skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 17 – 2014

SPØRGSMÅL

hej Rose,

Wau… det er første gang jeg har skrevet til dig… men jeg har fulgt dig længe. Og tusinde tak for al din iver, visdom og uddeling af den. Det er meget beundringsværdigt.

Jeg har to spørgsmål/kommentarer:

Jeg har lavet din kokosdeo… og den er god! Jeg bruger den på denne måde: går i bad om aftenen (hvor jeg dog barberer mig under armene) og tager den på efter badet. Næste dag bruger jeg ikke noget. Det fungerer pt. godt (jeg lugter dog heller ikke ret ofte). udfordringen med den deo er at den smelter omgående på fingeren, kan lige nøjagtigt nå at få den på begge armhuler. Men den skal have tid til at tørre. I starten var jeg lidt nervøs for om den smittede af på tøjet, og om den lavede pletter. Hvis den får lov at tørre, som tager tid (hvorfor jeg synes den er upraktisk om morgenen), så har den ikke lavet (vedvarende) pletter. Hvad er din erfaring med dette?

Det andet er det du skriver om alun… nogen mener åbenbart at det er skidt for huden. Jeg laver min egen modellervoks til ungerne… der e r allun i. hvad mener du om det? Jeg synes jo det er meget rart at jeg ved hvad de sidder der og begraver fingrene i… men havde ikke skænket allun en mistænkelig tanke. Umiddelbart tænker jeg at det er jo ikke hver dag og det er ikke noget de “har på” hele dagen.

Kh L

 

SVAR

Kære L

Tusind tak for de fine ord, som jeg blev meget glad for!

Helt personligt har jeg ikke har problemer med pletter. Som du selv er inde på, er det ikke optimalt at komme deo på lige efter barbering. Måske kunne det være en idé at tage den på om morgenen, lige når du er stået op, så den kan nå at tørre ind, inden du tager tøj på? Hvis du gerne vil have en lidt fastere konsistens, kan du overveje at smelte kokosolien sammen med lidt kakaosmør. Du kan evt. også opbevare deodoranten lidt køligere end på badeværelset.

Jeg vil anbefale at skifte mellem de fire forskellige deodoranter, som jeg nævner her i min Deo-karrusel

Mht. alun i hjemmelavet modellervoks; der er ingen grund til at putte det i. Modellervoksen kan godt holde sig et par måneder i køleskabet, især hvis du tilsætter citronsyre. Den kan i øvrigt også fryses. Alun er det samme aluminiumsalt, som findes i krystaldeodoranter m.m. og ikke noget, som børn bør sidde med hænderne i, især ikke når det nu nemt kan undgås.

Her er en opskrift på hjemmelavet modellervoks!

Hvis man hellere vil købe modellervoks, kan jeg anbefale dem fra Artemis og Stockmar i bivoks og plantefarver. Det kan købes hos solspejlet.dk.

Undgå modellervoks, som skal hærdes i ovnen. Dér sker nemlig den største frigivelse af kedelig kemi i form af blødgørere, der kan indeholde ftalater. Modellervoks kan indeholde store mængder ftalater samt parabener, aluminiumssalte og petrokemikalier.

Kærligst R

 

PS
Grøn Stue rådgiver mit lille ekspertteam og jeg om alt lige fra deodoranter til modellervoks.
Der er som regel svar fra dag til dag. Du er også hjertelig velkommen!

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 4 Comments
 1. iiih, hvor er jeg glad for dit svar. Jeg vil fremover klart undgå alun i modellervoksen. Ej, der er altså meget skidt ude i den verden, og endnu engang: hvor er jeg glad for din uddeling af viden, så man da kan gøre sit bedste for at undgå det og spare de kommende generationer for det!
  Tak for svaret…
  Jeg kan lige tilføje, at siden jeg skrev har jeg brugt kokosdeoen meget mere… og jeg synes heller ikke den pletter. Jeg har set en video med en amerikansk dame der viser hvordan hun laver den. Hun tilsatte arrowpowder, tror jeg hun sagde?! Altså pile(træs)pulver? I dont know… men ville da lige nævne det her… måske andre ved noget om det? Eller kan korrigere min uvidenhed om det 🙂
  Kh Louise K

 2. Arrowrootpowder er en fin stivelse som man også bruger i glutenfri bagning (det har ikke rigtigt noget med piletræ at gøre) Der er nogle der synes det fungere fint med en fin stivelse i deo – feks arrowroot,kudzu, kartoffelmel, majs eller risstivelse- jeg synes mest det bliver en smule bøvlet af det- til gengæld synes jeg en smule bivoks er godt især om sommeren- så skal man smøre blokken af deo under armene frem for med fingerne

 3. @Sara – urtegaarden.dk har frugtfarver. Jeg har ikke tjekket dem nærmere mht. indholdsstoffer, men du er velkommen til at spørge mig i min brevkasse på Grøn Stue, hvis der er specifikke farver, du er interesseret i, så vil jeg kigge nærmere på det.
  http://rebeccapersson.com/gron-stue/
  Man kan også bruge naturfarver fra køle- og køkkenskab; rødbedesaft, kakao, gurkemeje m.m.

  @Louise – tak, det var så lidt. Og tak til @Henriette for at dele erfaringer om arrowroot (som jeg selv bruger af og til som stivelse i sovsen, det kan købes i helsekosten) og tip om bivoks. Måske man også kunne smelte lidt kakaosmør i deoen for en fastere konsistens?

  Kærligst R

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top