skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 16 – 2014: Børneeksem kosttilskud

Børneeksem kosttilskud

SPØRGSMÅL

Kære Rose,

Rigtig fin blog og spændende bog! Jeg skriver til dig vedr. børneeksem!

Min søn på 11 mdr. har lidt af børneeksem siden han var 5 mdr. gammel. Han klør uafbrudt i hovedebunden og på begge arme og vågner ofte om aftenen og natten når han sover. Ofte er han svær at trøste og vågner yderligere op fordi det klør! Dette betyder at han aldrig får sovet “ordentligt” igennem og han er derfor altid lidt træt i løbet af dagen.

Han spiser sundt (Hjemmelavet grød om morgenen med frisk frugt og nødder)

Mine spørgsmål er:

Anbefaler du, til børn med børneeksem i denne alder nogle specifikke olier til såvel smørrelse af krop og hovedebund, som oral indtagelse?

Anbefaler du en bestemt kost?

Anbefaler du eventuelt nogle vitaminer?

Andet?

T.o. har blodprøve ikke vist nogen former for allergiske reaktioner. En hudlæge har givet recept på Hydrocornison som vi på 5. måned anvender.

Er spændt på at høre dine råd. På forhånd mange tak.

Bedste hilsener fra I.

 

SVAR

Kære I.

Tak for dit spørgsmål om børneeksem. Det er rigtig fint, at du overvejer, om olier, kost og kosttilskud kan lindre eller få has på eksemet og JA, det kan det ofte.

Eksem hænger nemlig ofte sammen med knas i fordøjelsessystemet, f.eks. efter gentagne antibiotikabehandlinger og/eller uhensigtsmæssig kost. Det handler derfor om at styrke og opbygge tarmfloraen, dels med støttende kost og kosttilskud, dels ved at udelade det, som man evt. ikke kan tåle (også selv om man ikke er decideret ”klassisk allergisk”).

Det er sådan, at en almindelig blodprøve hos lægen ikke vil kunne påvise hele paletten af allergiske reaktioner og mere subtile fødevareintolerancer. Det kræver mere avancerede tests, det kan du bl.a. få foretaget hos Nordic Clinic. Nu kan man sige, at i jeres tilfælde er der jo ikke nogen tvivl om, at der ER en kraftig reaktion.

Jeg vil som udgangspunkt anbefale dig at følge retningslinjerne i min bog BABY hvad angår olier, kost og kosttilskud. Hele programmet i detaljer er for omfattende til et brevkassesvar, men du kan låne bogen på biblioteket. I bogen fortæller jeg, hvordan man ved at introducere forskellige fødevarer i en bestemt, langsom rækkefølge kan forebygge eksem. Samtidig får du anvisninger om sundt fedt og kosttilskud, tilpasset måned for måned.

For at ridse kort op, så vil jeg anbefale flg. til dig barn, som nu er ca. 1 år:

1. Udelad alle mælkeprodukter. Hvis dit barn får modermælkserstatning, så vælg den højt hydrolyserede fra apoteket. En flink læge vil give dig grøn recept hertil, så du kan få økonomisk tilskud. Udelad hvedemel og evt. alle glutenholdige fødevarer.

2. Giv dagligt sundt fedt:
1 tsk. Omega-3 fiskeolie fra Nordic Naturals.

 • Ekstra jomfrukokosolie og ekstra jomfruolivenolie – så meget som muligt!
 • 1 spsk. økologisk ren kæmpenatlysolie.

3. Kosttilskud – gives dagligt, hvis ikke andet er angivet:

 • Multivitamin – Omnimini eller Spektro Kids. Halv dosis. Gives helst om morgenen.
 • C-vitamin ca. 300 mg dagligt, f.eks. Acerola fra Natur Drogeriet.
 • D-pearls 20 mcg fra Pharma Nord (indholdet, ikke selve kapslen) – 1 stk. hver anden dag.
 • Probiotika: Udo’s Choice Infant’s Blend Probiotic. Følge dosis på pakken.

 

Hvis det hele virker som en stor mundfuld, så er fiskeolie, probiotika og mælkefri kost det vigtigste.

Det vil også være relevant at overveje supplerende undersøgelse og behandling hos en holistisk læge. Jeg anbefaler også altid besøg hos en erfaren og blid kiropraktor eller kraniosakralterapeut for at tjekke for evt. skævheder, opstået under fødslen, som kan skabe knas i fordøjelsessystemet.

 

Til at smøre huden vil et godt bud være ”Sisses havresalve”.
Du kan også smøre med kokosolie, som faktisk kan være ret effektivt, og/eller Olivias Tryllesalve.

Jeg vil også anbefale dig at kigge ind på Grøn Stue. Der kan du stille mig uddybende spørgsmål og som regel få svar fra dag til dag. På Grøn Stue er der flere gode ”tråde” om eksem med yderligere gode råd, tips og erfaringer, også omkring sund familiemad, hvordan du nemmest får dit barn til at indtage kosttilskud mm.

Alt det bedste til dig og din søn!

Kærligst R

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has One Comment
 1. Tusind tak, Rose for svar, Jeg vil gå i gang med det samme og vender tilbage om nogle uger/måneder med henblik på feedback til dig og andre forældre med børn der har voldsom børneeksem! Varme hilsener fra Isabella

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top