skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 25 – 2014

SPØRGSMÅL

Kære R
Hvordan ved man at hørfrøolien er blevet harsk?
Vi har åbnet en flaske for næsten to måneder siden og jeg har ikke lagt mærke til at den skal opbevares i køleskabet og har holdbarhed kun 4 uger. Vi opbevarede den i skabet med de andre olier.
Min baby (nu næste 8 måneder) har spist en teske ( og lidt mere) hver dag i sin grød og mos.
Jeg er rigtig meget bekymret. Kan det være skadeligt på lang sigt?
På forhånd tak!
Mvh 

SVAR

Kære Albena

Tak for dit spørgsmål om hørfrøolie. Det er rigtig godt, at du er opmærksom på holdbarheden af en sart olie som hørfrøolie. Du skal ikke være bekymret, det er i dette tilfælde ikke noget, som har større betydning i det samlede billede.
Harske olier gavner ikke kroppen så meget og tærer på kroppens ressourcer af antioxidanter. Indtaget i store mængder over længere periode kan de også have andre skadelige effekter.

En olie, som har overskredet holdbarheden, eller er opbevaret forkert, vil ofte være harsk. En harsk olie lugter og smager ikke så godt; typisk vil der være mere eller mindre smag af ”gamle ristede peanuts”.
En trænet næse kan nemt identificere en harsk olie. Du kan også prøve at lade noget hørfrøolie stå fremme i en skål et par dage, så kan du lære duften og smagen at kende.

Så ro på! Fremover kan du opbevare olierne i køleskab. Det gælder også fiskeolie/levertran og fiskeolie-/levertrankapsler.

Det kan være en praktisk hjælp at notere åbningsdatoen på flasken; du kan f.eks. skrive det på etiketten.

Hvis du vurderer, at du ikke kan nå at få olien brugt, inden den bliver for gammel, så kan du sagtens fryse en del af den ned, helst i en beholder/flaske af glas.

Olivenolie og kokosolie kan godt tåle at stå fremme ved stuetemperatur.

 

Kærligst
R. 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 3 Comments
  1. Mht. fiskeolie; Jeg har fået købt PurePharmas fiskeolie, har du viden om den? Er den ok?
    På forhånd tak

  2. @Tina – jeg anbefaler Omega-3 fra Nordic Naturals.
    Evt. Green Pastures (som kun kan købes i udlandet). Den bør dog ikke kombineres med multivitaminer, med mindre de har lavt indhold af A-vitamin.
    Kærligst R.

  3. Okay, tak for dit svar. Det erlidt ærgerligt at der ikke er så meget Omega3 i Nordic Naturals – det var derfor jeg købte purepharma, som indeholder væsentligt mere. Afprøver nemlig bogdanovas skyhøj forbrænding, og der anbefaler hun 3-5g fiskolie (for at forbedre forbrændingen) og op til 9g i stressede perioder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top