skip to Main Content

Et grønt energikick

Kender du det – at man har brug for et instant energikick og vrider sin trætte tindingelap for at finde på noget andet end kaffe, chokolade og crumblekage?

Min yndlingsløsning til et grønt energikick er matcha, en jadegrøn japansk trylledrik. Matcha er en form for eksklusivt grøn-te-pulver, som både indeholder opkvikkende koffein (men ikke så meget som i kaffe) og beroligende stoffer. Det betyder, at du får energi uden at blive speedet – virkningen holder længere og det er blidere ved kroppen end en latte.

Matcha tilberedes efter alle kunstens regler. Se bare her:

Gear til matcha

Her er alt gearet og det færdige resultat

Pulveret

Matchapulver i en fin chawan (drikkeskål) taget med fin tynd trætingest

Der piskes

Matcha piskes ud i en smule koldt vand med dertilhørende bambuspiskeris

Og der piskes

Og der piskes med kogt varmt - men ikke for varmt - vand, til det skummer.

Drik!

Så er der serveret.

PS. Hvis du er gravid eller ammer, ville jeg ikke drikke matcha – eller kaffe for den sags skyld.

This Post Has 7 Comments
 1. DET ser spændende ud! Er det ligefremt sundt?

  Kan du linke til udstyr og the?

  Kh. og tak for lifligt input 🙂

 2. R- kan du prøver at beskrive smagen ???
  Jeg drikker en del grøn te( 1-2 kopper pr dag)- men det er mest Irmas med citron .
  Jeg har en gang haft noget mere trad grøn te og det smagte nærmest fisket så jeg har ikke turde kaste mig ud i det real stuff 😉

  1. @ Katrine – grøn og hvid te og matcha indeholder mange antioxidanter og andre gavnlige stoffer, de er særligt koncentrerede i matcha. Men samtidig indeholder matcha også koffein. Så svaret må være både-og. Desuden er det individuelt, hvordan ens system kaperer forskellige drikke og madvarer; nogen trives f.eks. vældig godt med kaffe eller rødvin, mens andre ikke rigtigt kan tåle det. Så man må prøve sig frem og mærke efter. Jeg kan f.eks. godt drikke matcha hver anden dag, men bliver fuldstændig kaffe-oholiker, bare jeg KIGGER på en cappucinokop.
   Hvis du er gravid, og ikke har drukket grøn/hvid te regelmæssigt før du blev gravid og under graviditeten, skal du IKKE starte op med matcha (heller ikke under amning), da et stof i disse drikke udrenser tungmetaller fra kroppen (som kan havne i bebs). Men har man drukket det i en periode inden graviditeten, burde man være nogenlunde udrenset.

   @ – MOM, tak for de gode links!! Sing Tehus har også webshop 🙂

   @ Iben – smagen er koncentreret – jeg synes det smager godt, lidt tanget, men ikke ubehageligt. Som med så meget andet synes jeg, at godt kvalitet giver god smag. Derimod synes jeg slet ikke man kan sammenligne med grøn te i teposer/elevatorte eller f.eks. grøn te pulver, som kan købes i små poser, eller gunpowder (?).

 3. Må lige give mit hurtige besyv med her ,-) Grøn The er en videnskab af traditioner og variationer. Primært må man vel pege på Japan og KIna som de største grøn The nationer. Jeg foretrækker selv japansk grøn the…og helst en rigtig gød økologisk Sencha…og ja her kan man godt komme ud for tangede asociationer…men også meget andet. Det grønne the man kan købe i f.eks. Irma ligger meget langt fra havd jeg forbinder med god grøn The. Jeg selv bruger webshops http://store.ryu-mei.com/ (japan) eller http://jingtea.com/ (uk)eller http://www.postcardteas.com/ (UK og absolut topklasse = meget dyrt). Inde i København ligger Sing Thehus på skindergade…de har også udmærket grøn The og stedet er klart et besøg værd hvor du får serveret Theen i ordentligt Theservice etc.
  Nu har jeg ikke mere tid…men hvis jeg kender fru persson ret kan hun sikkert lokkes til at skrive mere om emnet ,-)

 4. Nej, parfumeret te har jeg aldrig forstået.
  Derimod er jeg ret glad for Pukkas urteteer i breve, når det skal gå hurtigt. De smager skønt og er SÅ pæne (æskerne, altså). Helsebasen.dk har en prøvepakke med en masse Pukka-breve.

 5. Jeg er også vild med Matcha. Jeg kan også anbefale Sing tehus i skindergade, som har et godt udvalg i både te og udstyr. De kan også vejlede i brugen af det forskellige udstyr.
  Jeg ved også at de med jævne mellemrum får besøg af en dansk/japansk temester, som giver en kort demonstration af den japanske teceremoni. Det kan varmt anbefales.

  Rose: sjovt at du pisker teen ud i koldt vand først. Jeg hælder bare det varme vand på og pisker 🙂

  Jeg vil lige til sidst nævne muligheden for at bruge matcha til andet end te. Det egner sig fortrinligt til mange formål. Jeg har selv mest eksperimenteret i det søde køkken, men det egner sig også til det salte. Jeg har lavet bl.a. matcha-is, matcha-marcipan og har netop nydt en matcha-latte (her pisker jeg teen ud i en lille smule vand, tilsætter lidt honning og hælder varm mælk over). Det er fantastisk – især i dag hvor jeg er ved at få ondt i halsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top