skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 44 – 2013

SPØRGSMÅL

Jeg er faldet over din hjemmeside, da jeg er bange for min 4 mdrs baby har begyndende eksem. Så det var med interesse jeg så din anbefaling vedr. kæmpe natlysolie. Dog ser jeg så en “advarsel” mod samme andetsteds.

Hvad mener du om det?

På forhånd tak,

Venligst,

MW

 

SVAR

Kære MW

Tak for dit spørgsmål ang. kæmpenatlysolie til babyer. 

I dit link står følgende:
“Der findes rigtigt mange undersøgelser af kæmpenatlysoliens effekt på eksem. Mindst 30 har konkluderet, at kæmpenatlysolie kan anvendes til behandling af eksem. Omvendt har mindst 19 andre undersøgelser konkluderet, at kæmpenatlysolie ikke har nogen effekt på eksem.”

Der er således ikke tale om undersøgelser, der påpeger, at kæmpenatlysolie er skadeligt. Så jeg læser det ikke som en advarsel. 
Spørgsmålet er så, om man på den baggrund mener, at man bør holde sig fra kæmpenatlysolie. Det er op til den enkelte at konkludere. Men det er ikke min konklusion.

Jeg studser lidt over konklusionen omkring “de 19 andre undersøgelser”. Hvis man følger linket, så står der faktisk:

“We looked for evidence of overall improvement in eczema and in quality of life. All 27 studies evaluated overall improvement of eczema, but only 2 studies of EPO measured improvement in quality of life.”
(de 27 studier refererer til studier på hhv. kæmpenatlysolie og boragoolie.

EPO = Evening Primerose Oil = kæmpenatlysolie).

Der står også, at der var 19 studier på kæmpenatlysolie.
Heraf viste en metaanalyse af 7 af dem ingen visuel effekt på reduktion af eksem.
Men hvad skete der lige med de resterende 12 undersøgelser? 

Jeg finder det meget relevant at se på detaljerne: Hvilken kæmpenatlysolie blev givet? Hvor meget? Hvor længe? Og, ikke mindst, hvilken kost og kosttilskud fik forsøgspersonerne i øvrigt?

For tingene hænger jo sammen i fine balancer. Hvis man f.eks. mangler fiskeolie, spiser usundt, mangler zink, har en elendig tarmflora m.m., så er det slet ikke sikkert, at kæmpenatlysolie isoleret set hjælper. 

Det vil derfor være vanskeligt og meget dyrt at lave kontrollerede forsøg på eksempatienter med eksem, hvor den eneste varierende faktor er, om de indtager kæmpenatlysolie eller ej.
Og da kæmpenatlysolie ikke er noget forkromet patenteret produkt, som er der ikke så mange økonomiske interesser i at bekoste den slags undersøgelser. 
Det er i hvert fald min tanke … 

Radiodoktoren Carsten Vagn Hansen har skrevet en fin artikel med en holistisk tilgang til børneeksem

Det er selvfølgelig op til den enkelte at vurdere, hvad der giver mening. For mig personligt vil en helhedstilgang være meningsfuld. Her ville jeg kombinere sund kost med nøje udvalgte kosttilskud, især probiotika og gode olier, bl.a. kokosolie (virkelig effektivt ved eksem – gives både indvortes og udvortes!) kæmpenatlysolie og fiskeolie i tiptop kvalitet.

For børn, som ammes, ville jeg forholde mig til ammende mors kost og kosttilskud. For det fedt, som mor indtager, afspejles direkte i modermælken.

Jeg ville også tage et kig på de personlige plejeprodukter. 

Jeg håber, at jeg har bidraget til klarhed eller, om ikke andet, forvirring på et højere plan. 

KH Rose 

 

PS
I dag har jeg lanceret et nyt tema om “Komprimeret Træning for Travle Mødre” – med træningsguru og forandringsekspert Anna Bogdanova.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top