skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 19 – 2014

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Jeg er en kvinde på 35 år som fik en dejlig søn ved kejsersnit i januar (og følger dine råd ifht både mor og kejsersnitte i din bog BABY :-)).

Alt er godt taget i betragtning at der er søvnmangel, gylp og bleskift på programmet… På nær; jeg taber store mængder hår, hvilket jeg har hørt er normalt efter graviditet og amning (fuldammer) og desuden har jeg fået psoriasis i hovedbunden.
Det samme skete sidst jeg blev mor, men den gang havde jeg ikke overskud til at gøre noget ved det – det føler jeg, at jeg har nu. Sidst gik det over med tiden og binyrebarkhormon efter endt amning.

Nu følger jeg rådene i din bog og ved også at psoriasis’en i mit tilfælde hænger sammen med stress og sukkerindtag (forsøger at begrænse sukkeret men kan være svært når trætheden melde sig…).

Mit spørgsmål til dig er derfor; kan jeg gøre andet end at spise fx fiskeolie og kokosolie (og evt i hvilke mængder?), er der nogle bestemte vitaminer/mineraler/fødevarer/??? jeg med fordel kan tage, en bestemt slags behandler/terapeut/??? jeg kan opsøge (bor i KBH), skal jeg “bare” afvente eller ???

Håber du kan hjælpe og/eller komme med et godt råd.

De bedste hilsner fra Marie

 

SVAR

Kære Marie

Tak for dit spørgsmål om hårtab og psoriasis i hovedbunden.

Som du selv er inde på, så er det bestemt ikke unormalt med et stort hårtab efter en graviditet. Det er hormonelt relateret, og ikke som sådan noget, man kan eller skal ”gøre noget ved”.

Psoriasis er der til gengæld gode muligheder for at lindre eller helbrede. Hvis du har et stort sukkerindtag, er det til dels spild af penge at poste en masse kosttilskud ovenpå. Det handler om at styrke tarmfloraen via sund kost og nøje udvalgte kosttilskud – men kosten er det vigtigste. Du styrker tarmfloraen ved at spise en varieret kost af gode råvarer og undgå sukker og helst også hvedemel.

Jeg vil varmt anbefale dig dagligt at spise lidt mælkesyregærede grøntsager, f.eks. sauerkraut. Det suppleres med tilskud af probiotika, f.eks. Udo’s Choice Super 8 eller Bio-Kult (gul). Kyllingesuppe, gelatine via ”knoglesuppe” m.m. vil også være superfood for dig. Med andre ord, spis “Real Foods“.

Jeg vil anbefale dig bogen ”Psoriasis – nej tak” af Marianne Fjordgård. Den har en holistisk og kostfokusering tilgang til problemet.

Ja, sunde fedtstoffer er meget vigtigt. Jomfrukokosolie, absolut, gerne 2-3 spsk. dagligt, så længe du ammer, og ekstra jomfru olivenolie ca. 1-2 spsk. dagligt. Desuden 1-2 spsk. ren kæmpenatlysolie. Og i en periode dobbelt dosis Omega-3 fiskeolie fra Nordic Naturals, dvs. 2 tsk. ELLER 8 kapsler

Jeg vil anbefale dig en stor basispakke med kosttilskud. Det bliver lidt for omfattende til et brevkassesvar, men du kan se mine konkrete anbefalinger om kosttilskud inde på Grøn Stue. Hav især fokus på C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, selen og zink.

 
Som shampoo vil jeg anbefale dig ”Ostrich Oil Shampoo tør hovedbund NEUTRAL”.

Hvis du gerne vil støtte ekstra op med et forløb hos en behandler, ville jeg i dette tilfælde vælge akupunktur som plan A. Men der er mange gode muligheder! 

Sørg for at få så meget søvn, hvile, ro og aflastning som muligt.   

 

Kærligst R 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top