skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 24

Spørgsmål
Hej Rose

Jeg kontakter dig i forbindelse med at jeg forsøger at finde måden at forebygge iktoysis på, den kan jo ikke fjernes men lidelsen kan formentlig gøres mere tålelig ved at bruge de rigtige produkter mv.

Min egen søn er ramt af det og jeg har indtil nu brugt 6 måneder på at finde det absolut bedste, det er også lykkedes at finde nogle ret effektive ting men det er stadig ikke helt optimalt.

Min søn er 1 år og 8 måneder – han fik diagnosen da han var 10 måneder gammel 🙂 det begyndte at vise sig ved 6 måneders alderen 🙂

Jeg tænkte nemlig at du virkede så tilpas meget inde i tingene dybdegående at det var den rette vej at gå, for jeg vil bare finde en mirakel kur! selvom jeg ved det nok ikke er opnåeligt men hvertfalde bare noget der kan gøre min søns dagligdag mere tålelig på sigt…

Det jeg tænker på er om du har nogle forslag til kosten som kunne være med til at gøre huden mindre tør altså her tænker jeg på de naturlige sunde fedtstoffer som vi jo skal have. Der er mange der foreslår fiskeolie det har vi også forsøgt os med, men uden nogen form for virkning. For 20 år tilbage var det lægernes anbefaling at give fiskeolie til patienter med denne lidelse men det gør de ikke længere.

Min søn får dog fisk hver dag i en eller anden form da jeg tror på det hjælper i et eller andet omfang.

Min søn er så også mælke allergiker ( han mangler enzymet – der kan nedbryde mælken) oveni så der er rigtig mange ting at tage hensyn til.

Jeg tænkte bare at du arbejder/skriver meget om denne slags så at du måske lå inde med et par fif du havde lyst til at dele ude af 🙂

Kh K


Svar

Kære K

Jeg ved desværre ikke noget specifikt om Iktoysis (en arvelig hudsygdom, også kaldet “fiskehud”), men jeg kan give dig et par gode råd med på vejen ang. kosttilskud, olier, hudpleje og produkter i øvrigt.

Kosttilskud og olier
Gode kosttilskud og olier er meget vigtigt!

Her er mit forslag til en basispakke, specielt tilpasset din søn:

 • En god multivitamin, f.eks. Omnimini fra Biosym eller Spektro Kids fra Solaray.
 • Probiotika: Probiotic Classic eller Udo’s Choice Infant’s Blend Probiotic. Dosis m.m. som på pakken.
 • Fiskeolie: 1 tsk Omega-3 fra Nordic Naturals. Ja, lige præcis det mærke, selv om det er dyrt. Det er den bedste, og lige med fiskeolie skal man ikke spare på kvaliteten. De fleste andre fiskeolier er harske, dvs. de gør mere skade end gavn. Denne er desuden meget koncentreret, dvs. man får færrest miljøgifte pr. dagsdosis. Start med en lille smule og trap op til 1 tsk. Efter en periode kan I trappe ned til ½ tsk. Det vil være individuelt.
 • D-vitamin D-pearl 20 mcg fra Pharma Nord. Han kan nok godt tygge dem selv nu. Ellers prikker du hul på kapslen og klemmer indholdet ud.
 • Calcium-magnesium tilskud. Enten Crystal Cal-Mag (pulver) eller Dolomit (pulver) eller tyggetabletter (der er flere, f.eks. Koralkalk fra Solaray). Undgå Mælkemineral, da den indeholder lidt mælk (!).
 • Vigtigt: Kæmpenatlysolie, økologisk, 1 spsk dagligt. Den må ikke opvarmes. Den kan også bruges til massage dér, hvor huden er tyndest, så optages den ret godt (mest relevant til babyer 0-6 måneder).
 • Hver dag: Hørfrøolie, olivenolie, kokosolie. 

  Hørfrøolie, kæmpenatlysolie og fiskeolie er meget sarte. De skal opbevares i køleskab, hvor de kan holde sig 6 uger efter åbning. De kan fryses og tåler ikke opvarmning.
  Køb tilskuddene i helsekosten eller helseshops på nettet. F.eks. naturoghelse.dk har dem alle. Du kan læse meget mere om tilskuddene og hvad de er gode for i min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning. Der er også udførligt beskrevet, hvordan man sikrer sit barn stærke knogler, både med og uden komælk.

Hudpleje
Undgå parfumerede cremer, både syntetisk parfume og æteriske olier. Undgå cremer med indhold af mineralske olier (paraffin, petrolatum m.fl.). Disse er billige spildprodukter fra olieindustrien, som desværre findes i mange af de cremer, du kan købe på apoteket. De lader ikke huden ånde særlig godt.

Husk, at økologisk hudpleje også kan indeholde mange skadelige stoffer. Det er lidt af en jungle. Og man kan desværre ikke være tryg, bare fordi produktet er økologisk.
Det gælder også solcremer! Se evt. min guide her.

Babyprodukter med svanemærket og allergimærket hører til blandt de mildeste. Også produkter fra Lavera NEUTRAL (kun Neutral serien, ikke de andre Lavera!) er generelt meget milde. Se lavera.dk, de har bl.a. en fugtighedscreme og solcreme. Deres NEUTRAL tandpasta er for øvrigt også den bedste på markedet!

Produkter i øvrigt
Du kan overveje dyner, puder og madras af kapok. Det kan du læse om her.

Vælg så vidt muligt økologisk tøj. Der er masser af kemikalierester i konventionelt tøj. Det kan du læse mere om i min bog BABY, f.eks. på side 32. Vask altid nye tekstiler et par gange før brug, så vaskes noget af det skjulte kemi ud (men ikke det hele).

Hvis uld giver kløe, så undgå det!

Jeg håber, at noget af dette kan hjælpe lidt.

Kh Rose

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top