skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 36 – 2014: madopbevaring

Fredagsbrevkassen Uge 36 – 2014: Madopbevaring

Madopbevaring

SPØRGSMÅL

Kjære Rose!

Tusen takk for min fantastiske bok “baby” . Det er vår bibel!

Selvom vi har fulgt den slavisk har vår pode dessverre fått allergier, eksem og melkeintoleranse allikevel, men det kunne jo vært mye verre.

Dette er ikke mitt spørsmål, men jeg tenker på i forhold til hva vi lager og oppbevarer mat i. Hva synes du om Tupperware. Produktene er frie for BPA, men dog.. Hva er din mening?

Beste hilsener Lone fra Norge.

 

SVAR

Kære Lone

Tusind tak for de fine ord om min bog BABY, det er jeg meget glad for! Ja, som du selv er inde på, vi kan gøre meget for at forebygge og lindre sygdom, men vi kan ikke “bestemme” det hele, og der kan på flere planer være andre forhold, som spiller ind. Jeg er sikker på, at du gør det fantastisk godt!

I forhold til dit spørgsmål om madopbevaring. Tupperware har ikke ønsket at oplyse nærmere om deres produkter og plasttyper. På den baggrund kan jeg principielt ikke anbefale dem. Omvendt er det nok ikke så sandsynligt, at de er hverken værre eller bedre end andre kvalitets-plastbøtter. Men det vides ikke med sikkerhed. 

Generelt er der en risiko for, at plast indeholder additiver med østrogenlignende effekt. De kan have en afsmittende virkning på især fede, sure og varme fødevarer. Det er ikke på niveau med f.eks. ftalater, der er meget værre.
Et evt. indhold kan desværre ikke oplyses fra producenterne – de er sågar sjældent klar over problematikken.

En undersøgelse for nogle år tilbage afslørede, at de fleste plastemballager til fødevarer afsmitter små mængder kunstige østrogener (en ret omfattende test) – men det er meget lidt mængdemæssigt.

Stoffet Bisphenol A (BPA) er den absolut mest kendte af disse additiver. Men den har kusiner og fætre – de hedder BPS, BPF og BPSF mfl. De minder også meget om BPA i virkning.

Jeg anbefaler ubetinget glasbøtter! Det er især vigtigt med glasbøtter til varm mad, sur eller fed mad. Undgå generelt helst at lade maden være i direkte kontakt med låget ved opbevaring.

Ikea har Förtrolig glasskåle med plastlåg i fire størrelser til helt fair pris!

Den største sundhedsmæssige risiko i forhold til mademballage kommer klart fra fødevarer i pap- og papiremballage – selv om man måske ikke lige skulle tro det.
Pap og papir kan være imprægneret med fluorstoffer, som kraftigt mistænkes for at være yderst sundhedsskadelige.

Jeg håber, at dette har givet dig nyttig viden om fødevareemballage. Hvis du vil vide mere, kan du se det i min e-guide God kemi i dit køkken.

Kærligst
R.

This Post Has 3 Comments
  1. Hej Rose, hvordan med plastlågene, er de ok? Jeg har tidligere kasseret alt mit ‘ikea plast’ og tupperweare fordi jeg ikke kunne finde info om plastens indhold. kh. Camilla

  2. @Camilla – det er svært at sige. Al plast er i princippet problematisk. Glasbøtterne har også plastlåg … det vigtigste er at undgå så vidt muligt, at maden er i kontakt med lågene.
    Kærligst R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top