt en særlig nærende kost bestående af blandt andet indmad, skaldyr, æg eller ekstra godt sommersmør, som blandt andet indeholdt vitaminerne A, D og K2.

Du kan læse mere om dette meget spændende emne her hos mkittekat.

Jeg vil derfor råde dig som gravid eller kommende gravid til at tage udgangspunkt i ”real foods”, altså ægte mad af rene råvarer.
Du kan læse meget mere i mit tema Real Foods for Begyndere, som udgives 1. marts 2014. 


Jeg er også stor tilhænger af at spise varieret og at hver enkelt mærker efter, hvad der føles rigtigt.
Variation handler også om tilberedning, så i min verden er det ikke optimalt kun at spise rå fødevarer, men at kombinere de rå grøntsager med det let tilberedte, f.eks. dampede, bagte, braisserede osv.

Animalske produkter som æg, kød og fisk indeholder næringsstoffer, som er helt essentielle for en sund graviditet med så få gener som muligt.

Det bliver lidt for omfattende her at give en komplet oversigt over kosttilskud til dig som gravid, men du kan finde alle mine anbefalinger om kosttilskud, både til voksne, børn og gravide, inde på Grøn Stue, hvor jeg også tilbyder ubegrænset personlig rådgivning i min brevkasse.

Grøn Stue finder du også mine anbefalinger om sundt fedt, og det er enormt vigtigt, især i forbindelse med graviditet. 

Her vil jeg nævne det allervigtigste, nemlig fiskeolie i optimal kvalitet, jeg vil anbefale 1 tsk. dagligt af Omega-3 fra Nordic Naturals.
Som sunde olier anbefaler jeg primært kokosolie og olivenolie, begge i koldpresset urafffineret og meget gerne økologisk kvalitet.

Som gravid og kommende gravid er det meget vigtigt at undgå/begrænse fede fisk og rovfisk. Se hvilke fisk, du trygt kan spise, her i min Fiskehitliste.

Alt det bedste til dig! 
Kærligst R

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top