skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 26 – 2014

SPØRGSMÅL

Hej R. 

Jeg vil først starte med at sige tak for den dejlige bog “Baby 100% naturlig..”Den er en kæmpe hjælpende hånd og guide i mit nye moderskab.

Jeg skriver, fordi jeg har valgt ikke at få min lille datter ( på 5,5 md.) vaccineret. Jeg har læst meget både for og imod. Bl. a. på vaccinations forum plus andre små artikler og blade. Og på baggrund af dem, traf jeg meget hurtigt valget. Det føltes bare forkert at sprøjte “sygdom” ind i en rask krop. En krop der kan/skal styrkes på anden vis. Det er min tro og overbevisning, at man på en mere naturlig måde, kan få bygget sit barns immunforsvar op.

Jeg var hos min læge igår for at få foretaget et 5-måneders babytjek. Hun blev forfærdet over, at jeg havde valgt vaccinerne fra. Gik igang med den store skræmmekampagne og nævnte til sidst, at det havde hun ALDRIG turdet med sine egne børn. Ok, tænkte jeg, hun synes uden tvivl, at jeg er en dårlig og uansvarlig mor. Det nev! Jeg rettede ryggen og mærkede, at nu stod jeg for alvor alene med denne beslutning. Det er mit valg og jeg står ved det. Men hun har pustet til min lille tvivl og tankerne har kørt i hovedet på mig hele natten. TÆNK nu hvis… 

Vågnede op med et ” nu skal jeg bygge immunforsvar op!”. Og så var det du dukkede op i tankerne. Hvad mon Rose har gjort i forhold til vaccinations-spørgsmålet? Det skriver du nemlig ikke så meget om i din bog. Er dine børn vaccineret? Og har du nogle gode råd til et barn, der ikke er?
Det skal forresten lige siges, at hverken min søster eller jeg er blevet vaccineret som børn. 

Jeg håber på at høre fra dig. 

Med venlig hilsen

En lidt bekymret førstegangsmor, 
M

 

SVAR

Kære M

Tak for dine spørgsmål omkring børnevaccination og fordi du deler din oplevelse.

Børnevaccinationsprogrammet er et tilbud, ikke et krav. 

Som forældre (”patient”) har du ret til at få oplyst om bivirkninger fra vaccination og anden medicinsk behandling. Du skal faktisk have oplyst både fordele og ulemper ved vaccinen.
Det, som kaldes ”informeret samtykke”.
Dvs. din læge skal oplyse om vaccinations evt. bivirkninger, også de sjældne. Lægen kan også henvise til yderligere oplysningsmateriale.

Vaccination er i sidste ende et personligt valg.
Det er ikke din læges opgave at prædike etik og moral.

Jeg vil først og fremmest henvise dig til dette brevkassesvar her fra bloggen. Det er et par år gammelt, men svarer på det meste af det, du spørger om. Det uddyber jeg bl.a. min egen holdning, som er ret nuanceret. 

Jeg vil tilføje, at jeg anbefaler det danske vaccinationsforum på facebook.
Der er masser af nyttig info, livlig snak om vaccinationsalternativer og overvejelser for/imod vaccinationer.

Du kan også finde information på Vaccinationsforums hjemmeside  og hos Sundhedsstyrelsen.  

Du finder alle mine gode råd omkring styrkelse af immunforsvaret i min bog BABY, som du allerede har, og yderligere på min inspirationsportal Grøn Stue, hvor du har adgang til alle mine e-guides, hvoraf flere beskæftiger sig specifikt med give konkrete råd og vigtig viden om, hvordan du styrker familiens immunforsvar via kost, livsstil og kosttilskud.

Kærligst
R. 


PS

Min fredagsbrevkasse her på bloggen holder i år ferielukket i juli måned.
Men send endelig dit spørgsmål alligevel, da jeg besvarer dem i rækkefølge.
Brug kontaktformularen her – husk at skrive “Brevkasse” i emnefeltet.
Grøn Stue svarer jeg på personlige spørgsmål fra dag til dag.

This Post Has 5 Comments
 1. Uh, de dersens vaccinationer. Jeg ville anbefale dig ihvertfald at tage imod de grundlæggende vacciner – altså difteri, stivkrampe mv. som er den man får når man er bittelille, for det er alvorlige/dødelige tilstande. Men MFR-vaccinen er i grunden en vaccine mod mere “harmløse” sygdomme, som uden komplikationer går i sig selv igen, og det er en vaccination, man sådan set godt kan være foruden. Den får man, så vidt jeg husker, når man er 15 mnd.

 2. Hvor er det skræmmende at folk søger råd om vigtige medicinske spørgsmål hos tilfældige bloggere.

  Og hvor er det uansvarligt at tilfældige bloggere uden nogen form for medicinsk ekspertise påtager sig at rådgive om den slags.

