skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 11 – 2012

SPØRGSMÅL
Hej Rose,
Jeg er kommet i tvivl omkring jerntilskud til min søn, han er 8 måneder. Jeg mener jeg har læst et sted at du anbefaler noget jernpulver, men jeg har også hørt at man kan bruge Krauterblut. Det brugte jeg selv i min graviditet, og er det ikke bedre?
Håber du har tid til at svare,
mvh B


SVAR

Kære B
Tak for dit spørgsmål! Det er ikke underligt, hvis du er lidt forvirret omkring jerntilskud til dit barn, for der er lidt at holde styr på. Faktisk er det ikke helt let med tilskud af jern, hverken til små børn, større børn eller voksne. Man kan let komme til at få for meget eller for lidt – og begge dele er skidt.

Med hensyn til babyer, så er jeg meget klar i min anbefaling, nemlig at jeg ville vælge Babyfer jernstrøpulver. Det er et smagsneutralt pulver, som ikke pletter og ikke indeholder kunstige sødestoffer. Det er i modsætning til almindelige jerndråber, som desuden kan give forstoppelse.
Du kan blande jernpulveret i den første del af et måltid; gerne et, som indeholder C-vitamin, da det fremmer optagelsen.

Babyer fra 6-12 måneder, som IKKE får mindst 400 ml modermælkserstatning dagligt, anbefales et tilskud af jern på 8 mg. Det er den officielle anbefaling, og den er jeg enig i. Dog med det forbehold, at det mest optimale er at lave en individuel vurdering. Nogle babyer vil have brug for mindre. Men det er en længere snak. Jeg har beskrevet det grundigt i min bog BABY, så man får et så godt som muligt udgangspunkt for at vurdere, hvor meget netop ens barn eventuelt har brug for i forhold til jerntilskud.

Det er blandt andet værd at vide, at komælk kan give jernmangel, fordi det kan skabe bittesmå sår i tarmen, især de første 6 måneder af babys liv. Komælk har lavt indhold af jern, og jernet optages dårligt. Blandt andet derfor anbefaler jeg, at børn under 1 år ikke får komælk (men modermælk eller modermælkserstatning).

Mht. Floradix Kräuterblut, så vil det være mit første valg til børn fra 1 år samt til voksne, som har brug for tilskud af jern. Men jeg fraråder at bruge det til babyer under 1 år. Det skyldes, at mixturen indeholder honning, og det må børn under 1 år under ingen omstændigheder få. Honning kan indeholde en særlige slags bakteriespore, som kan give baby den meget alvorlige sygdom spædbarnsbotulisme. Selv om honningen i Kräuterblut er varmebehandlet og steril, så er der det vigtige aber dabei, at der kan alligevel være bakteriesporer tilbage, da de ikke kan varmebehandles ihjel, uanset hvor meget man steriliserer. Det oplyser producenten, som jeg har været i dialog med, og de må jo vide det. Jeg synes derfor, at det vil være for stor en chance at tage, det kan jeg ikke stå inde for.

Jeg håber, at mit svar har gjort dig mere afklaret. Du er altid velkommen til at skrive igen!

Kh Rose

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top