skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 20 – 2014: stevia

STEVIA

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Du skriver Stevia sammen med de kunstige sødestoffer. Jeg havde fornemmelsen af, at Stevia kommer fra en plante (?)

Mange hilsner fra Lisbeth

 

SVAR

Kære Lisbeth

Tak for dit spørgsmål.

Jeg forstår virkelig godt, at du er forvirret. Flere producenter og forhandlere markedsfører eller har markedsført det kunstige sødestof steviolglycosider (E960) som “Stevia”.

“Betegnelsen ”Stevia” må ikke stå alene på et produkt, da du som forbruger derved kan tro, at planten Stevia er tilsat og at den er en godkendt fødevare.”
Fødevarestyrelsen

Stevia er en plante, som er forbudt at sælge/markedsføre som fødevare i EU, da den ikke er sikkerhedsgodkendt.

“En ansøgning om godkendelse blev i 2000 afvist, da der var ikke nok dokumentation for sikkerheden ved brug af planten som fødevare.
Der blev således udstedt en beslutning om, at Stevia ikke kunne godkendes.
(…)
Fødevarestyrelsen fraråder forbrugerne at bruge denne plante i mad eller drikkevarer.”
Fødevarestyrelsen

”Hvidt” steviapulver er et kunstigt sødestof, steviolglycosider (E960).

“Sødestoffet E 960 er ikke et ”naturligt” sødestof, da steviolglycosider er ekstraheret fra Stevia planten på en sådan måde, at der ikke længere er tale om et naturligt stof.”
Fødevarestyrelsen

Steviolglycosider er godkendt som tilsætningsstof i visse fødevarer i regulerede mængder.
Steviolglycosider er ikke godkendt i økologiske fødevarer.

Der er ingen godkendte sundhedsanprisninger om steviolglycosider, og producenten må derfor heller ikke skrive f.eks. ”sænker blodsukkeret” på et produkt med steviolglycosider.

“Det er egentlig tankevækkende, hvordan produkterne bliver markedsført med billeder af friske, grønne blade på emballagen og en sød lille historie bagpå om den naturlige urts fortræffeligheder, men sødemidlet fra stevia er hverken værre eller bedre end de kunstige sødemidler som aspartam.”
Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver og forsker i naturlige giftstoffer
Weekendavisen, d. 7. juni 2013

Læs evt. Fødevarestyrelsens udtalelse om steviolglycosider her.

Fordele ved steviolglycosider

 • Det er meget drøjt i brug
 • Det giver 0 kalorier
 • Det er uproblematisk for tænderne
 • Det søder op til 400 gange mere end sukker

 

Ulemper ved steviolglycosider

 • Det er relativt dyrt
 • Det kan være svært at dosere
 • Det kan have en metallisk og lakridsagtig eftersmag
 • Det er et raffineret produkt
 • Det kan ikke (umiddelbart) bruges som erstatning for sukker i opskrifter, hvor sukker indgår som ”konsistensmiddel”  (større mængder sukker)

 

Der er mange modstridende holdninger og store økonomiske interesser i forhold til stevia og steviolglycosider.

Jeg anbefaler overordnet, at man som forbruger prøver at skelne informationerne og styrer efter sin egen mavefornemmelse.

Jeg bruger selv ikke steviolglycosider eller andre kunstige sødestoffer.

Jeg undgår indtil videre af forsigtighedshensyn steviaplanten i føde- og drikkevarer, hvilket er i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens anbefaling.

Som sødemiddel foretrækker jeg selv rene råvarer i god kvalitet og begrænsede mængder.

Uopvarmet dansk honning er nok min favorit. I visse kager, konfektkugler m.m. kan du søde med frugt og/eller tørret frugt. Især banan og dadler er gode sødmegivere. Abrikoser er blidere ved blodsukkeret end dadler.

Mange er glade for det kunstige sødestof steviolglycosider, og det må de hjertens gerne. I sidste ende er det et spørgsmål om smag.
Heldigvis behøver vi jo ikke at være enige.

Kærligst
R

PS
Grøn Stue hjælper jeg og over 600 familier hinanden med at gøre det nemt at vælge sundt og grønt i en travl hverdag.
Du er også hjertelig velkommen! 

This Post Has 7 Comments
 1. Jeg har læst på mange amerikanske sider, at økologisk kokospalme sukker har et lavt glykemisk indeks, og der er vist også noget “super food” over det. Det kan bruges som konsistensmiddel i kager helt som sukker. Det smager sindsygt godt. (Stevia smager virkeligt dårligt). Honning kommer jeg nemt til at spise alt for meget af, hvis jeg har det i huset. Det virker som rent sukker på mig. Birkesød er godt, men ret dyrt.

 2. @Bianca, tak for din kommentar, jeg bruger også selv kokospalmesukker af og til. Synes dog, at smagen er lige lovlig markant. Birkesød er et kunstigt sødestof, hvorfor jeg ikke anbefaler det.
  Kærligst R.

  1. Tak for info mht Stevia. Jeg prøvede i sin tid coca-cola life med “Stevia”, men fik en voldsom hovedpine ligesom ved andre sødestoffer.

   Har noget candida, so honning etc fungerer ikke. Må bare holde mig fra de søde ting lige nu. Anyways ville bare sige tak for den udførlige beskrivelse af steviaglucosider.

   1. @Jakob – tak for din kommentar, det giver god mening.
    Jeg har selv været 100 % uden sukker, sødestoffer, frugt m.m. i over et år. Det går faktisk overraskende nemt, når man først er “afvænnet”.
    Kærligst
    Rose

 3. Tak for info mht Stevia. Jeg prøvede i sin tid coca-cola life med “Stevia”, men fik en voldsom hovedpine ligesom ved andre sødestoffer.

  Har noget candida, so honning etc fungerer ikke. Må bare holde mig fra de søde ting lige nu. Anyways ville bare sige tak for den udførlige beskrivelse af steviaglucosider.

 4. Jeg har som voksen ADHD dyspforisk vebal overreaktion på netop e960 steviaglycosid tænker jeg nok ikke havde reaktioner på selve Stevieplanten om det er tilsat som de Indianere der har benyttet det i flere hundrede år for som med mine reaktioner på e330 citronsyre i forhold til ingen reaktioner på citrusfrugt og citronkoncentrat det er over mit ADHD fintunede nervesystem som babyes reagerer på de molekylefejl der ignoreres som de trans og intetkøns børn der opstår ved fertilitetsbehandlinger det skulle forbydes pille ved moder natur indenfor en laboratorie dør

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.