  Alvorlige sygdomme som polio og difteri er udryddet i Danmark, men IKKE i resten af verden.

  Og selv mæslinger, fåresyge og røde hunde kan give alvorlige følger, såsom…

  – Betændelse i mellemøret, i lungerne eller i hjernen.
  – Store drenge og voksne mænd kan få betændelse i pungen.
  – Store børn og voksne kan få ondt i leddene i lang tid.
  – Røde hunde er farlig for gravide, og kan give fosterskader.

  Fra Netdoktor.dk…

  Nogle forældre er meget bekymrede for eventuelle bivirkninger ved vaccinerne. Her er det vigtigt at huske, at bivirkninger til vacciner er 100 – 1000 gange så sjældne og mindre alvorlige end de følgetilstande, som selve sygdommene giver.

 3. @Kraken – tak for din kommentar!

  @Jimi – jeg er af den overbevisning, at spørgeren er et voksent menneske, som fuldt ud er i stand til at indsamle viden og holdninger til dette komplicerede emne, og derudfra træffe et bevidst og oplyst valg, som passer netop hende og hendes livssituation.

  Jeg har stor respekt for folk, som vælger at følge vaccinationsprogrammet helt, og lige så stor respekt for dem, som fravælger det helt eller delvist.

  Der er jo meget, man kan bekymre sig om. Nogle er tilsvarende bekymrede over Statens Serum Instituts dobbeltrolle; de både rådgiver om vacciner og samtidig producerer og sælger de vaccinationer for omkring en milliard kroner årligt.

  Min personlige tilgang er træffe et bevidst personligt ansvarligt valg, og derfra operere ud fra tillid.

  Hvis det giver mening for dig kun at rådføre dig med læger og medicinske fagfolk ang. vaccination, så skal du endelig gøre dét.

  Jeg personligt finder det interessant og relevant både at rådføre mig bredt med både læger – af forskellig observans, forældre. Jeg holder af at få et emne belyst bredt, og jeg er ikke særlig autoritetstro.

  Der er meget modstridende holdninger til vaccinationsspørgsmålet, og vi behøver heldigvis ikke at være enige.

  Kærligst R.

 4. Kære M, Rose og alle jer andre,

  Jeg var selv i regulær krise, da jeg skulle beslutte om min datter skulle vaccineres eller ej. Jeg tog kontakt til Christine Stabell Benn som er centerleder og professor på Statens Serum Institut. Hun og nogle kolleger har lavet et stort forskningsarbejde i Afrika, som viste øget risiko for infektion hos vaccinerede børn.
  For mig er hun en særdeles troværdig kilde, da hun arbejder hos Statens Serum Institut, men samtidig forholder sig kritisk til vacciner og arbejder for større åbenhed på området.
  Her er hendes svar til mig. Kort sagt har hun og hendes kolleger opdaget en øget risiko for infektion ved de første vacciner spædbørn i DK får, nemlig Di-te-ki-pol, men til gengæld lavere risiko ved MFR:

  Kære Anne

  Jeg forstår godt dine tanker i forbindelse med at vaccinere dine børn. Jeg har selv givet mine børn alle de danske børnevacciner. Jeg tænkte, at den inaktiverede Di-te-ki-pol-etc. (“DTP”) kunne være forbundet med øget infektionstilbøjelighed hos piger også i Danmark, men jeg slog mig til tåls med, at børn jo heldigvis meget sjældent dør af deres infektioner i Danmark. Imidlertid har jeg ikke været bange for MFR – for vores resultater fra Guinea-Bissau viste, at mæslingevaccine (som jo er en del af MFR) havde ekstra gavnlige effekter. Nylige forskningsresultater fra Danmark, som vi lige nu er ved at indsende, bekræfter faktisk, at “DTP” er forbundet med øget risiko for at blive indlagt på hospitalet med infektionssygdomme, men MFR er forbundet med lavere risiko. Så jeg ville ikke være bange for at give din datter MFR.
  Jeg vedlægger en nylig artikel fra New Scientist om vores forskning, med en ledsagende editorial, som opfordrer til total åbenhed om alle vaccineeffekter – et opråb jeg håber vil blive hørt, for jeg tror folk som du i hvert fald er for kloge og oplyste til at acceptere andet.

  Bedste hilsner
  Christine

  Christine Stabell Benn, MD, PhD, DMSc
  Center Leader, Professor
  Research Center for Vitamins and Vaccines (CVIVA)
  Bandim Health Project, Statens Serum Institut and
  OPEN, University of Southern Denmark/Odense University Hospital
  T (direct) +45 3268 8354 | E cb@ssi.dk | W cviva.dk | bandim.org | ssi.dk

 5. @Anne – stor tak for dit meget oplysende indlæg, og tak til Christine fordi du må viderebringen hendes mail her.
  KH R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top