skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 35 – 2015: Børneeksem og mælkeallergi

Fredagsbrevkassen Uge 35 – 2015: Børneeksem Og Mælkeallergi

Børneeksem og mælkeallergi

SPØRGSMÅL

Jeg vil gerne spørge ang. børneeksem og mælkeallergi, som min 6 måneder gamle søn desværre lider af.

Jeg har i nu 14 dage ikke spist mad med mælk eller drukket mælk og jeg bliver gerne ved, hvis chancerne for at min søn vokser fra sin mælkeallergi forbedres. Min kæreste og jeg synes også, at vi kan se at det har positiv indvirkning på hans børneeksem.

Er der noget der er særlig godt for mig at spise mens jeg ammer ham? Jeg spiser calcium og magnesium fra Solaray, multivitamin og en kapsel fiskeolie fra Matas.

Det er min plan at amme ham til han er ca. 12 måneder ved siden af den faste føde som han mere og mere i introduceres for.

Vi opdagede hans mælkeallergi i starten af august hvor vi startede med fast føde, og hvor jeg brugte drikkeklar modermælkserstatning sammen med vand for at lave grød. Da vores søn fik en tydelig allergisk reaktion, testede vi de forskellige ingredienser på hans lår og her var det meget tydeligt at han ikke kunne tåle modermælkserstatningen. Vi testede så alm. letmælk på hans lår og reaktionen var den samme.

Du skriver i bogen at sunde/fede olier er vigtige for allergi- og eksembørn, hvad kan jeg allerede nu give ham? Fiskeolie? Er der andre olier, som kan være gavnlige for hans eksem og mælkeallergi? Eller er der andre gode råd, som jeg kan følge for at forbedre hans eksem og mælkeallergi?

Tak for en god bog, jeg glæder mig til at modtage den og på forhånd tak for dine råd vedr. min søns mælkeallergi og børneeksem.

Mange hilsener

Mai-Britt Petersen

 

SVAR

Kære Mai-Britt

Tak for dine spørgsmål om børneeksem og mælkeallergi hos dit lille barn.

Ja, når nu dit barn tydeligvis har en reaktion på mælk, er det vigtigt, at du 100 % udelader mælkeprodukter fra din kost, så længe du ammer.

Det er så fint, at du planlægger at amme ham i mindst 1 år, gerne længere. Skulle du på et tidspunkt få brug for modermælkserstatning, vil jeg klart anbefale de højt hydrolyserede modermælkserstatninger, som du kan købe på apoteket – nemlig Nutramigen, Peptica, Althera eller Profylac.

Du behøver ikke at komme modermælkserstatning i grød. Det er til gengæld uhyre vigtigt med sundt fedtstof, særligt da dit barn har børneeksem. I mos og grød anbefaler jeg især oliven- og kokosolie.

Det vigtigste er dog, at din baby får levertran. Jeg anbefaler Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals, 1 tsk. dagligt.

Masser gerne dit barn dagligt med ren kæmpenatlysolie, gerne økologisk. Du må også meget gerne indtage 1 tsk. – 1 spsk. dagligt selv.

Som ammende mor kan du med fordel spise et par spsk. kokosolie dagligt. Tag også 1 tsk. (5 ml) eller 4 kapsler dagligt af fiskeolien ”Omega-3” fra Nordic Naturals. Suppler med olivenolie i din kost.

For en god ordens skyld vil jeg nævne, at jeg ikke får procenter, affiliates eller har andre former for økonomiske interesser i forhold til de produkter og butikker, som jeg anbefaler og evt. linker til. Det er ren grøn karma.

Jeg vil anbefale, at du helt undlader at give dit barn mælkeprodukter af enhver slags.

Det er i de fleste tilfælde mælkeproteinet (casein), der reageres få. Nogle få reagerer på mælkesukkeret (laktosen).

Vær opmærksom på, at det kan være, at dagpleje/vuggestue kræver lægeerklæring på, at dit barn ikke tåler mælk. Eller kan institutionen nægte at undlade at give dit barn mælkeprodukter. Hos lægen måles ofte kun den ”klassiske” allergi. Men man kan reagere på mælk på mange måder – en intolerance kan faktisk ofte godt måles, men det kræver en mere avanceret test, som man desværre som regel selv må bekoste.

Mit bedste råd i det tilfælde vil være at få en erklæring fra lægen på, at dit barn er under udredning for mælkeallergi via en eliminationsdiæt. Du skal så føre skema over diæten. Det er min erfaring, at de fleste institutioner accepterer denne fremgangsmåde.

Det er også vigtigt at både dit barn og du selv får probiotika. I min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning (Politikens Forlag) finder du mine helt præcise anbefalinger omkring probiotika til dit barn, opdelt efter alder. I bogen får du også grundig vejledning om dit barns spisekammer, menuforslag, opskrifter m.m. Det hele er brugervenligt opdelt efter dit barns alder måned for måned. Du kan låne bogen på stort set alle biblioteker eller købe den.

I bogen BABY finder du også en række konkrete tips om hudpleje til babyer med børneeksem.

Endelig får du også forslag til en lille pakke med helt specifikke kosttilskud til dig som ammende mor. På min inspirationsportal Grøn Stue finder du en udvidet og opdateret pakkeløsning med de mest optimale kosttilskud til ammende mødre.

Jeg håber, at disse råd har hjulpet dig lidt på vej.

Kærligst

Rose

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top